Update articol:

China are nevoie de noi motoare de creștere, pe măsură ce sectorul imobiliar afectează economia (analist)

China China
  • Încetinirea sectorului imobiliar din China afectează creșterea economică – și nu este clar că există noi factori de creștere care să o compenseze, a declarat Leland Miller, director executiv al China Beige Book, potrivit CNBC.

 

Încetinirea sectorului imobiliar din China afectează creșterea economică – și nu este clar că există noi factori de creștere care să o compenseze, a declarat Leland Miller, director executiv al China Beige Book, pentru CNBC. „Sper că va fi consumul, dar încă nu este”, a adăugat el.

Prețurile locuințelor noi în China au stagnat în septembrie, pentru prima dată din februarie 2020, întrucât problemele de pe piața imobiliară s-au intensificat pe fondul înăspririi creditului din cauza unei represiuni continue a investițiilor speculative.

China a raportat luni o creștere dezamăgitoare de 4,9% de la an la an în trimestrul trei. Biroul Național de Statistică al țării a declarat că a existat o încetinire a contribuției sectorului imobiliar la economie.

Beijingul și-a intensificat eforturile pentru a limita dezvoltatorii imobiliari puternic îndatorați, deoarece vrea să se îndepărteze de un model de creștere economică bazat pe investiții și alimentat de datorii. Acest lucru a lăsat compania imobiliară Evergrande și pe alți dezvoltatori chinezi să se lupte pentru a-și rambursa datoria.

În același timp, China nu a făcut progrese suficiente pentru a trece la o economie condusă de consum, a spus Miller. El a spus că schimbările structurale care ar putea spori consumul – cum ar fi consolidarea monedei și creșterea rețelei de protecție socială – au rămas absente în China.

„Da, am văzut o scădere a investițiilor în ultimii ani, dar nu am văzut consumul  crescând. Deci, în acest moment, acesta este un obiectiv, dar este unul pentru care nu se lucrează – cred că aceasta este o preocupare majoră în viitor ”, a spus Miller.

Cele mai recente date oficiale au arătat că investițiile în active fixe în primele nouă luni ale anului 2021 au crescut cu 7,3% față de acum un an. Între timp, vânzările cu amănuntul au crescut cu 4,4% în septembrie față de acum un an, depășind așteptările analiștilor pentru o creștere de 3,3%.

Prețurile mai mici ale locuințelor ar putea afecta consumul

Provocările cu care se confruntă sectorul imobiliar din China ar putea afecta cheltuielile consumatorilor, a declarat Michael Pettis, profesor de finanțe la Universitatea Peking din Beijing. Proprietatea de case reprezintă aproximativ 80% din avere pentru un chinez mediu, a spus Pettis.

„Motivul pentru care ne îngrijorăm foarte mult în legătură cu consumul este din cauza prețurilor locuințelor”, a declarat profesorul marți la CNBC. „Dacă vedem o scădere a prețurilor locuințelor, aceasta va reduce bogăția gospodăriilor și, de obicei, acestea răspund reducând cheltuielile și refacându-și economiile. Și dacă s-ar întâmpla asta, ar fi rău pentru consum ”, a spus el.

Dar, pe măsură ce economia chineză încetinește, consumul ar rezista mai bine decât alte sectoare conduse de investiții, cum ar fi proprietatea, a spus Petties.

„Dacă China o va face bine, consumul va continua să crească puțin mai încet, dar totuși destul de solid”, a spus profesorul.

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (08/12/2021)

Structura actionariat la data de 26 noiembrie 2021

ELECTROARGES SA (ELGS) (08/12/2021)

Notificari Alfred Karcher SE & Co. KG - versiune limba Engleza

SIF TRANSILVANIA S.A. (SIF3) (08/12/2021)

Reluare tranzactionare ora 16:00 - conform Codului BVB - operator de piata reglementata (Titlu II - art. 115 si Titlu III - art. 6) - Decizia ASF nr. 1529/08.12.2021 - aprobare document oferta publica de cumparare actiuni SIF3

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (08/12/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

CARBOCHIM S.A. (CBC) (08/12/2021)

Convocare AGAE 05/06.01.2022 Versiune in limba Engleza