Update articol:
Cybersecurity Forum 2025

Ciprian RUS: Ar trebui să investim cât mai mult în prevenția atacurilor cibernetice prin inteligență artificială; E importantă educația despre securitate cibernetică; Avem pe rol legi legate de deepfake

Ar trebui să investim cât mai mult în prevenția atacurilor cibernetice prin inteligență artificială, a spus Ciprian RUS,  Președinte Comisia pentru comunicații, tehnologia informației și inteligență artificială Senat, la Cybersecurity Forum, organizat de Financial Intelligence, pe 17 martie.

Domnia sa a spus: „Atât SUA, cât și China au început un pic mai devreme această luptă a inteligenței artificiale, Europa încearcă să țină pasul, sper să și reușească. La nivelul Uniunii Europene, sunt mai multe programe prin care se dorește să ținem pasul cu China și SUA.

Într-adevăr, folosirea inteligenței artificiale pentru cyber-crime este o amenințare, dar, totodată, eu cred că poate fi și o oportunitate. Ar trebui să investim cât mai mult în prevenția atacurilor cibernetice prin inteligență artificială. Sunt unele programe, urmează să se dea drumul și la InvestAI, pentru ca firmele private să poată accesa fonduri în domeniul respectiv.”

Potrivit domniei sale, este o bucurie faptul că avem Centrul European de Competențe în Cybersecurity în România. În opinia sa, România nu duce lipsă de resurse în cybersecurity, dar ar trebui regândit procesul: “Am avut și avem în continuare școli foarte bune în domeniu, avem specialiști, doar că puțini dintre ei reușesc să se angajeze la stat, din cauza diferențelor salariale. Știu cazuri în care veniturile salariale în privat sunt de trei-patru ori mai mari. Ar trebui să schimbăm un pic paradigma aceasta, nu va fi deloc ușor, am încercat să găsim metode și am o foarte mare încredere că vom reuși să facem asta.”

El a mai menționat că o componentă foarte importantă în cybersecurity este educația despre securitate cibernetică: “Cu durere în suflet spun, în general, poporul român nu este pregătit la capitolul acesta de educație și, după cum am văzut anul trecut, foarte ușor se poate pica în capcana unor deepfake-uri. Cred că ar trebui să facem campanii de informare a cetățenilor despre ce înseamnă siguranța cibernetică. Am putea să fim mai agresivi în această comunicare, probabil ar trebui modificate niște legi, din ce am văzut noi, atât la nivel de CNA, pentru audiovizual, cât, mai ales, pentru mediul online. De exemplu, poți da scroll și, din când în când, să îți apară o reclamă care să te învețe niște lucruri bune.”

Legat de cât de pregătiți suntem pentru noile runde de alegeri, având în vedere situația din luna noiembrie, domnia sa a spus că răspunsurile pe care le-a primit la această întrebare au fost uneori vagi, dar că, în Parlament, deși lucrurile se mișcă mai lent, sunt pe rol inclusiv propuneri legate de deep fake.

El a mai spus: „Punctele mele principale sunt legate de transparență și digitalizarea administrației publice.

Mă bucur că, în sfârșit, vorbim de cloud guvernamental, deși am mari temeri chiar privind siguranța cibernetică, că vom reuși să mutăm tot ce avem ca infrastructură administrație publică, în deosebi cea locală, în cloudul guvernamental fără să avem probleme de siguranță cibernetică.”

BVB | Știri BVB

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (17/04/2025)

Informatii ulterioare publicarii Convocatorului AGOA din 29/30 aprilie 2025

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (17/04/2025)

Masuri adoptate de Consiliul de Supraveghere

LION CAPITAL S.A. (LION) (17/04/2025)

Autorizare administratori societate

SIMTEL TEAM (SMTL) (17/04/2025)

Semnarea unui contract semnificativ in legatura cu proiectul Giurgiu