Update articol:

China construieşte o centrală nucleară de 17 miliarde de dolari, după ce a oprit centrala nucleară de la Taishan

china Yuanul chinez

China a început săptămâna aceasta lucrările de construcție a unui nou proiect de centrală nucleară de 17 miliarde USD, pentru care va instala reactoare nucleare rusești la proiectul Xudabao din nord-estul Chinei, transmite World Nuclear News, citat de oilprice.com.

Unitatea Xudabao 3 este prima dintre cele patru unități care se construiesc. Rosatom din Rusia va proiecta “insula” nucleară și va furniza echipamente. Firma rusă va oferi, de asemenea, servicii de punere în funcțiune pentru echipamentele pe care le-a furnizat. Rușii vor furniza, de asemenea, construcția și echipamentul pentru unitatea Xudabao 4, a cărei construcție este așteptată să înceapă în 2022.

În prezent, se așteaptă ca cele două unități să fie puse în funcțiune în 2027 sau 2028.

Construcția pentru unitățile 1 și 2 Xudabao nu a început încă, potrivit World Nuclear News.

Luna trecută, China a trebuit să închidă o centrală nucleară din provincia Guangdong din sud, deoarece a fost avariată. Operatorul a insistat însă că centrala nucleară din Taishan nu are nicio problemă majoră de siguranță. Cu o lună înainte, compania franceză Framatome, o filială a gigantului energetic francez EDF, a emis o declarație legată de reactorul numărul 1 de la  Taishan, spunând că „se ocupă de rezolvarea unei probleme de performanță cu centrala nucleară din Taishan”.

Centrala nucleară Taishan s-ar putea transforma într-o „iminentă amenințare radiologică”, potrivit CNN la mijlocul lunii iunie, citând oficiali americani și o scrisoare a firmei franceze pe care a obţinut-o.

Cu o săptămână înainte ca operatorul chinez  să anunțe că o va opri pentru întreținere, EDF din Franța, care deține 30 la sută în cadrul companiei comune TNPJVC care operează Taishan, a spus într-un comunicat că ar închide centrala dacă ar fi în Franța.

„Procedurile de operare ale EDF pentru flota nucleară franceză ar determina EDF, în Franța, să oprească reactorul pentru a evalua cu exactitate situația în curs. În Taishan, deciziile corespunzătoare aparțin TNPJVC ”, a spus compania franceză.

Unul dintre principalii oameni de știință din domeniul nuclear din China s-a sinucis, la câteva zile după accidentul centralei nucleare Taishan (video)

 

BVB | Știri BVB

Turbo Certificates on Natural Gas Future (RBNAGTL2) (04/12/2023)

Notificare Raiffeisen Bank International AG referitoare la certificatul RBNAGTL2

Sphera Franchise Group (SFG) (04/12/2023)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

EB TLV TURBO LONG 11.5999995/1.7859/1.8290 (EBTLVTL4) (04/12/2023)

Reluare tranzactionare - ora 16:55 - Notificare Erste Group Bank AG suspendare limita variatie

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (04/12/2023)

Rascumparare actiuni proprii in perioada 27-29.11.2023