Update articol:

China îndeamnă la dezamorsarea tensiunilor cu SUA pentru o cooperare în problema schimbărilor climatice

comerţ China SUA Sursa Pixabay

China şi SUA trebuie să îşi îmbunătăţească relaţiile în prezent tensionate, pentru a combate provocările pe care le reprezintă schimbările climatice, susţine Beijingul, informează miercuri dpa, potrivit Agerpres.

Ministrul afacerilor externe chinez, Wang Yi, a avut miercuri o întrevedere video cu trimisul special al SUA pentru schimbările climatice, John Kerry, în timp ce oficialul american se află la Tianjin pentru discuţii, au confirmat joi, în comunicate separate, Ministerul Afacerilor Externe chinez şi Departamentul de Stat al SUA.

“O greşeală strategică majoră a SUA a dus la o deteriorare bruscă a relaţiilor bilaterale în ultimii ani”, a spus Wang după discuţiile cu John Kerry, potrivit agenţiei de presă Xinhua. “Acum mingea este în terenul SUA”, a spus el. Partea americană ar trebui să înceteze să vadă în China o ameninţare şi un rival, şi ar trebui să se abţină de la acţiuni de intimidare la adresa Chinei, peste tot în lume, a subliniat oficialul chinez.

Partea americană a descris cooperarea în problema schimbărilor climatice ca pe o “oază” în relaţiile bilaterale, însă o “oază înconjurată de deşert” nu va dura prea mult, a mai atenţionat Wang.

John Kerry a presat China să întreprindă noi paşi pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Criza climatică “trebuie tratată cu toată seriozitatea şi urgenţa” necesare, a spus Kerry, potrivit Departamentului de Stat al SUA.

China este cel mai mare producător de dioxid de carbon, urmată de SUA, ceea ce înseamnă că aceste două cele mai mari economii ale lumii au un rol special în lupta împotriva încălzirii climatice.

John Kerry a mai întreprins vizite în China şi plănuieşte de asemenea să aibă o întrevedere cu omologul său chinez Xie Zhenhua în timpul noii sale călătorii, în vederea pregătirii summitului asupra climei ce va avea loc în noiembrie la Glasgow.

Înainte de deplasarea actuală, Kerry a întreprins o vizită în China în luna aprilie, când Beijingul şi Washingtonul au semnat o declaraţie comună asupra crizei climatice, după discuţii la Shanghai.

BVB | Știri BVB

MedLife S.A. (M) (17/01/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 10-14 ianuarie 2022

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (17/01/2022)

Declaratii reprezentanti Chimcomplex la eveniment listare Piata Reglementata

ALTUR S.A. (ALT) (17/01/2022)

Hotararea AGA O 17.01.2022

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (17/01/2022)

Transfer Chimcomplex Borzesti pe Piata Reglementata