International

China îndeamnă la dezamorsarea tensiunilor cu SUA pentru o cooperare în problema schimbărilor climatice

China şi SUA trebuie să îşi îmbunătăţească relaţiile în prezent tensionate, pentru a combate provocările pe care le reprezintă schimbările climatice, susţine Beijingul, informează miercuri dpa, potrivit Agerpres.

Ministrul afacerilor externe chinez, Wang Yi, a avut miercuri o întrevedere video cu trimisul special al SUA pentru schimbările climatice, John Kerry, în timp ce oficialul american se află la Tianjin pentru discuţii, au confirmat joi, în comunicate separate, Ministerul Afacerilor Externe chinez şi Departamentul de Stat al SUA.

“O greşeală strategică majoră a SUA a dus la o deteriorare bruscă a relaţiilor bilaterale în ultimii ani”, a spus Wang după discuţiile cu John Kerry, potrivit agenţiei de presă Xinhua. “Acum mingea este în terenul SUA”, a spus el. Partea americană ar trebui să înceteze să vadă în China o ameninţare şi un rival, şi ar trebui să se abţină de la acţiuni de intimidare la adresa Chinei, peste tot în lume, a subliniat oficialul chinez.

Partea americană a descris cooperarea în problema schimbărilor climatice ca pe o “oază” în relaţiile bilaterale, însă o “oază înconjurată de deşert” nu va dura prea mult, a mai atenţionat Wang.

John Kerry a presat China să întreprindă noi paşi pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Criza climatică “trebuie tratată cu toată seriozitatea şi urgenţa” necesare, a spus Kerry, potrivit Departamentului de Stat al SUA.

China este cel mai mare producător de dioxid de carbon, urmată de SUA, ceea ce înseamnă că aceste două cele mai mari economii ale lumii au un rol special în lupta împotriva încălzirii climatice.

John Kerry a mai întreprins vizite în China şi plănuieşte de asemenea să aibă o întrevedere cu omologul său chinez Xie Zhenhua în timpul noii sale călătorii, în vederea pregătirii summitului asupra climei ce va avea loc în noiembrie la Glasgow.

Înainte de deplasarea actuală, Kerry a întreprins o vizită în China în luna aprilie, când Beijingul şi Washingtonul au semnat o declaraţie comună asupra crizei climatice, după discuţii la Shanghai.

Articole recente

Eturia: În ultimii ani, Malaezia cucerește turiștii români

Malaezia devine una dintre revelațiile turistice ale ultimilor ani pentru români. Numărul călătoriilor a crescut…

23 de minute ago

Ucraina: Serghei Lavrov elogiază “pragmatismul” lui Donald Trump şi susţine că Europa “a înnebunit”

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a elogiat luni pragmatismul preşedintelui SUA, Donald Trump, cu…

o oră ago

Ministerul Finanțelor: În primele șase luni, deficit de 3,68% din PIB față de deficitul de 3,62% din PIB aferent celor șase luni ale anului 2024

Execuția bugetului general consolidat în primele șase luni ale anului 2025 s-a încheiat cu un…

2 ore ago

FNGCIMM garantează creditele punte în baza adeverințelor APIA 

Începând cu luna iulie 2025, fermierii crescători de animale pot beneficia de credite punte avantajoase,…

2 ore ago

Bruxellesul apără acordul comercial încheiat cu Trump

Un compromis 'bun' sau o capitulare în faţa preşedintelui american Donald Trump? Comisia Europeană a…

3 ore ago

Sorin Grindeanu: Radu Oprea mi-a spus că are un cazier fiscal la zi curat

Preşedintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, a declarat luni că şeful Secretariatului General al Guvernului,…

3 ore ago

This website uses cookies.

Read More