Update articol:

Chiar și fără război, Rusia a învins deja Europa (opinie Jonathan Holslag – EUObserver)

Putin Sursa foto: Facebook

Jonathan Holslag predă politică internațională la Universitatea Liberă din Bruxelles și este invitat să ţină prelegeri la Colegiul de Apărare NATO. 

Articol preluat din EUObserver

Indiferent dacă Vladimir Putin își mută sau nu trupele în Ucraina, el a confruntat din nou Europa cu realitatea cea mai dureroasă: deși este prea slabă pentru a se apăra, ea nu se mai poate baza pe Statele Unite să îi vină în ajutor.

Ne confruntăm cu o realitate în care Rusia, în ciuda faptului că economia ei are doar dimensiunea Italiei, poate hărțui și intimida un continent datorită rezervelor sale de energie și pregătirii sale de a proiecta o mare putere militară.

Sigur, orice invazie rusă a Ucrainei ar costa Rusia o avere și, probabil, s-ar degrada într-un război de uzură. Este puțin probabil ca invazia să fie opțiunea preferată a președintelui Vladimir Putin. Cu toate acestea, acest joc de politică pe marginea prăpastiei are o altă parte a ecuației. Dacă Rusia invadează Ucraina, costurile pentru Europa vor fi la fel de devastatoare.

Acest lucru va forța țările europene dependente de gaze să găsească alternative costisitoare și să investească miliarde în infrastructură, de la conducte, până la stații de pompare şi depozite dedicate.

Rusia rămâne, de asemenea, o destinație cheie de export și un furnizor de alte resurse decât petrol și gaze. Să ne gândim la titan. Kremlinul a pregătit deja, de multă vreme, o decuplare treptată de Europa, dar opusul rămâne de neconceput pentru majoritatea europenilor.

În timp ce o parte considerabilă a populației ruse ar sprijini o intervenție în partea de est a Ucrainei, cetățenilor din multe țări europene le va fi greu să accepte ca soldați să moară pentru ceea ce ei consideră o țară ciudată, periferică: Ucraina.

De nenumărate ori, am auzit lideri de afaceri europeni simpatizând cu conducerea lui Putin, chiar până la punctul în care dădeau impresia că sunt mai atrași de conducerea puternică a Rusiei decât de liberalismul occidental.

Carne de tun

Să fim și corecți. Dacă, în această etapă, țările europene ar trebui să facă față unei mari invazii terestre rusești, mulți soldați ar ajunge să fie carne de tun.

Forțele terestre vest-europene au decăzut într-un corp de pace voluminos, vehiculele lor blindate nu sunt potrivite pe câmpurile de luptă noroioase din estul Europei, puterea lor de foc nu se potrivește cu cea a Rusiei și infrastructura lor de comandă și comunicații este extrem de vulnerabilă la imensele capacități de luptă electronică ale Rusiei.

A urmări teroriștii prost echipați este un lucru; a înfrunta o armată convențională formidabilă, gata de sacrificiu, este altceva.

Multe forțe terestre europene se luptă cu un complex de prădători din „Războiul global împotriva terorii”. Sunt obișnuiți să fie superiori, cel puțin în ceea ce privește tehnologia și puterea de foc, și au dificultăți uriașe în a-și imagina că vânătorul din ultimul deceniu ar putea deveni vânat într-un conflict de amploare.

Întreaga mentalitate strategică în această privință a devenit înclinată spre apărare; cu tactici împotriva infracțiunii limitate, adesea chiar de la distanță.

Stand-off, se numește. Puterile terestre precum Rusia s-au antrenat în atacuri de precizie și cu rază lungă de acțiune, dar întotdeauna combinate cu puterea contondentă: purtând salve de rachete și artilerie și unități mari de dimensiunea unei divizii care se deplasează.

Sacrificiu și uzură

Dacă totul în Europa este despre eficiență, forțele armate precum Rusia încă iau în considerare sacrificiul, redundanța și uzura. Războaie curate nu există în lexicul strategic rus.

Europa are lipsuri majore pe toate planurile. Chiar dacă încearcă să evite implicarea în prima linie, nici sprijinul din spate nu va fi prea evident. Multe țări nu dispun de rachete de blocare sau stocurile lor de muniții sunt periculos de scăzute. Avioanele de luptă avansate, capabile să pătrundă în apărarea aeriană a Rusiei, sunt încă puţine. Forțele speciale, care ar putea fi un atu crucial, sunt blocate în Africa și se luptă să înroleze recruți de calitate.

SUA își reaprovizionează treptat arsenalele, cu noi muniții precise cu rază lungă de acțiune, dar vor prefera să le trimită în Pacific. Păstrează o descurajare convențională considerabilă în Europa, inclusiv 70.000 de soldați, sute de vehicule blindate prepoziționate și zeci de avioane de luptă.

Totuși, acest lucru nu este suficient pentru a contracara o invazie rusă într-o țară precum Ucraina – și Washingtonul pur și simplu nu își poate permite un război cu Rusia acum, când China a devenit atât de puternică.

Putem reflecta la nesfârșit la ceea ce determină Rusia să-și adune prezența militară vastă la granița cu Ucraina, la modul în care am ajuns în acest punct, la îndoielile și frustrările de ambele părți.

Ceea ce este clar, însă, este că intrăm într-un nou turneu de politică a marilor puteri și că Europa ajunge la start nu ca o echipă puternică, unificată, ci ca o mulțime de pigmei puerili.

BVB | Știri BVB

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (20/05/2022)

Notificare prag detineri/vot > 5%

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (20/05/2022)

Comunicat referitor tarife transport

Digi Communications N.V. (DIGI) (20/05/2022)

Optiuni pe actiuni acordate catre administratori si angajati

ROMCARBON SA (ROCE) (20/05/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (20/05/2022)

Hotarare CA privind aprobarea comitetelor consultative