Grecia și Cipru au semnat un memorandum de înțelegere (MoU) pentru a continua realizarea unui cablu electric submarin care să lege Europa continentală de estul Mediteranei, au anunțat sâmbătă (21 septembrie) ministerele energiei din cele două țări, potrivit Reuters.
Cablul Great Sea Interconnector (GSI) va lega rețelele de transmisie din Europa de Cipru, în cadrul unui proiect care costă 1,9 miliarde de euro, și se va întinde ulterior până în Israel.
La finalizare, promotorii proiectului spun că va fi „cel mai lung” cablu de înaltă tensiune din lume, cu o lungime de 1240 km, și cel mai adânc, cu o adâncime de 3000 de metri.
Pe baza memorandumului de înțelegere semnat vineri seara, lucrările la proiect vor fi reluate în zilele următoare, au declarat sâmbătă cele două ministere.
Cipru are rezerve dovedite de gaz, dar acestea nu au fost exploatate. Insula se bazează în continuare pe păcura grea pentru a produce electricitate, costurile pentru consumatori fiind considerabil mai mari decât cele ale consumatorilor din Europa continentală.
Deși nu contestă nevoia de surse alternative de energie sau GSI în sine, au existat blocaje în partea cipriotă, deoarece Nicosia a solicitat clarificări privind costul total al proiectului, viabilitatea acestuia și orice răspundere pentru întârzieri neprevăzute.
„Acesta este un proiect de importanță strategică pentru Cipru, Grecia și UE, deoarece va conecta Ciprul la rețeaua electrică a Europei, facilitând tranziția sa energetică și obiectivul Greciei de a fi un canal de energie curată”, au declarat ministerele.
#Cyprus is in “advanced consultations” with the United Arab Emirates #UAE regarding the establishment of a joint company to participate in the share capital of the Great Sea Interconnector cable #GSI connecting the electrical grids of
Cyprus 🇨🇾 , Greece 🇬🇷 and later Israel 🇮🇱 ,… pic.twitter.com/J3hdRrh7ul— Marios Karatzias (@MariosKaratzias) September 21, 2024