Update articol:

Centrul pentru Jurnalism Independent reacţionează la afirmațiile jurnalistului Moise Guran, care nu a considerat că ar fi “conflict de interese” să lucreze la programe ale USR și PLUS: “Jurnalismul și activitatea politică sunt două meserii incompatibile”

  • Moise Guran a scris o postare pe Facebook în octombrie 2015 în care spunea că nu detestă nimic mai mult decât un jurnalist care își abandonează meseria pentru a intra în politică

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) consideră că afirmațiile lui Moise Guran, potrivit cărora el nu a considerat că ar fi “conflict de interese” să lucreze, jurnalist fiind, la programe ale USR și PLUS, ne aduce încă o dată în momentul în care devine esențial să se discute despre standardele și normele etice ale profesiei.

Principala armă și protecție a jurnalistului este credibilitatea lui, credibilitate care se câștigă în ani și se pierde într-o secundă, potrivit Centrului pentru Jurnalism  Independent (CJI). În situațiile în care jurnalistul se bucură de notorietate, acțiunile lui pot afecta întreaga profesie. 

“N-am considerat că este un conflict de interese dacă lucrez cu ei și din toamna lui 2018 am lucrat cu ei la programe, separat, și cu USR și cu PLUS”, a spus Moise Guran la Digi24. Declarația lui Moise Guran că a lucrat în paralel ca jurnalist și consultant politic a stârnit discuții în spațiul public în principal datorită notorietății acestuia, dar el este departe de a fi un caz singular, potrivit CJI.

Instituţia precizează: “Jurnalismul și activitatea politică sunt două meserii incompatibile. Jurnalistul își informează publicul după ce verifică informațiile și se asigură că ele prezintă toate punctele de vedere implicate. Mandatul jurnalistului este interesul public – binele general al cetățenilor. Politicianul și consultantul politic au ca principală loialitate partidul pe care îl reprezintă sau care i-a angajat. Mandatul celor implicați politic este interesul partidului politic.

Codul Deontologic Unificat menționează că „pentru a evita conflictele de interese, se recomandă ca jurnalistul să nu fie membru al vreunui partid politic”. De asemenea, mai prevede și că, „în exercitarea profesiei şi în relaţiile pe care le întreţine cu autorităţile publice sau cu diverse persoane juridice de drept privat (societăţi comerciale, fundaţii, asociaţii, partide etc), jurnalistului îi sunt interzise înţelegeri care ar putea afecta imparţialitatea sau independenţa sa”.

Asemenea conduită afectează nu doar o persoană, ci schimbă percepția publicului asupra întregii profesii. Într-un moment în care societatea românească are nevoie atât de jurnaliști care își fac meseria cu onestitate, cât și de politicieni care să se lupte pentru binele cetățenilor, considerăm că este vital ca cele două domenii să rămână clar delimitate”.

Condul Deontologic Unificat poate fi consultat aici: https://www.cji.ro/codul-deontologic-unificat-adoptat-de-com-in-octombrie-2009/

Miercuri, Guran a anunțat că renunță la jurnalism pentru a se alătura celor de la USR și PLUS.

Moise Guran a scris o postare pe Facebook în octombrie 2015 în care spunea că nu detestă nimic mai mult decât un jurnalist care își abandonează meseria pentru a intra în politică. 

BVBStiri BVB

STK EMERGENT (STK) (05/03/2021)

VAN la data 26.02.2021

ROMPETROL WELL SERVICES S.A. (PTR) (05/03/2021)

Solicitare completare ordine de zi AGEA 29(30).03.2021

ERSTE GROUP TURBO SHORT 0.10/29.50/29 (EBEBSTS49) (05/03/2021)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 08 si 09 Martie 2021

RETRASIB SA (RTRA) (05/03/2021)

Modificare calendar financiar 2021