Autoritățile chineze urmăresc să obțină aproximativ 2 trilioane de yuani (278 de miliarde de dolari) prin intermediul entităților offshore, potrivit Bloomberg.
Factorii politici chinezi au pus, de asemenea, deoparte 300 de miliarde de yuani din fonduri locale care ar fi folosite pentru a investi în acțiuni onshore.
China ia în considerare un pachet de salvare susținut de bani offshore pentru a preveni o scădere a piețelor sale bursiere aflate în dificultate, potrivit Bloomberg News.
Raportul, citând oameni familiarizați cu problema, spune că autoritățile chineze urmăresc să obțină aproximativ 2 trilioane de yuani (278 de miliarde de dolari), în primul rând prin conturi offshore ale companiilor de stat chineze, pentru a ajuta la stabilizarea pieței prin achiziționarea de acțiuni onshore prin piețele din Hong Kong.
Potrivit Bloomberg, factorii de decizie chinezi au pus deoparte 300 de miliarde de yuani din fonduri locale care ar putea fi utilizate pentru a investi în acțiuni onshore prin firmele financiare deținute de stat China Securities Finance Corp. sau Central Huijin Investment Ltd.
Indicele CSI 300 din China continentală a scăzut cu 11,4% anul trecut, înregistrând al treilea an consecutiv de scăderi. Indexul Hang Seng din Hong Kong
a scăzut cu aproape 14% în 2023, făcând-o cea mai proastă piață bursieră din Asia.
Informaţia Bloomberg vine la o zi după ce premierul chinez Li Qiang a declarat, în timpul unei ședințe a consiliului de stat, că țara va implementa măsuri pentru a-și stabiliza piețele bursiere.
„Trebuie să luăm măsuri mai puternice și mai eficiente pentru a stabiliza piața și încrederea”, a spus Li, potrivit presei de stat.
„Este necesar să se sporească coerența orientărilor macropolitice, să se consolideze inovarea și coordonarea instrumentelor de politică monetară, să se consolideze și să sporească redresarea economică pozitivă și să se promoveze dezvoltarea stabilă și sănătoasă a pieței de capital.”
La ședința de luni nu s-au făcut publice alte detalii și nu a existat nicio indicație despre câți bani vor fi mobilizați sau când vor intra în vigoare măsurile.
China a subliniat anterior că nu s-a bazat pe stimulente până acum.
„În promovarea dezvoltării economice, nu am recurs la stimulente masive. Nu am căutat o creștere pe termen scurt în timp ce acumulăm riscuri pe termen lung”, a spus Li într-un discurs de săptămâna trecută la Forumul Economic Mondial din Davos, Elveția. „Mai degrabă, ne-am concentrat pe consolidarea driverelor interne.”
Li a făcut referire la acest lucru în timp ce a remarcat că economia Chinei a crescut cu aproximativ 5,2% în 2023. Cifrele oficiale au arătat, de asemenea, o creștere a PIB-ului de 5,2% în China anul trecut.