Update articol:

Ciucă, la Parliamentary Intelligence-Security Forum: România rămâne unul dintre cei mai activi susţinători ai parcursului european al Ucrainei

Nicolae Ciucă Sursa foto: facebook.com

România rămâne unul dintre cei “mai activi” susţinători ai parcursului european al Ucrainei, a afirmat premierul Nicolae Ciucă, într-un mesaj video transmis la cea de-a 22-a ediţie a formatului Parliamentary Intelligence-Security Forum, care are loc la Palatul Parlamentului.

“România rămâne unul dintre cei mai activi susţinători ai parcursului european al Ucrainei. Recunoaşterea recentă a statutului de candidat la aderarea la UE, alături de Republica Moldova, este un semn concret de speranţă pentru cei care şi-au asumat opţiunea bazată pe libertate şi valori democratice”, a evidenţiat prim-ministrul în mesaj.

El a arătat, totodată, că România şi-a intensificat eforturile pentru a ajuta Ucraina să-şi exporte cerealele.

“Ne-am intensificat eforturile pentru a ajuta Ucraina să îşi exporte cerealele, reuşind să dublăm cu succes cantităţile. Şi continuăm să ne mobilizăm pe drumurile, căile ferate şi porturile noastre la Dunăre şi la Marea Neagră, acordând prioritate fluxurilor dinspre Ucraina sau prin Republica Moldova”, a afirmat premierul, potrivit Agerpres.

Ciucă a menţionat că, de la începutul războiului din Ucraina, pe 24 februarie, peste 1.400.000 de ucraineni au intrat în România, iar peste 100.000 au decis să rămână în ţara noastră.

“Războiul din Ucraina s-a transformat într-un lung război de uzură şi distrugere. Acesta este departe de a fi un război din secolul XXI, deoarece foloseşte bombe neghidate care distrug clădiri, magazine, mall-uri, spitale şi grădiniţe. Mai important, războiul lui Putin în Ucraina a contestat direct ordinea bazată pe reguli”, a subliniat prim-ministrul.

El a amintit că la summitul NATO de la Madrid s-au stabilit angajamentele “adecvate” pentru a merge mai departe şi a asigura apărarea şi securitatea tuturor ţărilor membre – “sprijinul continuu pentru Ucraina atât cât este nevoie, dar şi sprijinul pentru ţările expuse în zonă – Republica Moldova, Georgia şi Bosnia-Herţegovina”.

“Noul Concept Strategic a subliniat statutul real al Rusiei. (…) Documentul a consolidat sprijinul pentru Ucraina şi a invitat Suedia şi Finlanda să devină membri cu drepturi depline ai Alianţei. La fel de importantă pentru România este nominalizarea Marii Negre şi a Balcanilor de Vest ca regiuni de interes strategic pentru Alianţă”, a completat Nicolae Ciucă.

Potrivit acestuia, toată lumea este preocupată de perspectiva schimbărilor pe care le va produce războiul din Ucraina.

“Provocările sunt deja prezente prin crizele interdependente şi suprapuse cărora trebuie să le facem faţă: pandemia, preţurile şi penuria de energie, războiul de amploare din Ucraina, securitatea alimentară şi crizele economice. Niciun Guvern nu este scutit din perspectiva impactului acestor crize asupra cetăţenilor săi. Dar ne-am dovedit a fi mai rezistenţi şi mai uniţi decât credeau unele ţări autocrate că vom fi. Am reuşit să depăşim dificultăţile războiului prin coeziunea ţărilor democratice, iar aceasta este cea mai importantă şi cea mai bună veste pe care o putem transmite cetăţenilor din statele noastre”, a mai transmis Nicolae Ciucă.

BVB | Știri BVB

SIMTEL TEAM (SMTL) (13/12/2024)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AQUILA PART PROD COM (AQ) (13/12/2024)

Convocare AGA O & E 21/22.01.2025 Achizitie Kitax

Sphera Franchise Group (SFG) (13/12/2024)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014