Update articol:

CEO Crypto: Eforturile Parlamentului European de a urmări criptomonedele vor împinge societatea într-o stare mai profundă de supraveghere în masă

bitcoin Sursa foto: pixabay.com

*  Pascal Gauthier acuză unii europarlamentari că au purtat un război împotriva Bitcoin.

Eforturile Parlamentului European de a localiza și urmări criptomonedele oamenilor vor împinge societatea într-o stare mai profundă de supraveghere în masă, potrivit unuia dintre jucătorii de frunte pe piața cripto în plină expansiune, potrivit Politico.

Pascal Gauthier, a cărui companie, Ledger, oferă un portofel digital asemănător USB pentru ca oamenii să dețină criptomonede, a emis avertismentul după ce europarlamentarii au trecut, săptămâna trecută, verificările de due diligence pentru transferurile cripto. Regulile au venit sub forma unor amendamente la proiectul de lege al UE privind regulamentul privind transferul de fonduri (TFR), care încă trebuie să clarifice discuțiile legislative finale cu capitalele UE.

Legiuitorii au introdus controalele în așa-numita regulă de călătorie pentru a împiedica infractorii să abuzeze de anonimatul pieței cripto pentru a muta fonduri ilicite sub formă de active virtuale. Regulile împiedică astfel de transferuri solicitând companiilor să verifice cine trimite fonduri, de orice sumă, sub formă de criptomonede – și cine le va primi.

Măsurile sunt exagerate, în ceea ce privește industria cripto, potrivit lui Pascal Gauthier. El susține că registrele online și distribuite, cunoscute sub numele de blockchain, care stau la baza tranzacțiilor cripto, înregistrează permanent unde sunt trimise activele virtuale – un argument pe care deputații nu îl acceptă.

Liderii industriei precum Gauthier se tem că bunele intenții ale eurodeputaților vor încuraja un stat polițienesc, în care plățile zilnice cu cripto sunt urmărite și stocate. Această afirmație este respinsă de deputații europeni.

Deși nu există nicio garanție că amendamentele vor “supraviețui” ultimei etape a negocierilor UE de la Bruxelles, simpla idee ca acestea să devină realitate îl face pe Gauthier să tragă un semnal de alarmă.

„Imaginați-vă că aveți un portofel, un portofel din piele și că aveți numerar în el. Acum, de fiecare dată când veți plăti în numerar undeva, va trebui să vă prezentați actul de identitate… și ei vă vor nota numele”, a spus bărbatul de 45 de ani. „Aceasta nu este lumea în care vreau să trăiesc”.

Nu este prima dată când riscul politic a umbrit industria cripto-europeană. Un bloc de stânga al verzilor din Parlament luna trecută a vrut să introducă – dar nu a reuşit – noi reguli care ar fi eliminat tehnologia blockchain predominantă și consumatoare de energie din Europa, punând Bitcoin în pericol. Și acum reprezentanții cripto sunt convinși că europarlamentarii folosesc politici împotriva spălării banilor pentru a ascunde eforturile de a submina piața de 2 trilioane de dolari.

„Unele grupuri din Parlamentul European au o agendă foarte specifică și dogmatică… [și folosesc] scuze pentru a interzice pe cât posibil Bitcoin și criptomonedele”, a spus Gauthier. „Zvonuri pe care le-au auzit. Cum ar fi, oh, am auzit că sunt pentru spălatorii de bani. Haideți, băieți. Să fim profesioniști.”

Ernest Urtasun, europarlamentarul verde spaniol care a condus TFR prin Parlament alături de Assita Kanko din Belgia a conservatorilor și reformiștilor europeni, a respins acuzațiile, în special afirmația că măsurile lor ar încălca dreptul oamenilor la confidențialitate la plată.

Poliție cu blockchain

O mare parte din dezacordul dintre Parlament și susținătorii criptomonelor provine din opinii opuse asupra capacității blockchain-ului de a ajuta polițiștii la activitățile suspecte de pe piață.

Cercetările de la Chainalysis, o platformă de date blockchain care ajută agențiile guvernamentale și companiile din sectorul financiar cu gestionarea riscurilor și conformitatea, au descoperit că doar 0,15% dintre tranzacțiile cripto de anul trecut au fost implicate în cazuri ilicite. Această cifră nu include toate formele de infracțiuni, cum ar fi spălarea banilor, deși există îndoieli că acele activități ar împinge statistica peste 1% dacă sunt incluse.

Infractorii își vor lăsa, în orice caz, amprentele digitale pe tot blockchain-ul, ușurând autoritățile să-i urmărească, a spus Gauthier. Acest lucru este făcut și mai ușor de faptul că oricine dorește să-și transforme fondurile cripto obținute nelegiuit în numerar va trebui să folosească case de schimb online, care efectuează verificări de cunoaștere asupra tuturor clienților.

„Nu puteți ascunde totul, pentru că sunteți conectat la un blockchain public… așa că toate tranzacțiile dumneavoastră vor fi urmărite”, a spus Gaulthier. „Și dacă faci ceva greșit, te va urmări.” El a arătat exemplul modului în care Departamentul de Justiție al SUA a reușit să urmărească și să aresteze un cuplu căsătorit din New York care a furat 3,6 miliarde de dolari în Bitcoin de la Bitfinex în 2016. „Este un instrument teribil pentru teroriști și spălarea banilor”.

Dar Urtasun nu este convins și citează, de asemenea, lucrările autorităților americane pentru a-și exprima punctul de vedere. Financial Crimes Enforcement Network, agenția din cadrul Trezoreriei SUA care combate banii murdari, a publicat la sfârșitul lunii decembrie un raport care propunea anumite reguli pentru a colecta date și identifica clienții care fac tranzacții cu monede virtuale. A concluzionat că capacitatea blockchain-ului de a urmări criminalii nu a fost un panaceu, deoarece există anumite aplicații care pot ascunde identitățile oamenilor atunci când folosesc criptomonede.

Aceste aplicații, cunoscute sub numele de mixere, colectează criptomonede de la clienți și le toarnă într-un vârtej de active virtuale înainte de a distribui un amestec de cripto-uri înapoi în portofelele oamenilor – făcând mult mai greu, dar nu imposibil, să vezi cine are ce. Merită adăugat că utilizarea mixerelor, precum Tornado Cash, nu este larg răspândită.

Căutând alternative

Gauthier speră că ţările UE vor respinge amendamentele Parlamentului în săptămânile următoare. Dar are o teamă fundamentală că oamenii sunt somnambuli în această stare de supraveghere, care a fost oarecum normalizată în timpul pandemiei cu permise de vaccin, în opinia sa.

Între timp, datoria publică este în creștere, prețurile continuă să crească, iar legiuitorii îngreunează oamenii să caute mijloace alternative de finanțare cu criptomonede, a avertizat șeful Crypto.

„Oamenii vor avea o modalitate de a se proteja și de a-și păstra banii în siguranță … și de îndată ce vor intra în cripto, același guvern … va spune: „Oh, nu mai este bine”, a spus el. “Sunt cetățean. Vreau ca banii mei să fie protejați, să mă simt în siguranță. Există un sistem [financiar], dar prefer Bitcoin. De ce mi se ia asta?”

BVB | Știri BVB

CONPET SA (COTE) (12/08/2022)

Raport semestrial S1 2022

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (12/08/2022)

Informare Depozitarul Central - operare majorare capital social - nr. actiuni

CONPET SA (COTE) (12/08/2022)

Convocare AGOA & AGEA 20(21).09.2022

BIOFARM S.A. (BIO) (12/08/2022)

Raport semestrial S1 2022