China acuză SUA de standarde duble în criticile sale față de gigantul telecomunicațiilor Huawei, amintind o declaraţie din trecut potrivit căreia Washingtonul ar fi interceptat telefonul cancelarului german Angela Merkel.
Ambassador Richard Grenell tweeted on consequences of choosing an "untrustworthy" 5G vendor. Who he is threatening? Who's the real threat? Remember, Snowden said US spied on Chancellor Merkel's phone! https://t.co/P0D2pkjvZJ
— Hua Chunying 华春莹 (@SpokespersonCHN) February 17, 2020
SUA susțin că gigantul chinez Huawei reprezintă un risc de securitate națională și că echipamentele sale ar putea fi folosite de Beijing pentru spionajul cetățenilor americani. Huawei a negat în mod repetat aceste afirmații.
Duminică, Richard Grenell, ambasadorul SUA în Germania, a scris pe Twitter că președintele Donald Trump l-a sunat și l-a instruit să „lămurească faptul că orice națiune care alege să folosească o companie care nu e de încredere pentru 5G va pune în pericol capacitatea noastră de a împărtăși informații la cel mai înalt nivel”.
Această amenințare a SUA privind transferul de informaţii este un argument pe care SUA l-a folosit de mai multe ori, inclusiv împotriva U.K., care a permis recent Huawei să joace un rol limitat în rețelele sale 5G.
Ca răspuns la tweet-ul lui Grenell, Hua Chunying, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Chinei, a acuzat SUA de ipocrizie: „Cine amenință (Grenell)? Cine este adevărata amenințare? Amintiți-vă, Snowden a spus că SUA a spionat telefonul cancelarului Merkel!”.
În 2013, fostul angajat al Agenției de Securitate Națională a Statelor Unite (NSA), Edward Snowden, a publicat numeroase documente referitoare la activitățile organizației. Publicația germană Der Spiegel a scris la acea dată că documentele dezvăluiau că NSA ar fi pătruns în birourile Uniunii Europene la Washington și s-ar fi infiltrat în rețelele de calculatoare ale UE.
În octombrie 2013, Der Spiegel a publicat că SUA ar fi interceptat telefonul lui Merkel.
Acuzațiile au condus la o anchetă a procurorilor federali germani, la care s-a renunţat din cauza lipsei de probe. La acea vreme, Casa Albă a insistat într-o declarație că „nu monitorizează și nu va monitoriza” telefonul lui Merkel.