Update articol:

China acuză SUA că îi reprimă companiile după extinderea listei negre a firmelor interzise investiţiilor americane

china Yuanul chinez

China a acuzat vineri Statele Unite că îi reprimă companiile, după decizia administraţiei Biden de a extinde lista neagră a firmelor chineze în care americanii nu au dreptul să investească, relatează AFP, potrivit Agerpres.

“China va lua măsurile necesare pentru a apăra cu fermitate drepturile şi interesele legitime ale companiilor chineze”, a avertizat în faţa presei purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Afacerilor Externe, Wang Wenbin.

Joe Biden a urmat exemplul lui Donald Trump şi a extins joi, de la 31 la 59, lista neagră a companiilor chineze acuzate că susţin activităţile militare ale Beijingului, care nu mai pot beneficia de acum de investiţii americane.

Preşedintele democrat a modificat decretul predecesorului său, publicat în noiembrie anul trecut, pentru a include şi companiile implicate în fabricarea şi desfăşurarea de tehnologie de supraveghere, care poate fi folosită nu doar în China împotriva disidenţilor şi a minorităţii musulmane a uigurilor, dar şi în alte părţi din lume.

Întrebat despre aceste măsuri, purtătorul de cuvânt a spus că ele “încalcă legile pieţei” şi “afectează nu doar drepturile şi interesele legitime ale companiilor chineze, dar şi interesele investitorilor din întreaga lume, inclusiv ale investitorilor americani”.

Washingtonul a precizat că lista vizează de asemenea companiile care folosesc “tehnologii de supraveghere chineze în afara Chinei, precum şi dezvoltarea sau utilizarea lor pentru a facilita represiunea sau încălcările grave ale drepturilor omului”.

Companiile şi cetăţenii americani care deţin active şi alte interese financiare în aceste societăţi comerciale au termen până la 2 august să renunţe la ele.

Lista include mari grupuri din domenii precum construcţiile, telecomunicaţiile sau tehnologiile, cum ar fi producătorul de telefoane Huawei, gigantul petrolier CNOOC, China Railway Construction, China Mobile, China Telecom sau firma de supraveghere video Hikvision.

BVB | Știri BVB

OMV PETROM S.A. (SNP) (30/06/2022)

OMV Petrom lanseaza raportul de sustenabilitate pentru 2021

ROMCARBON SA (ROCE) (30/06/2022)

Disponibilitate Raport Sustenabilitate 2021

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (29/06/2022)

Decontarea si plata tranzactiilor aferente ofertei publice de cumparare

ELECTROAPARATAJ S.A. (ELJ) (29/06/2022)

Convocare AGAO la data de 01/02.08.2022