Update articol:

CIECH Soda România ar putea opri producţia la singura fabrică de sodă din țară, din cauza creșterilor de preţ la aburul industrial de la CET Govora 

  • CIECH Soda România susţine că este forțată să demareze pregătirile necesare pentru oprirea producției la fabrica sa, începând cu 18 septembrie 2019.
  • Principala cauză a acestei măsuri o reprezintă creșterile succesive ale prețului la principala materie primă a fabricii, aburul industrial – cu aproximativ 135% mai mare față de 2018 (cu certificatele CO2 incluse).
  • CIECH caută acum mai multe soluții pentru CIECH Soda România, una dintre acestea fiind dezvoltarea unui plan pentru obținerea aburului dintr-o nouă sursă, eficientă din punctul de vedere al costurilor, în cooperare cu parteneri externi.
  • În cazul unei opriri pe termen lung a producției, compania spune că va da salariaților o oferta de plecări voluntare și asistență ulterioară printr-un program special de plasare a forței de muncă (consiliere în carieră, dezvoltarea competențelor / recalificare profesională, asistență în găsirea de oferte de muncă).

 

CIECH Soda România (CSR) spune că este forțată să demareze procesul de oprire a producției la uzina sa din Râmnicu Vâlcea, începând cu 18 septembrie 2019, din cauza creșterilor de preţ la aburul industrial de la CET Govora.  În cazul unei opriri pe termen lung, compania precizerază va fi nevoită să înceteze contractele de muncă pentru majoritatea angajaților săi. 

CIECH Soda România  spune: “Cu toate că a depus mari eforturi pentru a menține în viață singura fabrică de sodă calcinată din țară, CIECH este forțată să ia astfel de decizii din cauza recentelor majorări ale prețului aburului industrial până la un nivel nesustenabil, operate de către unicul său furnizor, CET Govora.

Aflată în insolvență încă din 2016 și afectată de recenta alunecare de teren de la mina Alunu, CET Govora a denunțat în mod unilateral, în 18 iunie, contractul pentru livrarea aburului industrial către CIECH Soda România. Asta în condițiile în care prețul actual abia fusese stabilit pe 1 aprilie și trebuia să fie valabil până la 31 decembrie 2020. Conform noilor condiții, este impusă o nouă creștere a prețului aburului, a doua din acest an – cu aproape 135% mai mult față anul trecut (incluzând certificatele CO2).

Grupul CIECH a avut în permanență o atitudine deschisă spre cooperare și a solicitat de asemenea sprijinul autorităților până la cel mai înalt nivel pentru a încerca să ajungă la o înțelegere cu CET Govora. Cu toate acestea, acceptarea noului preț de către CIECH Soda România ar însemna mari pierderi financiare pentru companie”.

“CIECH Soda România, parte a Grupului CIECH – lider în industria europeană de profil și unul dintre cei mai mari investitori polonezi de pe piața locală – se află în imposibilitatea de a-și continua operațiunile din cauza problemelor pe care le are cu unicul său furnizor de abur. Cu mare dezamăgire trebuie să anunțăm demararea procesului de oprire a producției noastre. E o veste tristă pentru noi, pentru oamenii noștri, pentru multe alte mii de persoane care ar putea fi afectate, însă nu ne pierdem speranța că încă mai putem găsi, la cel mai înalt nivel, sprijinul de care avem atâta nevoie pentru a continua business-ul nostru. În ultimul timp, am lucrat continuu la găsirea unor soluții pentru rezolvarea tuturor acestor probleme și pentru a salva CIECH Soda România.  Nu ne vom da bătuți!”, a declarat Witold Urbanowski, CEO CIECH Soda România.

CIECH spune că acum caută cea mai bună soluție, printre opțiunile disponibile fiind dezvoltarea unui plan pentru obținerea aburului dintr-o nouă sursă eficientă din punctul de vedere al costurilor, în cooperare cu parteneri externi: 

“CSR rămâne deschisă negocierilor cu CET dar în același timp derulează o analiză profundă și în detaliu a conservării fabricii din România, în vederea unei posibile reluări a producției în viitor. Deciziile privind aceste aspecte vor fi luate până la sfârșitul acestui an.

În cazul în care va fi necesară oprirea producției pe termen lung, CIECH Soda România va fi nevoită să înceteze contractele de muncă pentru 500 dintre cei 600 de angajați ai săi. O parte vor rămâne în uzină pentru mentenanța instalațiilor, astfel încât să poată fi reluată producția la momentul potrivit. Pentru mai mult de 100 de angajați va fi oferită posibilitatea unei relocări la fabricile din Polonia sau Germania ale Grupului.

Salariaţilor li se va acorda o ofertă de plecări voluntare, având asigurat un pachet compensatoriu cuprinzător. Suplimentar ofertei, ei vor putea cere sprijin companiei pentru găsirea de noi joburi, datorită unui program special de plasare a forței de muncă (consiliere în carieră, dezvoltarea competențelor / recalificare profesională, asistență în găsirea de oferte de muncă)”.

Grupul polonez a investit peste 550 de milioane de lei în România și a ajuns la aproape 600 de angajați la fabrica sa din Râmnicu Vâlcea, inclusiv Sucursala din România.

CIECH Soda România menţionează: “De la preluarea Uzinelor Sodice Govora în 2006, CIECH a transformat fabrica de pe platforma industrială într-o companie competitivă pe piață, a plătit anual taxe de peste 40 de milioane de lei, a contribuit la economia națională și la întărirea relațiilor româno-poloneze. CIECH Soda România, companie a Grupului CIECH, produce sodă calcinată şi silicat de sodiu”.

 

Principalii factori care afectează activitatea CIECH Soda România:

§  Majorările succesive ale prețului aburului, care au generat niveluri de costuri nesustenabile – cu aproape 135% mai mari în prezent față de 2018 (incluzând prețurile certificatelor CO2);

§  Actualul preț al aburului, unul necompetitiv: cu 27% mai mare decât în Polonia (unde combustibilul este tot cărbunele), cu numai 11% mai mic decât în Germania (generat prin arderea gazelor, o resursă mai scumpă decât cărbunele);

§  Diminuarea volumului de abur livrat către CIECH Soda România (cu 20% mai mic începând cu luna mai), ceea ce forțează reducerea producției: imposibilitatea de a asigura volumele necesare pentru un nivel optim al producției de sodă calcinată.

  • Salvarea uzinei de sodă a României

CIECH susţine că a făcut mari eforturi pentru a păstra singura uzină de sodă din România, pe o piață foarte dificilă, cu actori regionali noi: “În 2006, la preluarea activității de producere a sodei de către CIECH, uzina era perimată și avea un deficit de echipamente. În anii următori, au fost efectuate investiții în valoare de 100 milioane de euro în retehnologizare, mentenanța producției și plata datoriilor. În perioada 2013-2014, CIECH Soda România a trecut printr-un proces de transformare pentru a evita falimentul. A avut loc o restructurare profundă, care a implicat redimensionarea echipei, reduceri de costuri și control.

Compania a reușit să oprească pierderile și să înregistreze deficit zero. După revenire, CIECH Soda România a început să implementeze un plan de investiții cuprinzător pentru a face operațiunile sustenabile și pentru a asigura viitorul activității și angajaților săi. Au fost investiți peste 20 milioane de euro într-un nou calcinator, un nou compresor, noi echipamente pentru instalații, condiții de lucru mai bune, care au condus într-un final la o majorare a producției cu 20%. Drept urmare, în 2015 compania a avut un an record în ceea ce privește producția și a inițiat noi planuri pentru continuarea creșterii producției și dezvoltarea portofoliului”.

  • O afacere solidă, afectată de factori externi

CIECH mai menţionează: “Aburul industrial este o materie primă necesară pentru producerea sodei, iar prețul acestuia este o parte semnificativă a cheltuielilor de exploatare ale uzinei. Aburul insuficient sau prea scump afectează profund capacitatea companiei fie de a produce cantitățile care să permită acoperirea costurilor, fie majorează costurile la niveluri care nu sunt sustenabile economic. Acesta este motivul pentru care, deși era o afacere solidă, CIECH Soda România a fost afectată de problemele înregistrate de unicul său furnizor de abur, CET Govora.

CET a intrat în insolvență în mai 2016, iar administratorul judiciar a solicitat un preț mai mare pentru aburul livrat către CIECH Soda România. Negocierile au fost dure, dar, într-un final, a fost pus în practică un nou contract. Cu banii încasați de la CIECH Soda România, CET Govora a declarat public că putea să își acopere costurile și, mai mult, avea și fonduri suficiente pentru investiții.

Doi ani mai târziu, în 2018, situația CET era încă neclară, se afla încă în insolvență, prin urmare CIECH Soda România nu a putut să înceapă implementarea noilor sale planuri de dezvoltare a activității: creșterea producției de sodă calcinată. Acestea au fost zădărnicite și de o nouă majorare a prețului aburului industrial.

La finalul lui 2018, CIECH Soda România a ajuns la un acord temporar cu CET pentru primele trei luni ale anului 2019.

Tot profitul pe 2018, care era esențial pentru operațiunile din 2019, a fost înghițit în această scurtă perioadă de noul preț al aburului industrial. În primul trimestru al anului 2019, factura lunară pentru aburul furnizat de CET s-a majorat cu 55% față de facturile din 2018 (în parte și din cauza certificatelor CO2). La 1 aprilie, CIECH Soda România și CET au semnat o nouă înțelegere referitoare la noul preț al aburului, care ar fi trebuit să fie valabil până la 31 decembrie 2020.

Drept urmare, în acest moment, CIECH Soda România deja plătește pentru abur în România un preț mai mare cu 27% în comparație cu Polonia și cu numai 11% mai mic decât în Germania. În timp ce propria termocentrală a CIECH Soda Polska funcționează pe bază de cărbune superior (CET Govora funcționează pe bază de lignit, care este un cărbune inferior), termocentrala CIECH Soda Deutchland este alimentată cu gaz, care este un combustibil mult mai scump decât cărbunele.

Pe lângă presiunea prețului aburului, ceea ce a făcut înțelegerea și mai dificilă a fost anunțul CET Govora că nu va putea să asigure cantitățile necesare. În mai a început o reducere cu 20% a livrărilor de abur (care fusese anunțată încă din 15 mai). Drept urmare, in iulie a.c. CIECH Soda România a fost nevoită să își redimensioneze numărul de angajați și sa facă disponibilizări care au vizat 25 de persoane.

  • Un impas: a doua majorare de preț din acest an…

Actualele probleme ale CIECH Soda România, provocate de majorările succesive ale prețului aburului, sunt în principal rezultatul managementului deficitar al CET Govora de până în 2016 și al situației financiare catastrofice de după 2018, care a fost agravată de cel mai recent accident cauzat de alunecarea de teren de la mina Alunu, din mai 2019.  

CET, care deja furniza cu 20% mai puțin abur decât era necesar pentru a acoperi nevoile de producție ale CIECH Soda România, a denunțat unilateral contractul semnat în acest an, anunțând o nouă majorare de preț, cu 80% mai mare, deși prețul existent este cel mai mare dintre nivelurile înregistrate la unitățile de producție ale CIECH din Polonia și Germania.

În pofida faptului că discuțiile cu CET au început imediat și în ciuda atitudinii deschise a reprezentanților grupului polonez din industria chimică, pretențiile legate de prețul ridicat s-au menținut. Acceptarea noului preț de către CIECH Soda România ar avea drept rezultat o permanentă lipsă de profitabilitate a producției și pierderi financiare constante pentru uzină, motiv pentru care CIECH Soda România a fost nevoită să anunțe întreruperea producției începând cu 18 septembrie 2019.

Din păcate, din cauza poziției lipsite de compromis a CET, singura soluție rezonabilă este suspendarea producției, ceea ce va afecta CIECH Soda România, comunitatea locală și multe industrii din țara noastră, clienți pentru care CIECH Soda România este un furnizor vital de sodă calcinată.

  • Următorii pași

În trecut, CIECH Soda România a depus eforturi intense pentru a rezolva toate aceste probleme. CIECH Soda România a abordat problematica necesității ca CET să se transforme și să se eficientizeze. De exemplu, propria termocentrală a CIECH din Polonia produce același volum de energie cu un număr de angajați de șapte ori mai mic. CIECH Soda România și Grupul CIECH au prezentat întreaga situație doamnei Prim-ministru Viorica Dăncilă, mai multor miniștri cu competențe în domeniu, liderilor camerelor Parlamentului, autorităților locale și membrilor partidului de guvernământ și ai partidelor de opoziție. Din păcate, întreaga situație a CET este foarte dificilă și necesită decizii economice și de management la nivel înalt pe care nimeni nu a putut să și le asume. Între timp, situația în care se află compania se agravează până în punctul în care am luat în calcul în mod serios costurile unei închideri definitive”.

 

BVB | Știri BVB

BANCA TRANSILVANIA S.A. (TLV) (03/10/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 26.09-30.09.2022

MedLife S.A. (M) (03/10/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 26 - 30 septembrie 2022

E-mini S&P 500 TURBO LONG 0.01/ 3,350/3,450 (EBSPTL48) (03/10/2022)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 03 si 04 Octombrie 2022

TERAPLAST SA (TRP) (03/10/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 26 septembrie - 30 septembrie 2022