Update articol:

Cipru condamnă un exerciţiu militar turc în largul coastelor sale, calificându-l drept “ilegal”

Cipru a condamnat sâmbătă anunţul făcut de Turcia privind organizarea unui exerciţiu naval cu tir real în largul coastei de nord a insulei, afirmând că astfel de manevre ar fi “ilegale” şi ar “încălca” suveranitatea sa pe fondul tensiunilor exacerbate în estul Mediteranei, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Într-o notă de informare maritimă (Navtex) publicată vineri, Turcia a anunţat că ea va efectua un exerciţiu naval cu tir real în largul Sadrazamkoy, în nordul Ciprului, de sâmbătă până luni.

Într-un Navtex, Centrul comun de coordonare al operaţiunilor de salvare – subordonat Ministerului Apărării cipriot – a răspuns că exerciţiul turc este “ilegal” şi “încalcă suveranitatea Republicii Cipru”.

Cipru este divizat de la invadarea treimii din nordul insulei mediteraneene de către armata turcă în 1974 după o lovitură de stat ce urmărea ataşarea acesteia la Grecia. Republica Cipru, membră a Uniunii Europene, îşi exercită autoritatea doar în două treimi din sudul insulei, în timp ce autoproclamata Republică Turcă a Ciprului de Nord este recunoscută doar de Turcia.

Anunţul Ankarei a fost făcut la o zi după o declaraţie a şapte lideri ai ţărilor din sudul Uniunii Europene care au cerut Turciei să pună capăt politicii sale de “confruntare” în Mediterana orientală, invocând posibile sancţiuni europene.

Turcia şi Grecia, ambele ţări membre NATO, au dispute în legătură cu zăcăminte de hidrocarburi într-o zonă pe care Atena o consideră ca fiind sub jurisdicţia sa.

Tensiunile s-au accentuat când Turcia a trimis, la 10 august, o navă de prospecţiune seismică, însoţită de o flotilă de vase de război în apele revendicate de Grecia, ceea ce a determinat Atena să lanseze manevre navale.

Într-un comunicat separat, Garda Naţională cipriotă a anunţat că două nave ale forţelor speciale ale marinei americane se află în Cipru pentru un “exerciţiu militar comun”, care a început sâmbătă şi urmează să se încheie la 20 septembrie, potrivit Ministerului cipriot al Apărării.

Secretarul de stat american Mike Pompeo este aşteptat sâmbătă după-amiază în Cipru, în cadrul eforturilor de căutare a unei soluţii la tensiunile în creştere în Mediterana.

BVBStiri BVB

IMOCREDIT IFN (IMO22) (30/09/2020)

Raport semestrial S1 2020

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (29/09/2020)

Convocarea AGOA si AGEA din data de 2/3 noiembrie 2020

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (29/09/2020)

Lista candidatilor la functia de membru al Consiliului de Administratie