Update articol:

Cercetătorii din Brazilia spun că vaccinul Sinovac din China are o eficienţă de 50%, mult mai puţin decât s-a anunțat anterior

vaccin coronavirus, vaccinare pixabay.com

Vaccinul Covid-19 dezvoltat de Sinovac Biotech din China este eficient are o eficienţă de doar 50%, potrivit unui studiu brazilian – abia atingând pragul pentru aprobarea autorităţilor de reglementare și mult sub rata de eficacitate raportată inițial, potrivit mai multor informaţii din presă, citate de CNBC.

Brazilia este prima ţară care finalizează un studiu în stadiul târziu al vaccinului CoronaVac. Institutul Butantan, administrat de stat, a fost criticat de oamenii de știință și de experții în sănătate pentru lipsa de transparență în publicarea datelor sale de testare.

Institutul a întârziat publicarea rezultatelor de trei ori – pe care l-a pus pe seama unei clauze confidențiale din contractul său cu Sinovac – și săptămâna trecută a anunțat date parțiale care arătau o rată de eficacitate care a fost revizuită ulterior, fiind  mult mai mică.

Butantan a declarat săptămâna trecută că CoronaVac a fost eficient cu 78% în rândul voluntarilor cu infecții ușoare până la severe, a raportat Wall Street Journal. Dar institutul a declarat marți că rata generală de eficacitate a scăzut la 50,4% atunci când a inclus cazuri „foarte ușoare” care nu au necesitat asistență medicală.

În comparație, vaccinurile Covid de la Pfizer-BioNTech și Moderna s-au dovedit a fi eficiente cu aproximativ 95% în studiile lor în stadiu târziu.

Sinovac nu a răspuns imediat la solicitarea de comentarii prin e-mail a CNBC.

Speranță pentru vaccinurile Chinei

Brazilia și alte țări în curs de dezvoltare și-au consolidat speranțele asupra vaccinurilor chineze, în timp ce țările mai bogate preiau vaccinurile dezvoltate în Occident.

Vaccinul CoronaVac de la Sinovac este mai ieftin și mai ușor de transportat, deoarece poate fi depozitat în frigidere obișnuite – spre deosebire de vaccinurile de la Pfizer-BioNTech și Moderna care trebuie păstrate la temperaturi sub îngheț.

Țara din America de Sud a raportat peste 8,1 milioane de infecții cu Covid în total, al treilea cel mai mare număr la nivel global, potrivit datelor de la Universitatea Johns Hopkins. Numărul de morți de peste 204.000 de țări este al doilea cel mai mare din lume, au arătat datele Hopkins.

Butantan a solicitat autorizarea CoronaVac pentru utilizare de urgență, a raportat Reuters. Autoritatea de reglementare a sănătății din Brazilia, Anvisa, care a stipulat o rată de eficacitate minimă de 50% pentru vaccinurile în pandemie, a declarat că se va întruni duminică pentru a decide.

În afară de Brazilia, alte țări în curs de dezvoltare, inclusiv Turcia și Indonezia, efectuează și teste pe CoronaVac.

Indonezia a aprobat luni vaccinul pentru uz de urgență – prima țară din afara Chinei care a făcut acest lucru după ce datele intermediare dintr-un studiu în stadiu târziu au arătat că CoronaVac a fost a avut o eficienţă de 65,3% eficient, a raportat Reuters.

Între timp, cercetătorii turci au declarat că analiza lor intermediară a arătat că vaccinul este eficient cu 91,25%, a informat Reuters luna trecută.

Experții citați de agenția de știri au declarat că nu este neobișnuit ca studiile diferențiale ale unui vaccin să arate rate de eficacitate diferite. Dar lansările fragmentare de date ale studiului CoronaVac ar putea adăuga scepticism și subminează încrederea în vaccin, a spus Reuters.

BVBStiri BVB

SIF MOLDOVA S.A. (SIF2) (22/01/2021)

Notificare prag detineri/vot >5%

DEUTSCHE BANK TURBO LONG 0.10/7/7.5 (EBDBKTL29) (22/01/2021)

Notificare Erste Group Bank AG - Certificatul EBDBKTL29 este sold-out

UAMT S.A. (UAM) (22/01/2021)

Hotarari AGA E 22.01.2021