Update articol:

China raportează primul caz uman de gripă aviară H10N3; „fără dovezi ale transmiterii de la om la om”

https://pixabay.com/

Provincia Jiangsu din China de Est a raportat primul caz din lume al unui om infectat cu gripa aviară H10N3. Autoritățile sanitare din China au declarat marți că este vorba de o transmisie ocazională de la păsări la om, iar riscul unei răspândiri pe scară largă este extrem de redus, potrivit Global Times China.

Pacientul este un bărbat de 41 de ani din Zhenjiang, un oraș din provincia Jiangsu. Bărbatul a avut febră și alte simptome pe 23 aprilie și a fost internat la un institut medical local pentru tratament pe 28 aprilie, potrivit unui aviz publicat marţi de Comisia Națională de Sănătate din China.

Întreaga analiză genetică a virusului obținută de la pacient a dus  la un test pozitiv pentru virusul H10N3, făcându-l primul caz uman de H10N3. Analiza a mai arătat că virusul H10N3 este de origine aviară și nu are capacitatea de a infecta în mod eficient oamenii, potrivit experților citați de NHC.

„Nu au fost raportate cazuri umane de H10N3 în lume, iar virusul H10N3 la păsări de curte este un patogen scăzut. Acest caz este o transmitere ocazională a speciilor încrucișate de la păsări la om, iar riscul unei răspândiri pe scară largă este extrem de scăzut “, a spus NHC.

H10N3 este un subtip al virusului gripal A, cunoscut și sub numele de virusul gripei aviare. H10N3 este în mod normal letal pentru păsările sălbatice și păsările de curte, deoarece se poate răspândi prin picături respiratorii printre animale, la fel ca gripa și COVID-19, a declarat Yang Zhanqiu, director adjunct al Departamentului de Biologie Patogenă de la Universitatea Wuhan.

Nu se știe cum s-a infectat această persoană, dar probabil s-a infectat din picăturile respiratorii de păsări de curte sau din contactul direct cu păsările vii bolnave, a spus Yang.

Virusul prezintă un risc scăzut pentru oameni și nu există dovezi care să indice că virusul H10N3 poate provoca transmiterea de la om la om, a spus Yang, adăugând că nu ar trebui să reacționăm excesiv la acest caz și ar trebui efectuată o monitorizare mai mare pentru a vedea cum se răspândește.

Cazurile de oameni infectați cu alte tipuri de gripă aviară sunt frecvente. Rusia a confirmat primul caz de infecție umană cu virusul gripei aviare A (H5N8) din lume în februarie, a raportat agenția de știri Xinhua. Provincia Hunan din China Centrală a confirmat un caz de infecție umană a virusului gripei aviare H5N6 în decembrie 2020.

Dintre diferitele tipuri de gripă aviară, Yang a spus că tipul H5N1 este extrem de patogen, cu o rată a mortalității cuprinsă între 40 și 50%.

NHC a cerut Jiangsu să efectueze măsuri relevante de prevenire și control al epidemiei. Toate contactele apropiate ale pacientului au fost puse sub observație medicală. Autoritățile locale au efectuat monitorizarea de urgență, fără să se constate anomalii până acum.

Starea pacientului este în prezent stabilă și este gata să fie externat din spital, a anunțat NHC. NHC a avertizat publicul să evite contactul cu păsările bolnave sau moarte și să încerce să evite contactul direct cu păsările vii.

 

BVBStiri BVB

MECANICA FINA SA (MECE) (23/07/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (23/07/2021)

Raport conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (23/07/2021)

Prelungire credit overdraft - Dendrio Solutions

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (23/07/2021)

Solicitare completare ordine de zi AGA 11.08.2021