Update articol:
AMBASADORUL CANADEI A FOST CONVOCAT DE CHINEZI

Beijing amenință Canada cu “represalii grave” dacă nu este eliberat CFO-ul Huawei

Foto Twitter Foto Twitter

China l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul Canadei John McCallum la Beijing după arestarea “inadmisibilă şi josnică” în această ţară a directorului financiar al gigantului chinez din domeniul telecomunicaţiilor Huawei, Meng Wanzhou, a anunţat agenţia oficială de presă Xinhua. “O asemenea inţiativă ignoră legea şi este absurdă, inadmisibilă şi josnică prin natura sa”, a afirmat într-o declaraţie difuzată de Xinhua adjunctul ministrul chinez de externe, Le Yucheng.

Oficialul chinez a ţinut să sublinieze că arestarea reprezintă o “gravă încălcare” a drepturilor lui Meng Wanzhou, 46 de ani.

Ambasadorul Canadei la Beijing, John McCallum, a fost convocat şi Ottawa a fost rugată să elibereze imediat pe responsabila Huawei, în caz contrar Canada fiind nevoită să suporte “grave consecinţe a căror responsabilitate va reveni părţii canadiene”, a adăugat Xinhua.

Chinezii acuză Canada de “încălcarea gravă a drepturilor legale și legitime ale unui cetățean chinez” și solicită eliberarea persoanei. “În caz contrar, vor exista consecințe grave, iar Canada trebuie să-și asume întreaga responsabilitate”, potrivit unei declaraţii a Ministerului de externe din China.

Avertizarea chinezilor marchează o escaladare a retoricii de la Beijing, deoarece investitorii se tem că arestarea lui Meng Wanzhou ar putea duce la deteriorarea schimburilor comerciale dintre SUA și China. Un judecător federal a emis un mandat pentru Meng în luna august. După ce a fost conștientă de mandat, Meng a evitat călătoria în SUA, dar a fost arestată în Vancouver sâmbăta trecută, în timp ce călătorea spre în Mexic. În afară de întreruperea negocierilor comerciale, unii sunt îngrijorați că Beijingul ar putea încerca să se răzbune prin arestarea unui executiv american notabil.

Meng Wanzhou este închisă în Canada de la 1 decembrie. Arestarea sa a avut loc la cererea Statelor Unite care reclamă extrădarea sa. Washingtonul o suspectează că a încălcat sancţiunile americane impuse Iranului. Ea a fost arestată pe aeroportul din Vancouver, provocând mânia autorităţilor chineze într-un moment în care cele două ţări conveniseră un armistiţiu în războiul lor comercial.

Meng Wanzhou, de 46 de ani, este suspectată că a minţit mai multe bănci pe tema legăturilor între Huawei şi una dintre filialele sale, SkyCom, ceea ce a permis acestei societăţi să aibă acces pe piaţa iraniană încălcând sancţiunile americane, a dezvăluit vineri avocatul care reprezintă guvernul canadian, John Gibb-Carsley, în cursul unei audieri în faţa unei instanţe canadiene.

Procesul de extrădare, în cadrul unui acord bilateral între SUA şi Canada, poate dura luni de zile sau chiar ani, din cauza numeroaselor căi de apel. Decizia finală îi va reveni Ministerului canadian al Justiţiei, notează AFP.

“Noi cerem de la cele două părţi (Canada şi SUA) să ne fie furnizate clarificări cât mai curând posibil privind motivele acestei detenţii”, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Geng Shuang, potrivit Agerpres.

“Am fost anunţaţi despre procesul judiciar cu câteva zile înainte de efectuarea arestării”, a afirmat joi premierul Canadei, Justin Trudeau. Totuşi, “nu a existat nicio intervenţie politică în această decizie pentru că noi respectăm independenţa sistemului judiciar. Nu am avut discuţii cu liderii chinezi pe această temă”, a precizat el.

Produsele Huawei sunt utilizate de operatorii telefonici în lumea întreagă, în special în Europa, Africa şi Canada. Grupul se confruntă însă cu o serie de probleme în SUA, unde a primit interdicţie de la proiectele de infrastructură din motive de securitate naţională şi din cauza temerilor de spionaj în folosul Beijingului.

BVBStiri BVB

ELECTROAPARATAJ S.A. (ELJ) (20/10/2021)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R)

PROMATERIS S.A. (PPL) (20/10/2021)

Informare Depozitarul Central - structura sintetica la 14.10.2021

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (20/10/2021)

Moody s acorda Companiei ratingul Baa3, perspectiva stabila

ROMPETROL WELL SERVICES S.A. (PTR) (20/10/2021)

Hotarari AGA O & E - 20 octombrie 2021