Update articol:

Christine Lagarde spune că mulţi factori care determină creşterea inflaţiei au caracter temporar

Christine Lagarde Sursa foto: Twitter

Numeroşi factori care stau la baza recentei creşteri a inflaţiei în zona euro au caracter temporar şi se vor calma anul următor, a declarat preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, într-un interviu difuzat vineri de postul de televiziune CNBC, preluat de Reuters, potrivit Agerpres.

Preţurile de consum în zona euro şi-au revenit mai repede decât se preconiza pe măsură ce economia s-a redeschis după carantinele impuse în contextul pandemiei iar mai mulţi oficiali de la BCE cred în prezent că anul viitor inflaţia va fi apropiată şi chiar va depăşi ţinta de 2% avută în vedere de BCE.

Christine Lagarde a spus că o mare parte din creşterea preţurilor este cauzată de perturbările pe partea de aprovizionare, adăugând că inflaţia ar trebui să se stabilizeze anul viitor.

“Credem că va avea loc o revenire la mai multă stabilitate în anul care va veni pentru că multe dintre cauzele preţurilor ridicate sunt temporare. Dacă te uiţi cu atenţie la ce provoacă această inflaţie, o mare parte are legătură cu preţurile la energie”, a spus Lagarde. Preşedintele BCE a adăugat că “lucrurile vor reveni la normal” când vor fi găsite noi surse de aprovizionare dar a atras totuşi atenţia că preţurile mari la energie ar putea să persiste deoarece au legătură cu tranziţia dinspre combustibilii fosili.

Referindu-se la consecinţele unui eventual faliment al gigantului imobiliar chinez Evergrande, Lagarde a spus că “în zona euro, expunerea directă va fi limitată”.

Evergrande a acumulat datorii în valoare de peste 300 de miliarde de dolari iar o eventuală intrare în incapacitate de plată s-ar traduce prin încetinirea sectorului construcţiilor în China şi ar provoca turbulenţe pe pieţele mondiale.

“Pentru moment, ceea ce vedeam este un impact şi o expunere concentrate pe China”, a apreciat Christine Lagarde, adăugând că BCE urmăreşte cu atenţie situaţia, având în vedere interconexiunea pieţelor financiare de pe planetă.

BVB | Știri BVB

BURSA DE VALORI BUCURESTI SA (BVB) (24/05/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (23/05/2022)

Nuclearelectrica si NuScale anunta amplasamentul primului reactor modular mic

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (23/05/2022)

Rascumparare actiuni proprii perioada 16-20.05.2022