Update articol:
CINE CONDUCE COMPANIILE DIN INDICELE BET

Christina Verchere, OMV Petrom: Pandemia ne-a testat abilitățile de management și ne-a îndreptat către un stil de management mai empatic

Christina Verchere, CEO OMV Petrom

“Pandemia ne-a testat abilitățile de management și ne-a îndreptat către un stil de management mai empatic”, ne-a spus Christina Verchere, CEO OMV Petrom (SNP), în cadrul unui interviu, dintr-o serie în care Financial Intelligence prezintă managerii companiilor care fac parte din indicele BET, al Bursei de Valori București (BVB).

“Pentru a fi lider, prima condiție este să îți placă oamenii”, consideră ea.

***

De cât timp sunteți managerul OMV Petrom?

Christina Verchere: M-am alăturat companiei acum trei ani, după 25 de ani de activitate în sectorul de explorare și producție, cu cea mai mare parte a carierei mele la BP. Am avut roluri de conducere în întreaga lume, în principal în explorare și producție; cel mai recent, înainte de a mă alătura OMV Petrom, a fost cel de președinte regional al regiunii Asia Pacific, în cadrul BP. Pentru mine, este un privilegiu să fac parte dintr-o companie care are un rol semnificativ în furnizarea de energie pentru România, o companie care contribuie la economie și care face parte din structura socială a țării.

Care este cea mai mare realizare de când sunteți la conducerea companiei?

Christina Verchere: Pandemia a generat una dintre cele mai provocatoare și mai neașteptate crize pe care majoritatea dintre noi le-am trăit vreodată. Cred că este remarcabil cum facem față acestor vremuri pline de incertitudini, cum răspundem la dinamica pieței, în timp ce continuăm să ne urmăm strategia și ne menținem angajamentele față de părțile interesate. Am furnizat energie fără întreruperi, am avut rezultate bune, având în vedere anul plin de  provocări, am plătit dividende și ne-am continuat creșterea. Toate acestea au fost posibile datorită eforturilor uimitoare ale echipei OMV Petrom.

Care a fost cel mai dificil moment?

Christina Verchere: Cele mai grele momente sunt cele care afectează oamenii. Iar anul trecut, pentru siguranța lor și pentru a asigura furnizarea de energie, majoritatea oamenilor noștri au trebuit să se adapteze la modalități de lucru complet noi sau la modificarea programului de muncă. Protejarea sănătății oamenilor noștri a fost și este prioritatea noastră principală. Mai ales pentru cei care lucrează în producție, în rafinărie și centrala noastră electrică precum și în stații. Un aspect foarte important pentru noi este că, în ciuda contextului foarte dificil, nu am fost nevoiți sa avem plecări din companie din cauza pandemiei. Sunt foarte recunoscătoare tuturor colegilor mei pentru angajamentul și realizările lor importante de-a lungul unui an care ne-a testat limitele ca oameni și organizații.

Cum vă caracterizați ca manager?

Christina Verchere: Sunt mai multe principii care m-au ghidat pe parcursul meu de leadership și cred că, pentru a fi lider, prima condiție este să îți placă oamenii. În opinia mea, rolul unui lider este de a aduce oamenii împreună, de a le sprijini dezvoltarea, de a îi încuraja să își spună părerile și de a-i menține implicați. Cred cu tărie în puterea echipei – cu cât este mai diversă, cu atât mai bine, susținută în același timp de transparență și o cultură a exprimării libere.

V-a influențat pandemia stilul de management?

Christina Verchere: Cred că această criză ne-a testat abilitățile de management și ne-a îndreptat către un stil de management mai empatic. În contextul în care se lucrează de acasă, noi, ca lideri, trebuie să facem un efort suplimentar pentru a rămâne conectați personal cu echipele noastre. Lucrul la distanță necesită o abordare mai prietenoasă și personală.

Ce avantaje/dezavantaje vedeți din faptul că sunteți listați la bursă?

În calitate de companie listată, am aderat la un cod de conduită care ne guvernează activitatea și care înseamnă respectarea strictă a regulilor impuse de bursă. Ne-am angajat sa fim transparenți, iar acest lucru generează încredere și oferă siguranță investitorilor.

***

Citește și alte articole din seria CINE CONDUCE COMPANIILE DIN BET:

Mihai Marcu, MedLife Group: O companie care se listează la bursă este puternică, un business sănătos, care are o guvernanță corporativă bine pusă la punct și e pregătită să facă față unei crize