Update articol:
Reuters:

Cercetările referitoare la Carlos Ghosn includ şi alianţa Renault-Nissan

Foto Twitter Foto Twitter

Investigaţia Nissan referitoare la presupusele nereguli fiscale comise de preşedintele Carlos Ghosn va fi extinsă şi la nivelul alianţei Renault-Nissan, au declarat marţi, pentru Reuters, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, un indiciu că Nissan ar putea încerca să reducă influenţa părţii franceze asupra alianţei lor globale.

Luni, Nissan a informat Consiliul de Administraţie al Renault că a găsit dovezi ale unor potenţiale delicte la Renault-Nissan BV, compania olandeză care supervizează operaţiunile alianţei şi care este controlată de Renault, susţin sursele, relatează Agerpres.

Reprezentanţii Renault şi Nissan nu au dorit să comenteze informaţia.

Luni, Nissan a organizat o conferinţă de presă la sediul său de la Yokohama, la periferia capitalei Tokyo, ocazie cu care a informat că preşedintele Consiliului de Administraţie, Carlos Ghosn, “timp de mai mulţi ani”, a declarat la Fisc venituri inferioare valorii reale. Conform rezultatelor unei anchete interne, “au fost descoperite alte nereguli, precum utilizarea bunurilor companiei în scopuri personale”, a informat grupul auto japonez, care a adăugat că va propune Consiliului de Administraţie demiterea lui Carlos Ghosn “în cel mai scurt timp posibil”.

Nissan a precizat că a furnizat informaţii procurorilor şi cooperează cu aceştia în cursul anchetei lor.

Luni, autorităţile franceze nu au dorit să precizeze dacă desfăşoară investigaţii similare privind remunerarea lui Ghosn de către Renault.

Conform postului public de televiziune din Japonia (NHK) şi agenţiei de presă Kyodo, Ghosn a câştigat aproape zece miliarde de yeni (89 de milioane de dolari) în perioada 2010 – 2015, dar a declarat Fiscului doar cinci miliarde de yeni (44 de milioane de dolari) sau jumătate din suma primită.

Statul francez are o participaţie de 15% la Renault, care, la rândul său, deţine o participaţie de 43,4% în Nissan.

În vârstă de 64 de ani, Carlos Ghosn este cel care a dus alianţa Renault-Nissan-Mitsubishi în fruntea industriei auto mondiale, o reuşită care i-a adus o remuneraţie uneori contestată. Potrivit firmei de consultanţă Proxinvest, pentru diferitele sale poziţii în cadrul alianţei Renault-Nissan-Mitsubishi, Carlos Ghosn a fost recompensat în 2017 cu 13 milioane de euro, dintre care 7,4 milioane euro le-a primit în calitate de CEO al Renault.

Alianţa Renault-Nissan, extinsă în 2016 prin includerea Mitsubishi, a devenit anul trecut cel mai mare producător mondial de automobile cu 10,6 milioane unităţi, mai mult decât Volkswagen şi Toyota. În prezent, alianţa regrupează zece mărci de automobile (printre care Dacia, Lada, Samsung Motors, Alpine, Infiniti, Datsun etc.) cu 470.000 de salariaţi şi 122 de uzine pe toate continentele.

BVBStiri BVB

CONPET SA (COTE) (12/04/2021)

Completarea ordinii de zi a AGOA din data de 28(29).04.2021 si B.V.C. 2021

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (12/04/2021)

Actualizare lista preliminara persoane propuse pentru functia de administrator

OIL TERMINAL S.A. (OIL) (12/04/2021)

Actualizare si completare materiale AGOA 29.04(04.05).2021

ROMPETROL RAFINARE S.A. (RRC) (12/04/2021)

Cerere pentru completare ordine de zi AGOA 28(29) aprilie 2021

ROMPETROL WELL SERVICES S.A. (PTR) (12/04/2021)

Completare ordine de zi AGOA din 26/27 aprilie 2021