Update articol:

China şi Italia au semnat sâmbătă un Memorandum de Înţelegere ce susţine proiectul “Noului Drum al Mătăsii”

Italia şi China au semnat sâmbătă un Memorandum de Înţelegere în sprijinul proiectului de mare amploare cunoscut sub denumirea de “Noul Drum al Mătăsii”, prin care Beijingul urmăreşte să-şi intensifice comerţul cu Occidentul în pofida reticenţei UE, transmite EFE, potrivit Agerpres.
Documentul – structurat în 29 de acorduri în domenii precum infrastructura, energia, cultura sau turismul – a fost semnat la Villa Madama din Roma în prezenţa preşedintelui Xi Jinping şi a prim-ministrul Giuseppe Conte. 
Autorităţile italiene se deschid astfel programului lansat de China ce vizează conectarea cu economiile din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa şi pentru care porturile italiene constituie un punct ideal de diseminare a produselor şi investiţiilor sale.
Italia devine astfel prima ţară din G7 care sprijină acest proiect al Chinei.
Memorandumul de Înţelegere nu creează legături juridice, Italia raportându-se la acest document ca la o listă de intenţii, un acord pragmatic, după cum a susţinut în ultimele zile premierul Giuseppe Conte, în contextul reţinerilor pe care semnarea acestui document le-a trezit. 
În special SUA şi membri importanţi ai UE, ca Franţa şi Germania, privesc cu o anumită suspiciune proiectul chinez, pe care îl suspectează că ar putea contribui la creşterea influenţei puterii asiatice pe continentul european.
China a mai semnat memorandumuri de înţelegere cu alte state europene (Bulgaria, Croaţia, Cehia, Ungaria, Grecia, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Portugalia, România, Slovacia sau Slovenia), dar Italia este prima ţară membră din G7 care face acest pas.
Printre proiectele avute în vedere, ziarul La Repubblica menţionează cooperarea între compania petrolieră Eni şi Banca Chinei sau între companiile din domeniul energetic Ansaldo şi Shanghai Electric. Compania de gaz Snam va dezvolta proiecte de-a lungul rutei, iar porturile italiene strategice din Trieste sau Genova vor coopera cu colosul din domeniul construcţiei CCCC. Agenţiile spaţiale ale ambelor părţi îşi vor uni, de asemenea, forţele pentru a dezvolta un nou satelit. Portocalele siciliene şi carnea se numără printre produsele italiene ce vor fi desfăcute pe piaţa gigantului asiatic. Totodată, părţile îşi vor promova reciproc siturile UNESCO, iar Italia va returna 796 de rămăşiţe arheologice.
După semnarea acordului, preşedintele Xi s-a deplasat în oraşul sicilian Palermo, un important port italian, urmând ca duminică să înceapă vizita în Franţa. 

BVBStiri BVB

MedLife S.A. (M) (27/03/2020)

Lansare laborator RT PCR; actualizare informare privind caz pozitiv COVID-19

VRANCART SA (VNC) (27/03/2020)

Comunicat - Masuri Covid-19

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (27/03/2020)

Suspendare temporara procedura de selectie si numire Director Financiar provizor

MECANICA FINA SA (MECE) (27/03/2020)

Raport auditor - art. 82, Legea 24/2017 - SEM. 2 2019