Horaţiu Potra (54 de ani), fost luptător în Legiunea Străină, despre care se spune că este cel care coordonează paza pentru Călin Georgescu, a fost oprit în trafic, pe raza judeţului Prahova, în dimineaţa zilei de duminică, la ora 3. În maşina de lux în care circula Potra şi care era condusă de un tânăr de 22 de ani, au fost găsite arme, între care un pistol, un dispozitiv de împrăştiere gaze lacrimogene, arme albe.
“Cinci ani luptător în Legiunea Străină, zece ani mercenar şi om de afaceri implicat în trafic de droguri, comerţ cu arme şi vânzări de diamante din Africa. Numele lui este Horaţiu Potra şi are o poveste plină de pericole şi bani negri”, scria Antena 3, în 2012.
După 1997, Potra a început să lucreze pentru Paul Barril, un strateg militar din Paris, apropiat al fostului președinte al Franței Francois Mitterrand, conform Libertatea. Între 1997 și 2002 acesta a desfășurat misiuni în Orientul Mijlociu, iar din 2002 a fost șeful gărzilor de corp ale președintelui Republicii Centrafricane, Ange-Felix Patasse. Acesta din urmă a fost înlăturat de la putere în anul 2003.
Horațiu Potra este un personaj extrem de discret. El a fost mercenar în Legiunea Străină și are o companie de securitate care trimite luptători în Congo, în baza unor contracte de pază și protecție și pentru antrenament militar pentru forțele guvernamentale din Congo. A fost garda de corp pentru mai multe personalități din lumea africană și arabă.
Potra a fost ”head of Corporate Security” al companiilor lui Frank Timiș, asigurând securitatea minelor sale de aur din Africa, și asociat de presa occidentală cu interesele Wagner în Republica Democrată Congo. Potra a lucrat în toate zonele de război din Africa: Sierra Leone, Ciad, Burkina Faso, Coasta de Fildeș.
Potrivit presei, a fost rănit de opt ori și luat prizonier de două ori. A fost asociat într-o companie care vinde diamante la bursele din Anvers și Tel-Aviv și a desfășurat afaceri imobiliare în sudul Franței.
Potra a mai fost reținut și în anul 2010, chiar de către celebrul polițist Traian Berbeceanu, pe vremea aceea şef al BCCO Alba. Atunci, polițiștii și procurorii au găsit acasă la Horațiu Potra un adevărat arsenal: arme albe, pistoale cu muniție letală, veste antiglonț, grenade, săbii, telefoane prin satelit și stații emisie – recepție militare. Acesta era învinuit de trafic de droguri și operațiuni ilegale cu armament de foc. Pentru aceste fapte, Horațiu Potra a scăpat doar cu o sentință cu suspendare.
La acea vreme, Berbeceanu spunea despre Potra: “Ne-a părut un tim foarte abil, foarte bine antrenat, l-aș descrie ca pe un personaj extrem de periculos”.
Într-un interviu pentru Gandul, Potra declara: “După ce m-am întors din Republica Centrafricană și Sierra Leone, am făcut Dreptul la Facultatea ”Simion Bărnuțiu”, din Sibiu, am terminat Dreptul din 2006 în 2009 și, din 2009 în 2011, am făcut un master în combaterea terorismului și a criminalității transfrontaliere. (…). Sunt plecat de 30 de ani din România și de 25 de ani am început și am lucrat la regele din Qatar și așa mai departe. Am câștigat câteva milioane de euro, bani pe care i-am investit în Mediaș, am cumpărat case, terenuri. Am câștigat bani, nu duc lipsă de bani. Nu am câștigat niciun ban în România, nu am avut niciodată contracte cu primării, cu Guvernul României și toate contractele le-am luat pe spinarea mea, adică nu m-a recomandat să zicem nu știu ce ministru sau om de afaceri din România, le-am avut pe contacte, prin prieteni cetățeni străini, contactele le-am făcut prin propria mea putere. Tot ce am realizat, am realizat prin muncă, noroc și prin curajul de a face ceva.
(…) Am făcut un sacrificiu mare. Majoritatea timpului am fost plecat din țară, n-am avut domiciliul în România. Din 1994 până în 2019, nu am avut buletin de România. M-am restabilit în țară în 2019, până atunci am avut reședința în Sierra Leone, în Burkina, în Republica Centrafricană, în Anglia. Cât am fost cu regele din Qatar, din 1997 până în 2002, nu am venit deloc în România, și am muncit fără o zi liberă”.
La alegerile locale din anul acesta, a fost la un pas de a fi ales primar al municipiului Mediaş, pierzând cursa electorală la mai puţin 250 de voturi, în favoarea unui candidat de la PNL. În declaraţia sa de avere, care se întinde pe 21 de pagini, sunt trecute peste o sută de terenuri şi imobile, lingouri de aur care valorează peste un milion de euro, dar şi 14 conturi bancare în care fostul mercenar a adunat sute de mii de euro, în diverse valute. El declară că anul trecut a obţinut peste un milion de euro din activitatea unei PFA din Mediaş, care se ocupă de „pregătire fizică şi antrenament de specialitate”.