Update articol:

China: Fostul şef al securităţii, John Lee, a fost desemnat şef al executivului din Hong Kong

John Lee. Photo: GovHK.

Fostul şef al securităţii din Hong Kong, John Lee, care a supravegheat represiunea împotriva mişcării pro-democraţie, a fost desemnat duminică noul lider al metropolei de către un mic comitet loial regimului chinez, transmite AFP, potrivit Agerpres.

John Lee, fost ofiţer de poliţie în vârstă de 64 de ani, a primit 1.416 voturi din partea unui “comitet electoral” compus din 1.461 de reprezentanţi ai elitei politice şi economice loiale regimului de la Beijing, după o campanie în care a fost unicul candidat pentru a-i urma la conducere actualului şef al executivului Carrie Lam, care a decis să nu mai candideze pentru un mandat de cinci ani.

După un scurt scrutin secret, duminică, 99% dintre membri (1.416) au votat pentru John Lee şi opt au votat împotrivă, potrivit autorităţilor. Treizeci şi trei de membri nu au votat.

Beijingul a salutat acest rezultat aproape unanim, afirmând că demonstrează că “societatea hong-kongheză are un nivel ridicat de recunoaştere şi aprobare” pentru Lee. “Este o veritabilă demonstraţie a spiritului democratic”, a declarat biroul afacerilor din Hong Kong şi Macao într-un comunicat.

Lee este primul lider din Hong Kong care provine din mediul poliţienesc. El a fost şeful securităţii din Hong Kong în momentul uriaşelor proteste pro-democraţie din 2019. În această calitate, el a supravegheat reprimarea protestului şi politica dură care a urmat.

Regimul de la Beijing a impus fostei colonii britanice în 2020 o lege drastică privind securitatea naţională care a înăbuşit disidenţa, precum şi o reformă a sistemului politic pentru a se asigura că Hong Kong-ul este condus exclusiv de “patrioţi” loiali.

Analiştii consideră că sprijinul fervent al lui John Lee pentru campania de represiune i-a câştigat acestuia încrederea regimului chinez, care în mod tradiţional a fost precaut faţă de elitele politice din Hong Kong.

“Este omul care a trecut testul”, a spus Lai Tung-kwok, predecesorul lui Lee la conducerea securităţii din Hong Kong.

Lee se află pe listă persoanelor din China continentală şi Hong Kong sancţionate de Statele Unite.

Însă Lee va prelua o metropolă aflat în dificultate. Mişcarea pro-democraţie a fost zdrobită de legea securităţii naţionale, dar o mare parte a populaţiei încă nutreşte resentimente profunde la adresa Beijingului şi furie faţă de inegalităţile adânc înrădăcinate din societatea din Hong Kong.

Sub sloganul “Începem împreună un nou capitol pentru Hong Kong”, John Lee a promis o guvernare “orientată spre rezultate”. Însă programul său de 44 de pagini, publicat săptămâna trecută, conţine puţine măsuri concrete. John Lee a dat asigurări că va dezvălui mai multe detalii după preluarea mandatului pe 1 iulie, ziua în care se va sărbători cea de-a 25-a aniversare a retrocedării insulei Chinei de către Regatul Unit.

BVB | Știri BVB

ROMCARBON SA (ROCE) (19/05/2022)

Conferinta telefonica investitori si analisti 19 Mai 2022

ROPHARMA SA (RPH) (19/05/2022)

Raport anual 2021 - format ESEF

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (19/05/2022)

Adjudecare licitatie de catre filiala SIF Banat-Crisana

AAGES S.A. (AAG) (19/05/2022)

Hotarari CA din 19.05.2022

ROMCARBON SA (ROCE) (19/05/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014