Update articol:

Cioloş propune o integrare progresivă în UE pentru Ucraina şi spune că trebuie căutate soluţiile de ieşire din război

Dacian Ciolos Sursa foto: facebook.com/dacianciolos

Europarlamentarul Renew Europe Dacian Cioloş susţine un proces de integrare progresivă în UE pentru Ucraina şi Republica Moldova, astfel încât aceste state să poată constata beneficiile apropierii de Uniune chiar şi înaintea semnării Tratatului de aderare.

“Eu cred că pot fi găsite soluţii pentru ca negocierile de aderare să înceapă şi cu Republica Moldova şi cu Ucraina şi în loc de această structură paralelă pe care o propune preşedintele Franţei pe lângă UE, să avem un proces de integrare progresivă în UE, adică ţările candidate care negociază aderarea la UE să nu aştepte să beneficieze de statutul de stat membru al UE, până la semnarea tratatului, să putem integra aceste ţări candidate pe măsură ce finalizează negocierile unui capitol de negociere, să le integrăm, de exemplu, în Politica Agricolă Comună, apoi în Politica de Coeziune, în Programul Erasmus, să acceptăm libera circulaţie a forţei de muncă şi pentru ca aceste ţări să vadă beneficiile apropierii de UE chiar şi înaintea semnării Tratatului de aderare şi acordarea statutului de membru deplin al UE”, a precizat joi Cioloş, la RFI, potrivit Agerpres.

În ce priveşte războiul din Ucraina, el consideră că Rusia “e deja umilită, prin felul în care au decurs ostilităţile”, dar a subliniat că ucrainenii pierd foarte mult, invocând în acest sens victimele umane, distrugerile materiale şi migraţia.

“Personal, cred că Rusia e deja umilită, prin felul în care au decurs ostilităţile în Ucraina, pentru că iată avem deja câteva luni de când avem un război, practic, pe teritoriul Ucrainei, care a fost atacată de Rusia, Rusia care se considera o mare putere militară în această regiune şi care în continuare pierde soldaţi, pierde chiar conducători ai armatei şi nu reuşeşte să avanseze aşa cum şi-a propus. Deci Rusia este deja umilită, dar să nu uităm că ucrainenii sunt cei care pierd, la fel, foarte mult, dincolo de migraţia masivă, de mişcările masive de populaţie, refugiaţi, care continuă să plece, sunt distrugeri masive materiale, pierderi de vieţi omeneşti”, a spus Cioloş.

Europarlamentarul a mai precizat că trebuie văzut care pot fi soluţiile de ieşire din război şi a subliniat că Ucraina trebuie susţinută în continuare.

“Terminarea războiului nu se poate face decât prin negocieri de pace şi din această perspectivă evident că e nevoie şi de oameni politici care să se gândească şi la soluţiile de pace, însă în acelaşi timp Ucraina nu trebuie abandonată, trebuie în continuare susţinută, pentru că luptă pentru supravieţuirea propriului popor. Eu repet: Rusia e deja umilită pe teren, s-a auto-umilit prin felul în care s-a comportat. De acum înainte, trebuie să vedem şi pentru poporul ucrainean, şi pentru pacea în Europa, care pot fi soluţiile de ieşire din acest război, care nu face bine nimănui”, a spus Cioloş.

În altă ordine de idei, referindu-se la REPER, Cioloş a precizat că este vorba despre un “proiect diferit” de USR şi de PLUS.

“E o încercare de a recupera oameni care vor să facă politică onest, fără dependenţă de o gaşcă sau de un trib într-un partid, care vor să contribuie la o construcţie în care şi competenţa e preţuită. De fapt, sunt lucruri pe care doream să le facem inclusiv în USR şi e motivul pentru care am plecat de acolo, pentru că am realizat că acest lucru nu este posibil. Ne dorim ca acest partid să poată fi un partid al următorilor ani”, a spus el.

Pe de altă parte, Dacian Cioloş a admis că i-a “forţat” pe colegii din PLUS să intre în USR, la momentul fuziunii. El a adăugat însă că nu le-a cerut ulterior să iasă din USR şi că decizia e unilaterală.

“Eu trebuie să recunosc că am forţat o dată colegii mei, dar i-am forţat atunci când am spus că, dacă nu acceptă fuziunea, eu îmi voi prezenta demisia din fruntea PLUS, deci i-am forţat să intre în USR, nu să iasă din USR, ca să fie lucrurile clare. Şi aici nici Cătălin Drulă, nici altcineva nu poate să spună altceva, pentru că ştiu foarte bine că am fost unul dintre susţinătorii puternici ai acestei fuziuni, pentru că am crezut că, după fuziune, toată această bătălie pentru posturi şi pentru poziţii va înceta şi că tribalismul va înceta în relaţia dintre USR şi PLUS şi că vom avea un singur partid”, a mai afirmat Cioloş.

BVB | Știri BVB

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (01/07/2022)

Implementare plan incentivare SOP2020

RCB GOLD (RCGLD) (01/07/2022)

Notificare Raiffeisen Centrobank AG

TTS (TRANSPORT TRADE SERVICES) (TTS) (01/07/2022)

Disponibilitate Raport Sustenabilitate 2021

ELECTROARGES SA (ELGS) (01/07/2022)

Hotarare AGOA - 30.06.2022

Sphera Franchise Group (SFG) (01/07/2022)

Publicarea Raportului de Sustenabilitate aferent anilor 2020-2021