Miercuri, cotidianul de stat China Daily a relatat, citând o sursă anonimă, că Beijingul are în vedere relaxarea controalelor asupra lanţurilor de aprovizionare ale companiilor chineze şi europene din sectorul semiconductorilor, pentru care pământurile rare reprezintă un element cheie.
Articolul a sugerat că restricţiile au făcut obiectul dezbaterilor la o conferinţă organizată de Ministerul chinez al Comerţului pentru firmele care au legătură cu fabricarea de cipuri din China şi Europa, dar articolul a fost eliminat, iar comunicatul ministerului cu privire la eveniment nu îl menţionează.
Ca răspuns la tarifele impuse de SUA, China a anunţat la începutul lunii aprilie controale la exporturile a şapte din cele 17 elemente considerate pământuri rare (samariu, gadoliniu, terbiu, disproziu, luteţiu, scandiu şi ytriu), care sunt, de asemenea, esenţiale pentru sectoarele apărării şi aeronauticii.
“Deşi decizia a făcut parte dintr-o serie de represalii împotriva tarifelor americane, a avut un impact asupra exporturilor de elemente de pământuri rare către toate ţările”, a explicat firma de consultanţă Trivium China.
În opinia sa, articolul din China Daily a fost “credibil”, dar a fost eliminat deoarece “autorităţile nu aveau de gând să facă publice această informaţie”.
“Atenuarea sau eficientizarea procesului de obţinere a licenţelor de export pentru companiile europene ar transmite un semnal puternic şi clar către Uniunea Europeană că Beijingul doreşte să construiască încredere şi să extindă cooperarea în faţa presiunii comerciale a SUA”, se adaugă în articol.
În pofida iniţierii unui armistiţiu de 90 de zile la mijlocul lunii mai, în care Beijingul şi Washingtonul s-au angajat să reducă cu 115 puncte taxele impuse reciproc în săptămânile de escaladare a tarifelor, săptămâna aceasta SUA au anunţat noi restricţii privind vânzarea de tehnologie – cea pentru proiectarea cipurilor, printre altele – către China.
“Aceasta va crea stimulente suplimentare pentru Beijing să caute consens şi cooperare cu UE”, a spus Trivium.
China deţine aproape jumătate (49%) din rezervele mondiale de pământuri rare şi în 2024 a reprezentat atât 69% din producţia globală de minereuri rare, cât şi 99% din prelucrarea globală a pământurilor rare grele.
Un procent de 70% din pământurile rare consumate în SUA provine din China, iar această cifră creşte la 92% în cazul elementelor grele.