Update articol:

China: Capitalizarea bursieră a marilor companii scade semnificativ din cauza noilor reglementări

Măsurile drastice de reglementare ale autorităţilor de la Beijing au afectat semnificativ diverse sectoare, de la cel tehnologic la cel imobiliar şi educaţie, ştergând sute de miliarde din capitalizarea bursieră a unora din cele mai mari companii şi alertând investitorii în legătură cu viitorul, se arată într-o analiză a Reuters, informează Agerpres. 

Problemele gigantului chinez din domeniul comerţului electronic Alibaba au început la finalul lui 2020, când autorităţile de la Beijing au suspendat abrupt listarea record de 37 miliarde de dolari a filialei sale Ant Group şi apoi au amendat Alibaba cu 2,75 miliarde de dolari pentru abuz de poziţie dominantă pe piaţă. Acţiunile companiei listate în SUA au înregistrat scăderi semnificativ, ştergând peste 400 miliarde de dolari din capitalizarea bursieră din octombrie 2020.

Şi Tencent, cea mai mare companie de jocuri şi social media din China a pierdut peste 347,13 miliarde de dolari din capitalizarea bursieră, de când acţiunile sale au atins un nivel record, la mijlocul lunii februarie. Autorităţile au amendat Tencent pentru că nu a raportat diverse tranzacţii, iar planul său de 5,3 miliarde de dolari de a uni cele mai mari site-uri de jocuri video din China a fost blocat. De asemenea, Tencent a fost afectat de deciziile Chinei de a combate dependenţa de jocuri în rândul minorilor.

Didi, cea mai mare companie de ride-hailing din China, a devenit o ţintă a investigaţiilor de securitate cibernetică desfăşurate de autorităţile de la Beijing, la câteva zile după Oferta sa Publică Iniţială de la New York, în iunie. Aplicaţia Didi a fost ştearsă din magazinele de aplicaţii din China şi nu a mai putut înregistra noi utilizatori. Din iunie, Didi a pierdut peste 40% din capitalizarea sa bursieră, aproximativ 37 miliarde de dolari.

Serviciul de livrare de mâncare Meituan s-a confruntat în aprilie cu o investigaţie antitrust, iar în mai fondatorul şi directorul general Wang Xing a postat pe social media un străvechi poem, perceput ca un fel de critică la adresa preşedintelui Xi Jinping. Din februarie, când acţiunile Meituan înregistrau un nivel record, capitalizarea bursieră a scăzut cu 154,28 miliarde de dolari.

Acţiunile listate în SUA ale celui mai mare furnizor de servicii educaţionale private din China, New Oriental Education&Technology Group, au înregistrat din iulie scăderi semnificative, ştergând 7,4 miliarde de dolari din capitalizarea bursieră, după ce Beijingul e emis noi reglementări care interzic meditaţiile private.

Beijingul vrea să atenueze presiunile asupra şcolarilor şi să reducă povara costurilor cu care se confruntă părinţii, evoluţii care au contribuit la scăderea ratei natalităţii. Analiştii avertizează însă că deciziile vor decima sectorul educaţiei private din China.

BVBStiri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (20/09/2021)

Notificare rascumparare actiuni proprii 13 - 17 septembrie 2021

ELECTROARGES SA (ELGS) (20/09/2021)

Hotarari AGEA si AGOA din 20.09.2021

BRK Dow Turbo Long 33950 (BKDOWTLC5) (20/09/2021)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 21 si 22 Septembrie 2021

AAGES S.A. (AAG) (20/09/2021)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 13-17 septembrie 2021

SOCEP S.A. (SOCP) (20/09/2021)

Neintrunire cvorum AGA O&E 20.09.2021