Update articol:

China: Problemele Evergrande se extind la divizia auto

Acţiunile diviziei de maşini electrice a grupului chinez Evergrande – un mare dezvoltator imobiliar care în prezent trece prin dificultăţi financiare – au scăzut luni cu 26%, după anularea planurilor de listare şi a avertismentelor că se confruntă cu un viitor nesigur dacă nu va primi rapid o injecţie de numerar, transmit Bloomberg şi Reuters.

Avertismentul China Evergrande New Energy Vehicle Group este cel mai clar indiciu privind înrăutăţirea crizei de lichidităţi în alte părţi ale afacerii grupului chinez.

Evergrande, un grup care are datorii de peste 300 de miliarde de dolari, trece printr-o gravă criză de lichidităţi şi caută cu disperare fonduri pentru a-şi plăti creditorii şi furnizorii. Compania nu a reuşit săptămâna trecută să ramburseze dobânzi în valoare de 83,5 milioane de dolari iar investitorii se tem că un colaps ar reprezenta riscuri sistemice la adresa sistemului financiar chinez.

Acţiunile subsidiarei auto au scăzut luni dimineaţă cu 26%, la 1,66 dolari Hong Kong, redresându-se apoi uşor, potrivit Agerpres.

De la începutul acestui an, valoarea acţiunilor Evergrande a scăzut cu aproape trei sferturi iar recent mai multe agenţii de rating au retrogradat Evergrande şi mai mult în zona junk, avertizând că există riscul intrării în incapacitate de plată.

Analistul Steven Lamde de la Bloomberg susţine că Evergrande ar putea obţine numerar în urma vânzării diviziei de asigurări de viaţă, care înregistrează o creştere rapidă.

Vânzarea participaţiei de 50% deţinută de grupul chinez în Evergrande Life Assurance Co ar putea rezolva o parte din probleme. Asigurătorul şi-a majorat cota de piaţă de peste nouă ori de când a fost achiziţionat de Evergrande, în 2015, şi a fost profitabil în ultimii patru ani.

BVB | Știri BVB

SIF MUNTENIA S.A. (SIF4) (27/10/2021)

Completare ordine de zi AGAE 15/16 noiembrie 2021

ROMPETROL RAFINARE S.A. (RRC) (27/10/2021)

Raport conform art. 108 din Legea 24/2017 (R)

BIOFARM S.A. (BIO) (27/10/2021)

Desfasurare AGA in contextul SARS-CoV-2

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (27/10/2021)

Act aditional cf. art. 234 lit. i Reg. 5 din 2018- ELCEN Bucuresti