Update articol:

China lansează Bursa de la Beijing pentru sprijinirea antreprenorilor

China beijing China

Bursa înfiinţată în capitala Chinei pentru a-i sprijini pe antreprenori a început luni tranzacţiile cu 81 de companii, pe fondul înăspririi reglementărilor privind activitatea giganţilor din domeniul tehnologiei, care au şters peste 1.000 de miliarde de dolari din capitalizarea lor bursieră peste hotare, transmit AP şi Reuters, citate de Agerpres.

Tranzacţiile au demarat la doar două luni după ce preşedintele chinez Xi Jinping a anunţat planurile pentru noua bursă, destinată să servească IMM-urile. Autoritatea chineză de reglementare bursieră a anunţat că Beijing Stock Exchange vine în completarea actualelor burse de la Shanghai şi Shenzhen.

Bursele din China fuseseră înfiinţate pentru a obţine bani pentru firmele de stat, astfel încât antreprenorii au decis să meargă peste hotare pentru a face rost de capital. Investitorii sunt îngrijoraţi în legătură cu statutul antreprenorilor în China după ce autorităţile au înăsprit anul trecut controlul asupra companiilor tech. Tencent Holding şi alţi giganţi din domeniul tehnologiei au pierdut peste 1.000 de miliarde de dolari din capitalizarea lor bursieră pe Wall Street sau la Bursa de la Hong Kong.

În debutul de luni al Beijing Stock Exchange, acţiunile a 10 companii care recent au lansat Oferte Publice Iniţiale (IPO) au crescut de şase ori, declanşând întreruperea automată a tranzacţiilor pentru o scurtă perioadă de timp. Cele 10 sunt companii din sectorul farmaceutic, software şi al fabricării de produse performante.

“Este o performanţă destul de bună pentru prima zi, nu văd tranzacţii excepţionale. În condiţiile în care preşedintele Xi Jinping sprijină Bursa de la Beijing, sunt puţine şanse de scăderi masive pe această piaţă bursieră”, a apreciat Yang Hongxun, analist la Shenguang.

“Lansarea Bursei de la Beijing este o piatră de temelie a reformelor pieţei de capital deoarece va îmbunătăţi sistemul financiar pentru IMM-uri şi va conduce modernizarea şi inovarea economiei ţării”, a declarat Yi Huiman, preşedintele Comisiei de reglementare a pieţelor financiare din China (CSRC).

Peste 2,1 milioane de investitori au făcut cerere pentru a deveni investitori calificaţi la Beijing Stock Exchange, ceea ce înseamnă că mai mult de patru milioane de investitori vor fi eligibili pentru a lua parte la tranzacţii.

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (26/01/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

AQUILA PART PROD COM (AQ) (26/01/2023)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (26/01/2023)

Informare privind strategia de dezvoltare a societatii

DAFORA SA (DAFR) (26/01/2023)

Hotarare AGA O 26.01.2023

CONDMAG S.A. (COMI) (26/01/2023)

Calendar financiar 2023