Update articol:

CEO-ul Google DeepMind: Inteligența artificială care poate egala oamenii la orice sarcină va fi disponibilă în cinci până la zece ani

Demis Hassabis

Inteligența artificială care poate egala oamenii la orice sarcină este încă departe – dar este doar o chestiune de timp până când va deveni o realitate, potrivit directorului general al Google DeepMind, citat de CNBC.

Luând cuvântul în cadrul unei ședințe de informare care a avut loc luni în birourile DeepMind din Londra, Demis Hassabis a declarat că el crede că inteligența generală artificială (AGI) – care este la fel de inteligentă sau mai inteligentă decât oamenii – va începe să apară în următorii cinci sau zece ani.

„Cred că sistemele actuale sunt foarte pasive, există încă o mulțime de lucruri pe care nu le pot face. Dar cred că în următorii cinci până la zece ani, multe dintre aceste capacități vor începe să iasă în evidență și vom începe să ne îndreptăm spre ceea ce numim inteligență generală artificială”, a declarat Hassabis.
Hassabis a definit AGI ca fiind „un sistem care este capabil să prezinte toate capacitățile complicate pe care le au oamenii”.

„Nu am ajuns încă acolo. Aceste sisteme sunt foarte impresionante la anumite lucruri. Dar există și alte lucruri pe care nu le pot face și mai avem destul de mult de muncă de cercetare înainte de asta”, a spus Hassabis.
Hassabis nu este singurul care sugerează că va dura ceva timp până la apariția AGI.

Anul trecut, directorul general al gigantului tehnologic chinez Baidu, Robin Li, a declarat că, în opinia sa, AGI este „la mai mult de 10 ani distanță”, contrazicând previziunile entuziaste ale unora dintre colegii săi, potrivit cărora această descoperire va avea loc într-un interval de timp mult mai scurt.

Previziunile lui Hassabis împing calendarul de realizare a AGI cu ceva timp, în comparație cu ceea ce au schițat colegii săi din industrie.

Dario Amodei, CEO al startup-ului AI Anthropic, a declarat pentru CNBC la Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveția, în ianuarie, că el vede o formă de AI care este „mai bună decât aproape toți oamenii la aproape toate sarcinile” apărând în „următorii doi sau trei ani”.

Alți lideri din domeniul tehnologiei văd AGI chiar mai devreme. Jeetu Patel, Chief Product Officer al Cisco, crede că există o șansă să vedem un exemplu de AGI apărând chiar în acest an. „Există trei faze majore” ale IA, a declarat Patel pentru CNBC într-un interviu acordat în cadrul evenimentului Mobile World Congress din Barcelona, la începutul acestei luni.

„Există inteligența artificială de bază pe care o experimentăm cu toții chiar acum. Apoi există inteligența generală artificială, în care capacitățile cognitive se întâlnesc cu cele ale oamenilor. Apoi există ceea ce se numește superinteligență”, a spus Patel.
„Cred că veți vedea dovezi semnificative ale AGI în 2025. Nu vorbim de ani de zile”, a adăugat el. „Cred că superinteligența este, în cel mai bun caz, la câțiva ani distanță”.

Se așteaptă ca superinteligența artificială, sau ASI, să apară după AGI și să depășească inteligența umană. Cu toate acestea, „nimeni nu știe cu adevărat” când va avea loc o astfel de descoperire, a declarat Hassabis luni.

Anul trecut, CEO-ul Tesla, Elon Musk, a prezis că AGI va fi probabil disponibilă până în 2026, în timp ce CEO-ul OpenAI, Sam Altman, a declarat că un astfel de sistem ar putea fi dezvoltat în „viitorul destul de apropiat”.

Ce este necesar pentru a ajunge la AGI?

Hassabis a declarat că principala provocare în ceea ce privește obținerea inteligenței generale artificiale este ca sistemele actuale de inteligență artificială să ajungă la punctul de a înțelege contextul din lumea reală.

Deși a fost posibil să se dezvolte sisteme care pot descompune probleme și pot îndeplini sarcini în mod autonom în domeniul jocurilor – cum ar fi jocul de societate de strategie complexă Go – aducerea unei astfel de tehnologii în lumea reală se dovedește mai dificilă.

„Întrebarea este cât de repede putem generaliza ideile de planificare și comportamentele de tip agent inteligent, planificarea și raționamentul, și apoi să generalizăm acest lucru pentru a lucra în lumea reală, pe lângă lucruri precum modelele lumii – modele care sunt capabile să înțeleagă lumea din jurul nostru”, a spus Hassabis.”

„Și cred că am făcut progrese bune cu modelele lumii în ultimii doi ani”, a adăugat el. „Așa că acum întrebarea este, care este cel mai bun mod de a combina asta cu acești algoritmi de planificare?”

Hassabis și Thomas Kurian, CEO al diviziei de cloud computing a Google, au declarat că așa-numitele sisteme AI „multi-agent” sunt un progres tehnologic care câștigă multă tracțiune în spatele scenei.

Hassabis a spus că se lucrează mult pentru a ajunge în acest stadiu. Un exemplu la care s-a referit este munca depusă de DeepMind pentru ca agenții AI să înțeleagă cum să joace popularul joc de strategie „Starcraft”.
„În trecut, am lucrat mult la acest lucru cu lucruri precum jocul Starcraft, în care ai o societate de agenți sau o ligă de agenți, iar aceștia ar putea concura sau coopera”, a declarat șeful DeepMind.

„Când vă gândiți la comunicarea de la agent la agent, asta facem și noi pentru a permite unui agent să se exprime … Care sunt abilitățile tale? Ce fel de instrumente folosiți?” a spus Kurian.
„Acestea sunt toate elementele de care aveți nevoie pentru a putea pune o întrebare unui agent, iar apoi, odată ce aveți acea interfață, alți agenți pot comunica cu el”, a adăugat el.

BVB | Știri BVB

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (17/04/2025)

Informatii ulterioare publicarii Convocatorului AGOA din 29/30 aprilie 2025

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (17/04/2025)

Masuri adoptate de Consiliul de Supraveghere

LION CAPITAL S.A. (LION) (17/04/2025)

Autorizare administratori societate

SIMTEL TEAM (SMTL) (17/04/2025)

Semnarea unui contract semnificativ in legatura cu proiectul Giurgiu