Domeniul securităţii cibernetice este exact ca la pompieri, adică prevenirea nu se observă, dar trebuie să lucrăm mai mult pe această parte, chiar dacă nu vom vedea rezultate imediate, pentru a constitui acea rezilienţă de care avem nevoie, a declarat, miercuri, Dan Cîmpean Directorul Directoratului Național de Securitate Cibernetică.
“Domeniul securităţii cibernetice este exact ca la pompieri, adică prevenirea nu se observă. Trăim cu iluzia că dacă nu s-a întâmplat ceva şi n-am intervenit de mod pompieristic la un incident, poate n-am lucrat. Dimpotrivă, noi, alţi colegi ai noştri din instituţii, lucrăm şi trebuie să lucrăm mai mult pe partea de prevenire, unde nu vom vedea rezultate imediate, dar vom constitui acea rezilienţă de care avem nevoie şi trebuie să o facem în mod sistematic, iar abordarea noastră la Directorat este că vrem realmente o soluţie “all inclusive” pentru România. Şi mă gândesc în primul rând la Directiva NIS 2, pe care trebuie să o implementăm la nivel de legislaţie până la finalul anului, până în octombrie, mai precis. Conceptual, ar fi foarte eronat să lăsăm un sector sau altul în afara acestei Directive. Perioada pandemiei ne-a dovedit că sunt categorii de organizaţii care sunt esenţiale pentru economie, pentru societate şi nu poţi să ai rezilienţă de nivel naţional pe securitate cibernetică dacă le excluzi, dacă nu le impui un minim nivel de un standard minimal de securitate cibernetică, nu-i presezi să investească. Pentru firmele private din sală, mesajul pe care vi-l dau e unul pozitiv: staţi concentraţi pe sectorul cyber, pentru că va fi un business foarte, foarte lucrativ pe următorii 10, 20, 50 de ani, cred”, a subliniat Cîmpean, la evenimentul “Cybersecurity Forum”.
Oficialul DNSC a menţionat, totodată, că evoluţia tehnologiilor care sunt utilizate în scop ofensiv, distructiv şi infracţional “este fenomenal de rapidă”.
“Fenomenul cu care cred că ne vom confrunta cel mai mult şi în 2024, cel puţin din perspectiva Directoratului, este în continuare ransomware, în toate combinaţiile posibile, cu diverşi vectori de intrare sau de atac. Ce avem de făcut? În primul rând, trebuie să fim toţi la masă, să lucrăm toţi împreună. Să nu avem nici cea mai mică iluzie că Guvernul în izolare sau mediul privat, în izolare, sau mediul academic, sau partenerii noştri internaţionali, au vreo şansă. Nu au nicio şansă. Dacă nu lucrăm concertat, sistematic, fiecare cu bucăţica lui, cu raportul său, suntem pierduţi. Trebuie să constituim capabilităţi la nivel legislativ. Vă dau doar câteva cifre la care vă invit să reflectaţi. Cred că avem undeva la 12 milioane de utilizatori de internet zilnic, noi printre ei, care îşi desfăşoară activitatea profesională, socială, personală, prin tool-uri, prin aplicaţii, prin orice. Jumătate de milion de IMM-uri cu nivel de maturitate ultra-scăzut şi foarte mulţi care trebuie ajutaţi de către cine? Păi, cam de toată lumea. Avem undeva la 700 de spitale şi pot continua aşa multe, multe, multe ore. Deci, avem nevoie şi de acea capacitate, de un număr de experţi. Cred că avem şanse foarte bune şi stăm mult, mult mai bine comparativ cu alte state. E o cursă pe termen foarte lung şi multe investiţii pe care le facem acum, vom vedea rezultatele în 1,2,3, 5 ani, dacă le vom vedea vreodată”, a susţinut directorul DNSC, potrivit Agerpres.