Update articol:
Citi: Zece indicatori politici pe care investitorii trebuie să îi urmărească în 2020

Citi se așteaptă ca tulburările politice globale, la urne și pe străzi, să persiste în 2020

*Scăderea fericirii percepute, pe glob, și creșterea inegalității veniturilor au contribuit la revolte populare

2019 a fost un an de tulburări politice globale, la urne și pe străzi, un fenomen care va persista în 2020, arată Raporul Citi – INVESTMENT THEMES IN 2020.

Conform raportului, trei teme vor continua să se evidențieze mai agresiv ca urmare a nemulțumirii populare: (1) continuarea protestelor, deoarece tot mai mulți oameni cer securitate economică și libertăți personale din partea conducătorilor lor; (2) creșterea fragmentării și de-globalizarea; și (3) o escaladare a războaielor proxy între hegemonii globali și regionali ca mijloc de a distrage atenția sau de a consolida agendele politice și economice interne.

În mod deloc surprinzător, fericirea, definită prin metode variate, a scăzut în general de la Marea Criză Financiară, în timp ce inegalitatea veniturilor a crescut, ambele contribuind la revolte populare, arată Citi. Raportul WER World Happiness, cu date din Sondajul Mondial Gallup (GWP), de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Banca Mondială și OCDE, dezvăluie că efectul pozitiv (frecvența fericirii, râsului și plăcerii) ca măsură a fericirii s-a erodat în multe regiuni în perioada 2008-2018, în timp ce efectul negativ (frecvența de îngrijorare, tristețe și furie) a fost în creștere.

Fericirea percepută a fost cea mai mare în America de Nord și Oceania, urmate de Europa de Vest, America Latină și Caraibe, Europa Centrală și de Est, CSI, Asia de Est, Asia de Sud-Est, MENA, Africa Sub-Sahariană și Asia de Sud, în această ordine.

Odată cu scăderea fericirii percepute, inegalitatea veniturilor a fost în creștere.

Top 10 indicatori politici pentru 2020

Citi a prezentat zece teme și indicatori pe care investitorii trebuie să îi monitorizeze în 2020:

“1. Cursa înarmării în secolul XXI: Tensiunile din regiunea MENA (Middle East, North Africa) pot escalada. Ca atare, experții politici cu care am vorbit se așteaptă la creșterea cumpărărilor de arme. Aceiași analiști cred că SUA și Rusia pot folosi vânzările de arme pentru a consolida influența cu partenerii stretegici de securitate, inclusiv Arabia Saudită și Turcia, și invers. Ca o notă pozitivă, există potențial de dezgheț în relațiile dintre Arabia Saudită și Qatar.

  1. Capacitățile nucleare iraniene pot avansa: în mod similar, experții politici consideră că este puțin probabil ca JCPOA (n.n acordul nuclear cu Iranul) să revină sub actualul regim iranian.

Prin urmare, Israelul ar putea deveni mai preocupat de capacitatea Iranului de a dezvolta arme nucleare și ar putea lua în considerare acțiuni militare pentru a încetini progresul.

  1. Protestele din regiunea MENA vor persista: analiștii politici se tem că violențele asociate cu protestele din toată regiunea MENA se pot agrava. Este puțin probabil ca liderii iranieni (inclusiv Garda Revoluționară) în special, să cedeze la cerințele protestatarilor, potrivit experților. Între timp, tulburări politice în Egipt ar putea fi întâmpinate cu un răspuns dur din partea guvernului.
  2. Tulburările politice și schimbările de regimuri în America Latină vor continua. Analiștii politici și economiștii noștri consideră că Argentina are un risc de default, care nu este de neglijat, în timp ce programul FMI probabil va trebui renegociat (rețineți că președintele Fernandez a spus că nu este planificată primirea de finanțări suplimentare din partea FMI. Între timp, fostul președinte Christina Kirchner recapătă puterea. În Brazilia, reformele președintelui Bolsonaro (de exemplu, reformele pensiilor) par să capete tracțiune, dar rămâne de văzut dacă poate câștiga bunăvoința clasei de mijloc.

Președintele mexican Andrés Manuel López Obrador poate intra sub presiune pe fondul creșterii violențelor cartelurilor și dacă recesiunea durează o perioadă lungă de timp.

  1. Extinderea protestelor din Hong Kong: Experții politici susțin că nemulțumirea față de Guvernarea chineză continentală a Hong Kong-ului s-ar putea răspândi și în Taiwan, contribuind la consolidarea actualului regim pro-democrat din Taiwan.

Mai mult, ar putea exista flash-uri politice sau economice care să determine clasele de mijloc să devină mai neliniștite față de controalele de la Beijing asupra libertăților personale și activităților de afaceri în China.

6. Japonia vs. Coreea de Sud: Tensiunile s-au redus, dar fricțiunile ar putea să se reaprindă. Disputele comerciale și politice dintre acești doi aliați americani ar putea distrage atenția de la pretențiile Chinei în regiunea Mării Chinei de Sud.

7. Coreea de Nord: Coreea de Nord poate atrage în continuare atenția cu ajutorul unor provocări suplimentare din partea Statelor Unite și ale aliaților săi – Japonia și Coreea de Sud. Acestea pot include teste suplimentare de arme și lansări de muniții.

  1. European Tech: Este de așteptat ca Europa să înceapă să-și alimenteze propria infrastructura tehnologică de teamă de: (1) să rămână în urmă în cursa tehnologică globală (în special în ceea ce privește 5G); și (2) creșterea problemelor de securitate și confidențialitate, pe fondul Big Tech și a influenței globale a Chinei prin obiectivele de investiții. În cadrul acestui proces de construire a tehnologiei, experții politici văd teme mai mari, inclusiv un protecționism mai mare (de exemplu, Germania, care filtrează investițiile străine în tehnologie), mai multă fragmentare și mai puțină globalizare (de exemplu, favorizarea investițiilor locale în detrimentul celor străine).
  2. Trump va tempera conflictele comerciale înainte de alegeri: președintele Trump continuă să trimită semnale mixte privind comerțul. Pe de o parte, el a impus tarife suplimentare pentru Argentina și Brazilia. Pe de altă parte, Trump a arătat disponibilitatea de a aplana disputa comercială continuă cu o mare parte din lume, în special cu China și Europa. Am putea vedea mai mult din acest comportament în 2020. Logica experților politici este că în timp ce Administrația Trump dorește să mențină presiunea asupra acestor economii și continuă să mențină amenințările de a impune mai multe tarife și acuzații de manipulare a monedei, obiectivul este de a nu dăuna economiei Statelor Unite într-un an electoral. Preocuparea este că orice cădere a economiei din SUA – o creștere mai lentă, o ascensiune a ratei șomajului va diminuat șansele lui Trump de a fi reales.
  3. Alegerile prezidențiale și ale congresului din 2020 în SUA: alegătorii americani vor stabili dacă președintele Trump primește un al doilea mandat sau dacă democrații revin la Casa Albă. Între timp, democrații trebuie să mențină controlul asupra Camerei, dar au o șansă slabă pentru a câștiga Senatul. (…)”