Update articol:
#CybersecurityForum

Cîmpean (CERT-RO): Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică este în procesul de avizare de către 19 instituţii guvernamentale competente (video)

Dan Cimpean Sursa foto: linkedin.com

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică se află în proces de avizare la 19 instituţii guvernamentale competente şi va fi un actor mai capabil să sprijine poziţionarea României ca lider în domeniu, a declarat, joi, la evenimentul online #CybersecurityForum, Dan Cîmpean, directorul general al Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO).

 

“Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică va înlocui CERT-RO şi va fi un actor mai capabil să sprijine poziţionarea României ca lider în domeniul securităţii cibernetice pe plan cel puţin al Uniunii Europene. Varianta proiectului atinsese, deja, o maturitate ridicată în decembrie (2020, n.r.) prin contribuţia directă a unui grup inter-guvernamental de experţi şi factori de decizie. În februarie 2021, premierul Florin Cîţu a solicitat Secretariatului General al Guvernului şi CERT-RO reluarea procesului de avizare a acestui proiect de Ordonanţă de Urgenţă. La momentul acesta este în procesul de avizare de către 19 instituţii guvernamentale competente. În sine, acest număr transmite foarte multe: dorim să fie un proiect realmente pentru ţară, prin care toate instituţiile competente să aibă ceva de spus, să revizuiască, să gireze, să sprijine. Progresăm bine cu acest proces. Sunt discuţii tehnice şi sunt clarificări de făcut. Încercăm să promovăm un model instituţional care realmente trebuie să fie printre cele mai valoroase, şi să fie valabile pe următorii 5, 8, 10 ani. Toţi specialiştii în securitate cibernetică ştiu că zece ani înseamnă o veşnicie. În zece ani se întâmplă extrem de multe lucruri, dar noi totuşi avem ambiţia să creăm o instituţie viabilă, flexibilă, construită după cele mai bune modele la nivel global”, a menţionat Cîmpean, potrivit Agerpres.

În acest context, şeful CERT-RO a subliniat că fenomenul securităţii cibernetice este “o pălărie mult prea mare pentru o singură instituţie”.

“Securitatea cibernetică este o pălărie mult prea mare pentru o singură instituţie. Nicio ţară a lumii nu poate singură să fie activă în toate direcţiile şi să pretindă a avea un fel de monopol absolut asupra securităţii cibernetice. Dacă aţi auzit aşa ceva din vreo ţară, să ştiţi că nu este adevărat”, a spus Dan Cîmpean.

Noul Directorat Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC), care va înlocui Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO), va asigura capabilităţile şi performanţa necesare în domeniul securităţii cibernetice, la nivel naţional, pentru o perioadă de cel puţin zece ani şi va putea face faţă provocărilor pe care dinamicile de dezvoltare tehnologică le vor ridica în spaţiul cibernetic.

Recent, CERT-RO a anunţat că pe lista instituţiilor guvernamentale competente chemate să avizeze şi să exprime opinii cu privire la Proiectul de ordonanţă privind înfiinţarea Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică se află: Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Finanţelor, Ministerul Justiţiei, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, Ministerul Educaţiei, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Serviciul Român de Informaţii (SRI), Serviciul de Informaţii Externe, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Serviciul de Protecţie şi Pază, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat, Consiliul Concurenţei, Consiliul Legislativ şi Curtea de Conturi a României.

Imediat ce procesul la care este supus Proiectul de ordonanţă organelor guvernamentale menţionate mai sus va fi finalizat, documentul va fi inclus pe ordinea de zi a şedinţelor Guvernului României, pentru aprobare.

BVBStiri BVB

UCM RESITA S.A. (UCM) (16/04/2021)

Completare Convocare AGAO 28 (29).04.2021 versiune limba engleza

Patria Bank Obligatiuni 2028 EUR (PBK28E) (16/04/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014