Update articol:

CJUE, sesizată de Comisia Europeană cu privire la nerespectarea de către România a Directivei privind emisiile industriale de către trei instalaţii de ardere

România a fost informată asupra transmiterii, de către Comisia Europeană, a cererii introductive prin care Curtea de Justiție a Uniunii Europene a fost sesizată în cauza C-455/22, care vizează nerespectarea Directivei 2010/75/UE privind emisiile industriale de către trei instalații de ardere: Govora nr. 2, Deva nr. 2 și Deva nr. 3, potrivit Ministerului Mediului.

Termenul pentru depunerea memoriului în apărare al Guvernului României se împlinește la data de 21 septembrie 2022.

Instalațiile Deva nr. 2 și Deva nr. 3 din cadrul Sucursalei Electrocentrale Deva (Mintia) au fost oprite la data de 5 martie 2021 și a fost luată decizia de punere a acestor instalații în stare de conservare, în condiții de siguranță, urmând a fi închise. În prezent, se derulează procedurile pentru stabilirea obligațiilor de mediu la încetarea definitivă a activității și a unui plan de conformare.

În ceea ce privește Govora nr. 2, agentul economic se află în procedură de insolvență începând cu data de 9 mai 2016. Pentru instalația vizată de procedura de infringement vor fi stabilite obligații de mediu la încetarea definitivă a activității până la sfârșitul anului 2022.

Autoritățile române sunt în contact permanent cu instituțiile europene și vor depune toate eforturile pentru clasarea acesei proceduri de infringement.