Raportul anual afirmă că Beijingul face progrese „constante, dar inegale” în ceea ce privește capacitățile de a captura Taiwanul
China rămâne principala amenințare militară și cibernetică pentru Statele Unite, potrivit unui nou raport al agențiilor de informații americane, care afirmă că Beijingul face progrese „constante, dar inegale” în ceea ce privește capacitățile pe care le-ar putea utiliza pentru a cuceri Taiwanul, potrivit The Guardian.
China are capacitatea de a lovi Statele Unite cu arme convenționale, de a compromite infrastructura americană prin atacuri cibernetice și de a viza activele sale din spațiu, precum și de a încerca să înlocuiască SUA ca principală putere în materie de inteligență artificială până în 2030, se arată în evaluarea anuală a amenințărilor realizată de comunitatea de informații.
Rusia, împreună cu Iranul, Coreea de Nord și China, încearcă să provoace SUA prin campanii deliberate pentru a obține un avantaj, iar războiul Moscovei din Ucraina i-a oferit o „bogăție de lecții privind lupta împotriva armelor și serviciilor secrete occidentale într-un război la scară largă”, se arată în raportul publicat marți.
Publicat înainte de mărturia în fața comisiei de informații a Senatului de către șefii serviciilor de informații ale lui Donald Trump, raportul a declarat că Armata Populară de Eliberare a Chinei (APL) a planificat probabil să utilizeze modele lingvistice mari pentru a crea știri false, a imita persoane și a permite rețele de atac.
„Armata Chinei dispune de capacități avansate, inclusiv arme hipersonice, avioane invizibile, submarine avansate, active spațiale și de război cibernetic mai puternice și un arsenal mai mare de arme nucleare”, a declarat în fața comisiei directorul serviciilor naționale de informații, Tulsi Gabbard, etichetând Beijingul drept «cel mai capabil concurent strategic» al Washingtonului.
„China are aproape sigur o strategie multifațetată, la nivel național, menită să înlocuiască Statele Unite ca cea mai influentă putere AI din lume până în 2030”, se arată în raport.
Directorul CIA, John Ratcliffe, a declarat comisiei că China a depus doar eforturi „intermitente” pentru a reduce fluxul de precursori chimici care alimentează criza fentanilului din SUA, din cauza reticenței sale de a lua măsuri drastice împotriva afacerilor profitabile din China.
Trump a majorat tarifele pentru toate importurile chinezești cu 20 % pentru a pedepsi Beijingul pentru eșecul său de a opri transporturile de substanțe chimice utilizate la fabricarea fentanilului. China neagă că joacă un rol în această criză, care este principala cauză a deceselor cauzate de supradozele de droguri din SUA, dar problema a devenit un punct major de fricțiune între administrația Trump și oficialii chinezi.
„Nimic nu împiedică China … să ia măsuri drastice împotriva precursorilor de fentanil”, a declarat Ratcliffe.
Ambasada Chinei la Washington nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii.
Audierea comisiei a fost umbrită de senatorii democrați care i-au interogat pe Ratcliffe și Gabbard cu privire la dezvăluirile conform cărora aceștia și alți oficiali de top ai lui Trump au discutat despre planuri militare extrem de sensibile într-un grup al aplicației de mesagerie Signal, care a inclus accidental un jurnalist.
Dar îngrijorările SUA cu privire la China au dominat aproximativ o treime din raportul de 32 de pagini, care a declarat că Beijingul a fost pregătit să sporească coerciția militară și economică față de Taiwan, insula guvernată democratic pe care China o revendică ca teritoriu al său.
„PLA face probabil progrese constante, dar inegale, în ceea ce privește capacitățile pe care le-ar folosi în încercarea de a cuceri Taiwanul și de a descuraja – și, dacă este necesar, de a învinge – intervenția militară a SUA”, se arată în raport.
Cu toate acestea, China se confruntă cu provocări interne „înspăimântătoare”, inclusiv corupția, dezechilibrele demografice și obstacolele fiscale și economice care ar putea afecta legitimitatea partidului comunist aflat la putere pe plan intern.
Creșterea economică a Chinei va continua probabil să încetinească din cauza încrederii scăzute a consumatorilor și investitorilor, iar oficialii chinezi par să se pregătească pentru mai multe fricțiuni economice cu SUA, se arată în raport.