Update articol:

CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică, în creştere uşoară, în mai; rata inflaţiei, anticipată la 5,45%, în următoarele 12 luni

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a crescut uşor, în luna mai, cu 0,3 puncte, până la valoarea de 47,4 de puncte, iar peste jumătate dintre analiştii asociaţiei (53%) anticipează o reducere a ratei inflaţiei în următoarele 12 luni, până la 5,45%.

Potrivit unui comunicat de presă al CFA România, majorarea Indicatorului de Încredere Macroeconomică s-a datorat creşterii cu 1,1 puncte a componentei de condiţii curente a indicatorului.

De asemenea, rata anticipată a inflaţiei, pentru orizontul de 12 luni (iunie 2025), s-a redus faţă de exerciţiul anterior şi s-a situat la valoarea medie de 5,45%. În acelaşi timp, aproximativ 53% dintre participanţi anticipează o reducere a ratei inflaţiei, în următorul an.

În ceea ce priveşte cursul de schimb euro/leu, în jur de 88% dintre participanţi prognozează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, iar restul o stagnare. Astfel, valoarea medie a anticipaţiilor pentru următoarele şase luni, este de 5,0130 lei pentru un euro, în timp ce pentru 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este 5,0605 lei pentru un euro.

“Luna mai a adus o ajustare în sens crescător a deficitului bugetar aşteptat pentru acest an. Anticipaţiile atât în ceea ce priveşte rata inflaţiei, cât şi ratele de dobânda au reintrat în trendul descendent. Însă reducerea ratei inflaţiei către ţintă va fi lentă, principalul risc fiind politica fiscală”, a declarat, în comunicatul citat, Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România.

Sondajul este realizat lunar de Asociaţia CFA România, de peste 12 ani, şi reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizaţia doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an, potrivit Agerpres.

Cercetarea are loc în ultima săptămâna a fiecărei luni iar participanţii sunt membri ai Asociaţiei CFA România şi candidaţii pentru nivelurile II şi III ale examenului CFA.

Asociaţia CFA România este organizaţia profesioniştilor în investiţii din România, deţinători ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA), calificare administrată de CFA Institute (USA).

BVB | Știri BVB

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (12/07/2024)

Informare Depozitarul Central - structura sintetica 05.07.2024

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (12/07/2024)

Decizie CA cu privire la rezultatele majorarii capitalului social

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (12/07/2024)

VAN la data de 30 iunie 2024