Update articol:

Cioloş: Le solicit ‘co-premierilor’ Ciucă şi Ciolacu să nu joace viitorul agriculturii româneşti pe mâna unui ministru ‘incompetent’

Problemele fermierilor afectaţi de importul de cereale din Ucraina au nevoie de soluţii, atât la nivel naţional, cât şi european, a afirmat, vineri, europarlamentarul Dacian Cioloş, fost comisar european pentru Agricultură, care le-a solicitat “co-premierilor Ciucă şi Ciolacu să nu joace viitorul agriculturii româneşti, credibilitatea, prestigiul şi greutatea României în Uniunea Europeană pe mâna unui ministru incompetent şi a unor interese politicianiste mărunte”.

“Problemele fermierilor afectaţi de importul de cereale din Ucraina au nevoie de soluţii, atât la nivel naţional, cât şi european. De săptămâni bune atrag atenţia Guvernului, şefilor coaliţiei, Ciucă şi Ciolacu, şi ministrului Daea să nu trateze politicianist şi populist această situaţie, care nu face decât să alimenteze un curent antieuropean în ţară, suflând în pânzele AUR. La fel, la Bruxelles, le-am spus celor de la Comisia Europeană să fie atenţi la această problemă şi să nu o trateze superficial, pentru că altfel încurajează tocmai aceste reacţii populiste. De aceea, ca să fie limpede (şi o spun inclusiv cu experienţa mea de fost comisar european), Guvernul şi Comisia Europeană au partea lor egală de responsabilitate pentru rezolvarea acestei situaţii”, a declarat Cioloş, potrivit unui comunicat de presă al REPER.

Potrivit acestuia, “despăgubirile argumentate superficial şi negociate dezastruos la Bruxelles de ministrul Daea sunt doar puţin mai mult decât praf în ochii fermierilor şi chiar şi un al doilea pachet de despăgubiri, care ar trebui să fie aprobat în săptămânile următoare, nu va reuşi să peticească decât parţial nevoile agricultorilor români şi nu face decât să compenseze parţial pierderi din trecut”.

“E nevoie acum de soluţii pe termen mediu. Lozinci de genul ‘Bruxelles-ul nu ne ascultă’ sau ‘Bruxelles-ul nu ne-a dat’ sunt găselniţe populiste făcute să scape pielea unui ministru incapabil să facă faţă provocărilor cu care sunt confruntaţi agricultorii români. Pornind de la nevoile reale ale fermierilor, Guvernul trebuie să fie capabil să pună pe masă un plan coerent de acţiune, cu soluţii gândite pe termen mediu, pe care să-l negocieze cu Comisia Europeană şi cu celelalte state membre UE”, a susţinut Cioloş.

Europarlamentarul român a menţionat că a avut în aceste zile mai multe discuţii cu vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene responsabil pentru Comerţ, Valdis Dombrovskis, cu comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, şi cu comisarul european pentru ajutor umanitar, Janez Lenarcic, cărora le-a propus posibile soluţii.

“Agenţiile internaţionale umanitare, precum World Food Programme, care sunt finanţate inclusiv de UE, ar putea fi sprijinite să cumpere cereale direct din Ucraina şi să se ocupe de transportul acestora, inclusiv când aceste cereale traversează teritoriul UE, pentru a ne asigura că acestea nu perturbă piaţa internă UE. Alternativ, aceleaşi agenţii umanitare internaţionale ar putea cumpăra cereale direct de la producătorii europeni, mai ales din statele membre cu pieţele locale de cereale mai afectate, pentru a mai ridica presiunea de pe aceştia, nu de la traderi sau intermediari. Statele membre şi instituţiile europene trebuie să se pună de acord pentru a asigura un tranzit controlat al cerealelor ucrainene pe teritoriul UE, cu sprijin financiar şi logistic pentru statele de la graniţa cu Ucraina, care sunt cel mai afectate, cu certificate de însoţire acoperind atât cantitatea, cât şi normele fitosanitare ale UE”, a detaliat fostul comisar european.

Conform acestuia, fermierii reclamă că România este tranzitată de camioane supraîncărcate, presiunea pe logistica de transport deja deficitară a dus la creşterea exagerată a tarifelor şi a timpilor de aşteptare, în condiţiile în care depozitele sunt încă pline cu cereale care nu au fost vândute. “O bună parte din aceste probleme pot fi rezolvate direct la nivel naţional, dacă instituţiile statului român şi-ar face cu adevărat treaba”, a transmis Cioloş.

“E nevoie de asigurarea unor fluxuri separate în vămile româneşti, cu culoare de tranzit pentru produsele ucrainene, asigurarea trasabilităţii produselor agricole şi control strict al provenienţei acestora, acordarea de urgenţă a despăgubirilor pentru fermierii afectaţi de seceta de anul trecut, pe care Ministerul Agriculturii nu le-a plătit nici până acum. (…) Fermierii au nevoie de sprijin. Soluţii există. (…) Această situaţie e un test de maturitate pentru România, care trebuie arate că poate să joace un rol proactiv în interiorul UE pentru a-şi rezolva o problemă şi nu să arunce din nou vina pe ‘agenturi străine’ care ne vor răul”, a completat Dacian Cioloş.

BVB | Știri BVB

LUFTHANSA TURBO LONG 0.10/4.8/5 (EBLHATL1) (01/11/2024)

Notificare Erste Group Bank AG - suspendare cotatii

VRANCART SA (VNC) (01/11/2024)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

BURSA DE VALORI BUCURESTI SA (BVB) (01/11/2024)

Notificare depasire prag detineri/vot 5%

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (01/11/2024)

Hotarare favorabila a ICCJ cu privire la Dosarul 79/1285/2012

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (01/11/2024)

Amendament - raport conf. art. 108 din Legea 24/2017 (R)