Update articol:

China îndeamnă SUA la detensionare și calm în problema Rusia-Ucraina

sua - china

China a transmis Statelor Unite că dorește ca toate părțile implicate în Ucraina să rămână calme și să evite creșterea tensiunii, în timp ce Statele Unite au subliniat detensionarea și au avertizat asupra riscurilor de securitate și economice ale agresiunii ruse, potrivit Reuters.

Ministrul de Externe al Chinei Wang Yi și secretarul de stat al SUA Antony Blinken au vorbit, telefonic, miercuri seara despre Ucraina.

„Facem apel la toate părțile să rămână calme și să se abțină de la a face lucruri care agită tensiunile și exacerbează criza”, a declarat Wang lui Blinken, potrivit Ministerului de Externe al Chinei.

Rusia, care și-a consolidat forțele la granițele Ucrainei de luni de zile, a cerut NATO să retragă trupele și armele din Europa de Est și să împiedice Ucraina, un fost stat sovietic, să se alăture vreodată alianței. Statele Unite și aliații săi din NATO resping această poziție, dar spun că sunt gata să discute alte subiecte, cum ar fi controlul armelor și măsurile de consolidare a încrederii între cele două părţi.

„Secretarul Blinken… a transmis că de-escaladarea și diplomația sunt calea responsabilă de urmat”, i-a spus Blinken lui Wang într-o declarație emisă de departamentul de stat al SUA.

Securitatea globală și riscurile economice prezentate de o nouă agresiune rusă împotriva Ucrainei au fost teme de discuție, a spus departamentul de stat al SUA.

Wang, aparent referindu-se la obiecțiile Rusiei față de extinderea NATO în Europa de Est, i-a spus lui Blinken că securitatea unei țări nu poate fi în detrimentul securității altora, iar securitatea regională nu poate fi garantată prin consolidarea sau chiar extinderea blocurilor militare.

Statele Unite au avertizat Rusia să nu invadeze Ucraina și au îndemnat ambele țări să revină la un set de pacte cunoscute sub numele de Minsk I și Minsk II, semnate în 2014, respectiv 2015, pentru a pune capăt unui război separatist al vorbitorilor de limbă rusă din estul Ucrainei. Dar o serie de pași militari și politici prevăzuți de acordul de la Minsk II rămân neimplementaţi, insistențele Rusiei că nu este parte la conflict și, prin urmare, nu este legată de termenii săi, fiind un blocaj major.

„Pentru a rezolva problema ucraineană, mai trebuie să revenim la noul Acord de la Minsk – punctul de plecare”, a spus Wang, adăugând: „Noul acord de la Minsk, care a fost aprobat de Consiliul de Securitate, este un document politic fundamental recunoscut de toate părțile și ar trebui implementat eficient. Atâta timp cât eforturile sunt depuse în conformitate cu direcția și spiritul acordului, China îi va sprijini.”

China și-a întărit legăturile cu Rusia, pe măsură ce tensiunea dintre China și Statele Unite a crescut pe o serie de probleme, de la comerț la drepturile omului, Taiwan și revendicările maritime ale Chinei.

Președintele rus Vladimir Putin, împotriva căruia Statele Unite au amenințat cu sancțiuni personale dacă Rusia invadează Ucraina, este de așteptat să viziteze China săptămâna viitoare pentru Jocurile Olimpice de iarnă, care încep pe 4 februarie.

Wang a mai spus lui Blinken că Statele Unite „continuă să facă greșeli verbale şi faptice în ceea ce priveşte China, provocând noi șocuri relației”.

„Prioritatea supremă în acest moment este ca SUA să înceteze să interfereze cu Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing, să nu se mai joace cu focul în problema Taiwanului și să nu mai creeze diverse grupuri anti-China”, a spus el, potrivit ministerului de externe.

Statele Unite ale Americii, Canada, Australia și Marea Britanie au anunțat că nu vor trimite niciun oficial de stat la Jocuri din cauza problemelor Chinei în domeniul drepturilor omului. China a negat abuzurile de drepturi și a respins ceea ce numește politizarea sportului.

BVB | Știri BVB

ALTUR S.A. (ALT) (27/05/2022)

Raport anual 2021 - Format ESEF

CARBOCHIM S.A. (CBC) (27/05/2022)

Raport anual 2021-completare raport de audit cu opinie ESEF

COS TARGOVISTE S.A. (COS) (27/05/2022)

Raport anual 2021 - completare raport audit referitoare la ESEF

TTS (TRANSPORT TRADE SERVICES) (TTS) (27/05/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014