Update articol:

Chimcomplex inaugurează o instalație de producție polioli speciali, după o investiție de 40 milioane de euro

default

Chimcomplex inaugurează astăzi la Rm. Vâlcea o instalație de producție polioli speciali, după o investiție de 40 milioane de euro, parte dintr-un proiect de 101 milioane de euro. Instalația mărește capacitatea de producție de polioli la peste 187.000 de tone pe an. Adică în România se va produce aproape 9% din producția europeană de polioli, ceea ce va aduce compania pe locul 6 în topul producătorilor din Europa, potrivit unui comunicat de presă al companiei .

Noua instalație de polioli speciali, care este parte integrantă a platformei Oltchim, este proiectată să aibă caracteristici performante din punct de vedere al eficienței energetice, digitalizării și eliminării deșeurilor de fabricație.

Capacitatea sa de producție anuală este echivalentă cu 3.500 km liniari de noi saltele flexibile de 2mx2m. Dacă ar fi puse cap la cap, saltelele ar străbate Uniunea Europeană de la cel mai estic punct al ei, orașul Sulina, până la cel mai vestic, în Portugalia. Poliolii produși la Rm. Vâlcea vor fi utilizați atât pentru piaţa locală, cât şi pentru export.

Instalația noastră este una dintre cele mai moderne din Europa și din întreaga lume. 400 de specialiști au lucrat la acest proiect în diferite etape ale sale, le mulțumesc tuturor, știu că a fost un proiect greu. Conceptul instalației integrează producția poliolilor, cu proiectarea, pe care o facem împreună cu clienții, adaptând formula în funcție de nevoile acestora, cu ingineria de produs, cu asistența tehnică pentru clienți, și chiar și colectarea deșeurilor în vederea reciclării. Aici vor fi produși și polioli speciali, cum ar fi biopoliolii 100% vegetali, din ulei de ricin, sau poliolii ignifugați, care vor fi folosiți în spumele rigide pentru construcții, utilizat de exemplu la renovarea saloanelor de spital. Prin implementarea acestei investiții, vom putea obține, pe lângă o structură de producție mai modernă și o creștere a produselor cu cerere și valoare mare”, a declarat Victor Avram, CEO Chimcomplex.

Noua instalație, cea mai mare investiție realizată cu capital autohton în România, se întinde pe o suprafață de 5.6Ha și are o capacitate de 4 ori mai mare decât cea a fabricii de polioli speciali existente. Instalația permite funcționarea cu o eficiență tehnologică și energetică cu 30% mai mare decât instalațiile actuale, întrucât utiliajele și echipamentele de ultimă generație au fost proiectate pe baza celor mai moderne tehnologii specifice.

Instalația are 12 reactoare de sinteză eficiente energetic, în care se vor produce și poliolii verzi care utilizează ca materie primă CO2, reducând astfel amprenta de dioxid de carbon a României.

Instalația de polioli speciali va beneficia și de experiența Centrului de Cercetare şi Dezvoltare Avansată a Poliolilor deja existent pe platformă, care operează de peste 40 de ani și cooperează cu clienții din toată lumea şi cu laboratoarele universităţilor şi instituţiilor de cercetare românești și internaționale.

Produsele Chimcomplex sunt exportate și utilizate în peste 50 țări din Europa, Asia și Africa. Principalele utilizări ale poliolilor produși aici sunt spumele flexibile și semiflexibile, spumele rigide, agenții de etanșare, cernelurile, elastomerii și adezivii. Cea mai mare parte a producției de polioli devine ulterior componente ale automobilelor, ale panourilor termoizolante sau piele ecologică, mobilier, saltele, izolații, etc

Investiţia în noua unitate de producţie a fost susţinută din fonduri proprii şi va fi amortizată în maxim patru ani.

Chimcomplex este principalul producător și furnizor de substanțe chimice vitale din regiune, specializat în polioli, clorosodice și Oxo-Alcooli. Este o companie strategică pentru economia românească, cel mai mare combinat de produse chimice, cu 2 platforme industriale la Onești și Râmnicu Vâlcea. Chimcomplex este o companie chimică cu o tradiție de aproape 70 de ani, care dezvoltă produse de calitate pentru o viață mai bună și un viitor sustenabil. În anul 2021 Chimcomplex a înregistrat o cifră de afaceri de 2,244 miliarde de lei.

BVB | Știri BVB

ELECTROMAGNETICA SA (ELMA) (04/10/2022)

Renuntare mandat membru al Comitetului de Audit

BRD - GROUPE SOCIETE GENERALE S.A. (BRD) (04/10/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (04/10/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

Erste Group Bank AG (EBS) (04/10/2022)

Notificare - detineri < 5%