Update articol:

Ciucă şi Isărescu spun că amânarea plăţii ratelor este în analiza autorităţilor

Nicolae Ciucă Sursa foto: facebook.com

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că ”este în analiză” o posibilă nouă decizie privind amânarea plăţii ratelor. Șeful guvernului a precizat că a avut o discuţie pe această temă şi cu guvernatorul BNR.

”Am avut o astfel de discuţie şi cu guvernatorul Băncii Naţionale, este în analiză. De altfel, a mai fost în analiză o astfel de decizie. Vom analiza şi vom comunica decizia împreună cu ceilalţi membri ai coaliţiei”, a spus, într-o conferinţă de presă, Nicolae Ciucă.

Şi guvernatorul BNR Mugur Isărescu a spus că BNR a iniţiat discuţii pentru un eventual moratoriu, dar problema este că acesta se aplică de regulă când dobânzile sunt stabile.

“Se vede că au o problemă şi de aceea am şi iniţiat discuţii aici pentru un eventual moratoriu. Problema cu un eventual moratoriu este că de regulă se introduce când dobânzile sunt stabile, nu când se duc în sus, că altfel debitorul are percepţia că e păcălit. Nu? Îmi amân ratele şi plătesc mai mult. Dar băncile sunt încurajate să facă reeşalonări, rescadenţări, regândiri ale creditului de către Banca Naţională tot timpul”, a spus Mugur Isărescu.

El a explicat că problemele pentru cetăţeni apar ca urmare a facturilor la energie şi astfel combinaţia de creştere a dobânzilor cu facturi mai mari la energie poate să creeze dificultăţi unor debitori.

“Ce am vrut să spun este că este un impact, ne uităm la el, nu îl neglijăm, avem toată empatia, discutăm cu băncile pentru ajutorarea lor dar să nu transformăm toată discuţia asta într-o panică”, afirmat Mugur Isărescu.

Potrivit prezentării realizate de guvernator, în martie 2022, creditele denominate în lei reprezentau 82% din totalul creditelor ipotecare, respectiv 85% din totalul creditelor de consum. Din perspectivă absolută, acestea au expuneri în valoare de 84 miliarde lei pentru creditele ipotecare, respectiv 44 miliarde lei pentru creditele de consum. În cazul creditelor ipotecare, 28% din debitori au o rată de dobândă fixă, respectiv 73% pentru cele de consum. Aproximativ 60% din creditele ipotecare în stoc aveau la momentul acordării o rată de dobândă superioară celei din martie 2022.

Conform prezentării, citată de Agerpres, există 2,124 milioane de de debitori, din care 1,547 milioane au credite de consum, 226.767 sunt credite de tip ‘Prima casă’ / ‘Noua casă’, iar 350.192 credite ipotecare standard. În cazul creditelor de tip ‘Prima casă’ / ‘Noua casă’ 71 au dobândă variabilă de tip Robor şi 29% de tip IRCC. În cazul creditelor ipotecare standard 32% au dobândă variabilă Robor, 40% au dobândă variabilă IRCC şi 28% dobândă fixă.

 

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (08/12/2023)

Decontarea si plata tranzactiilor aferente ofertei publice de cumparare

COMPA S. A. (CMP) (08/12/2023)

Notificare prag detineri/vot >15%

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (08/12/2023)

Notificare prag detineri/vot <5%

COMPA S. A. (CMP) (08/12/2023)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014