Talibanii reprezintă grupul islamist militant care a preluat puterea recent în Afganistan. Ei se numesc „studenți” – aceasta este traducerea textuală a cuvântului „taliban” din dialectul pashto. Astăzi, numele mișcării militante islamiste nu evocă imagini cu bărbați și femei citind şistudiind, ci mai degrabă oameni care împrăştie teroare și distrugere.
Cine este acest grup ultraconservator care inspiră atât de multă frică în Afganistan și nu numai? Deutsche Welle a făcut, recent, o prezentare generală a talibanilor afgani, nu la omologii lor din Pakistan.
Conducerea talibanilor
Există o ierarhie clară în cadrul grupului islamist. Mawlawi Hibatullah Akhundzada a fost liderul suprem al grupului din 2016. Savantul religios este autoritatea supremă în toate afacerile politice, religioase și militare. El este susținut de trei deputați și un număr de miniștri care supraveghează domenii precum cele militare, de informații și economie. „Rahbari Shura”, cunoscută și sub numele de „Quetta Shura”, este cea mai înaltă autoritate consultativă a grupului și este formată din 26 de membri.
Ramura politică a talibanilor care reprezintă grupul la nivel internațional are sediul în Doha, Qatar. Este condus de cofondatorul talibanilor, Mullah Abdul Ghani Baradar. Acest subgrup al grupului este cel care a gestionat negocierile de pace cu SUA, de exemplu, cu Mullah Abdul Hakim în fruntea mesei de negocieri.
Urma banilor – finanțarea talibanilor
Grupul militant câștigă mulți bani cu exportul de opiu și heroină. ONU estimează că, numai în 2018 și 2019, talibanii au câștigat peste 400 de milioane de dolari (340 milioane de euro) din comerțul ilicit cu droguri, care reprezintă până la 60% din veniturile grupului, potrivit oficialilor americani. Sursele suplimentare de venit care au fost enumerate într-un raport al lui Hanif Sufizada, analist de politică economică la Centrul pentru Studii din Afganistan, includ mineritul, impozitele și donațiile. Se crede, de asemenea, că unele țări direcționează bani direct către talibani.
“Ei [talibanii] au doi aliați”, a declarat pentru DW Guido Steinberg, de la Institutul German pentru Afaceri Internaționale și de Securitate (SWP). Unul este Iranul, Gărzile revoluționare sprijinind talibanii în ultimii ani pentru a-i învinge pe americani. Dar cel mai important este Pakistanul.
Istoria talibanilor
Talibanii au ieșit dintr-un război civil brutal din Afganistan care a urmat retragerii Uniunii Sovietice din țară. În timp ce grupul a fost format oficial în 1994, mulți dintre luptătorii săi au luptat anterior cu forțele sovietice de ocupare, efort care a fost susținut în secret de CIA. Se crede că numele taliban provine din faptul că mulți membri erau elevi la madrasele afgane și pakistaneze (şcoli religioase). Se presupune că cei i-au instruit iniţial pe viitorii luptători talibani au predicat o formă extremă de islam sunnit.
Mullah Mohammed Omar, care va deveni fondatorul talibanilor afgani, a fost dezamăgit că legea islamică nu a fost instituită în țara sa după sfârșitul ocupației sovietice. A adunat 50 de studenți și împreună cu ei a promis să scape Afganistanul de războinici și criminali și să restabilească ordinea, pacea și securitatea în țara devastată de război. Grupul a crescut rapid, cu sprijinul Pakistanului, și a început să preia orașele și provinciile. Au fost populari pentru că au eliminat corupția și au făcut din zonele în care au câștigat din nou puterea locuri în siguranță pentru comerț.
În 1996, au luat Kabul și au răsturnat guvernul. Până în 1998, regimul taliban a controlat 90% din Afganistan.
Valorile talibanilor: legea Sharia
Dar domnia talibanilor nu a adus doar comerţ mai sigur. Ideologia grupului islamist se bazează pe Ssalafism, o formă radicală a islamului. Odată ajunși la putere, talibanii au aplicat legea strictă a Shariei, care a limitat drepturile omului și a fost deosebit de dură pentru fete și femei.
De la vârsta de 10 ani, fetelor nu li se mai permitea să meargă la școală, iar femeile trebuiau să poarte burqa, o haină care le acoperea din cap până în picioare. Li s-a interzis să conducă sub pedeapsa cu moartea și nu puteau ieși în public fără o escortă de sex masculin, cum ar fi un soț sau un frate. Televiziunea, muzica și cinematografele au fost interzise tuturor. Criminalii și cei care comiteau adulter au fost executați public, iar furtul a fost pedepsit prin amputare.
Experții avertizează că talibanii nu și-au schimbat abordarea. “Rapoartele care ies din Kandahar și din alte regiuni care au fost ocupate deja în ultimele săptămâni par că nu promit vreo schimbare”, a declarat Jessica Berlin, un analist politic american în Afganistan, pentru DW. „Nu avem niciun motiv special să credem că au devenit mai umani”.
Sfârșitul primei domnii talibane
Comunitatea internațională a tratat Afganistanul sub conducerea talibanilor ca un stat paria din cauza încălcărilor drepturilor omului. Totuşi, nu au intervenit acolo decât după atacurile teroriste din 11 septembrie 2001. Osama bin Laden, care, cu rețeaua sa al-Qaeda, a orchestrat atacurile care au ucis aproape 3.000 de oameni în SUA, au găsit un loc sigur în Afganistan. Când talibanii au refuzat să-l predea pe bin Laden, SUA au atacat Afganistanul și în cele din urmă au răsturnat guvernul islamist.
Renașterea talibanilor
În 2018, SUA au început să negocieze direct un tratat de pace cu talibanii – fără a implica guvernul afgan ales. Discuțiile de pace intra-afgane, între guvern și talibani, au început în septembrie 2020, dar în curând s-au blocat. Când președintele SUA Joe Biden a anunțat în aprilie 2021 că trupele SUA și NATO vor fi retrase până la 11 septembrie același an, criticii au fost îngrijorați de ritmul rapid în care trupele erau evacuate, temându-se că Afganistanul va fi aruncat în dezordine și că guvernul afgan ales nu va putea să-și mențină puterea. Se pare că au avut dreptate.