Update articol:

China denunţă drept o provocare trecerea celor două nave de război americane prin Strâmtoarea Taiwan

USS John S. McCain / Sursa foto: media.defense.gov

Două nave de război americane au traversat joi Strâmtoarea Taiwan generând proteste din partea autorităţilor chineze de la Beijing, a doua misiune de acest tip a marinei SUA în această lună, la aproape două săptămâni după ce un grup chinez de portavioane a folosit aceeaşi cale navigabilă, informează joi Reuters, potrivit Agerpres.

Ministerul chinez al apărării a denunţat traversarea, calificând-o drept o “provocare” şi “o demonstraţie de forţă” şi adăugând că nave şi avioanele chineze au urmărit navele americane.

Trecerea acestor nave trimite un mesaj greşit susţinătorilor independenţei Taiwanului şi reprezintă o ameninţare serioasă la adresa păcii şi a stabilităţii”, se arată în luarea de poziţie a ministerului chinez al apărării.

“Armata Populară de Eliberare a Chinei menţine un nivel ridicat de alertă în orice moment, răspunde la toate ameninţările şi provocările în orice moment şi apără cu hotărâre suveranitatea naţională şi integritatea teritorială”, a afirmat ministerul de la Beijing.

Ministerul apărării din Taiwan a declarat că navele au trecut prin strâmtoare în direcţia nordică, menţionând evenimentul drept o “misiune obişnuită”. Forţele armate din Taiwan au monitorizat navigaţia, iar situaţia este “ca de obicei”, a adăugat aceasta.

Marina SUA a declarat că distrugătoarele de rachete ghidate USS John S. McCain şi USS Curtis Wilbur au “efectuat un tranzit de rutină în Strâmtoarea Taiwanului pe 31 decembrie în conformitate cu dreptul internaţional”.

Tranzitul “navelor prin strâmtoarea Taiwan demonstrează angajamentul SUA faţă de o (regiune) indo-pacifică liberă şi deschisă. Armata americană va continua să zboare, să navigheze şi să opereze oriunde dreptul internaţional permite”.

BVBStiri BVB

PREBET SA AIUD (PREB) (26/01/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

ARTEGO SA (ARTE) (26/01/2021)

Calendar financiar 2021

CEMACON SA (CEON) (26/01/2021)

Sem II 2020 - Raport auditor - art. 92 ind. 3 Legea 24/2017