Update articol:
Standard & Poor’s reconfirmă ratingul de țară al României și perspectiva negativă

Cîțu, MFP: Anunțul Standard & Poor’s este o dovadă în plus că Guvernul actual a luat măsurile necesare și corecte pentru combaterea efectelor socio-economice ale crizei declanșate de pandemia COVID-19

Sursa foto: Facebook

Anunțul Standard & Poor’s este o dovadă în plus că Guvernul actual a luat măsurile necesare și corecte pentru combaterea efectelor socio-economice ale crizei declanșate de pandemia COVID-19, a tramsmis ministrul Finanțelor Florin Cîțu, după ce, aseară, agenția de rating Standard & Poor’s a reconfirmat rating-ul suveran aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A-3 pentru datoria pe termen lung și scurt în monedă locală și valută, precum si perspectiva negativă.

Potrivit MFP, decizia agenției de rating are la bază nivelul moderat al datoriei publice și al datoriei externe, dar și convingerea că guvernul care va fi numit după alegerile generale din decembrie anul curent va reduce dezechilibrele fiscale si va continua să ofere un sprijin fiscal amplu care să încurajeze redresarea economică în 2021. În opinia Standard & Poor’s, deciziile privind politica fiscală din ultimii ani reprezintă motivul erodării sustenabilității finanțelor publice în România. Pe de altă parte, agenția a remarcat efortul actualului guvern de a răspunde pandemiei COVID-19 prin adoptarea unui pachet de măsuri fiscale și economice, a cărei amploare a fost estimată la 3% din PIB, destinat protejării companiilor și a locurilor de muncă.Standard & Poors anticipează o revenire a economiei începând de anul viitor și o reluare a creșterii PIB cu 4% în anul 2021. De asemenea, agenția estimează că economia României va reveni la nivelul din anul 2019 începând cu 2022.

Anunțul Standard & Poor’s este o dovadă în plus că Guvernul actual a luat măsurile necesare și corecte pentru combaterea efectelor socio-economice ale crizei declanșate de pandemia COVID-19, precum și pentru asigurarea unor finanțe publice sustenabile. Prioritățile Ministerul Finanțelor Publice, în perioada imediat următoare, rămân implementarea măsurilor de sprijin pentru diminuarea efectelor negative ale actualei crize sanitare fără precedent precum și  adoptarea măsurilor necesare pentru relansarea rapidă a economiei României“, a declarat Florin Cîțu, ministrul Finanțelor Publice.

Agenția consideră că factorii principali care ar putea contribui la îmbunătățirea perspectivei sunt asigurarea de către viitorul guvern a unei consolidări fiscale reale, care să conducă la stabilizarea finanțelor publice și a poziției externe a României.

S&P reconfirmă ratingul României la BBB-/A-3, iar perspectiva rămâne negativă

BVBStiri BVB

AAGES S.A. (AAG) (18/01/2021)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 11-15 ianuarie 2021

SIF MOLDOVA S.A. (SIF2) (18/01/2021)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 11 - 15.01.2021

PRIMARIA ORASULUI ORAVITA (ORV27) (18/01/2021)

Informare - confirmare efectuare plati restante aferente emisiunii de obligatiuni emise de Primaria Orasul Oravita (cuponul 24 & a 20 a rata de principal)

SINTEZA S.A. (STZ) (18/01/2021)

Calendar financiar 2021