Update articol:
FORUMUL PIETEI DE CAPITAL

Claudiu CERCEL, BRD: Așteptările noastre sunt ca ritmul de creștere economică să continue cel puțin la nivel de 3-4% pe an pentru România, după 2021 – VIDEO

Este o perioadă cu creștere economică puternică la nivel global, după criza amplă pe care am avut-o anul trecut, așteptarea fiind ca aceasta să continue și după 2021, a spus Claudiu CERCEL, Director General adjunct, BRD Groupe Société Générale, la FORUMUL PIETEI DE CAPITAL, organizat de Financial Intelligence, pe 21 septembrie 2021.

Claudiu Cercel a explicat: “Tot acest amplu mecanism de suport pus în practică la nivel global asigură combustibilul pentru continuarea creșterii economice dincolo de anul curent, care marchează o revenire în V față de 2020. Așteptările noastre sunt ca ritmul de creștere să continue cel puțin la nivel de 3-4 la sută pentru România. Semnalele transmise de marile bănci centrale, care au început să prefigureze apropierea de un moment de limitare a extraordinarului mecanism de suport prin lichiditate pentru piețele financiare (quantitative easing), arată că, urmare analizelor pe care le-au făcut, există o mare încredere că economiile au ceea ce le trebuie pentru a continua să crească, fără a mai fi nevoie de același tip de interventie masiva necesara în fazele initiale ale pandemiei. Dar, va fi o reducere graduală, pentru a nu provoca șocuri. Această retragere etapizata este ea însăși generatoare de încredere. Perspectivele sunt prin urmare favorabile, în ciuda unor turbulențe pe care le vedem din când în când si care fac parte din logica functionarii piețelor financiare. Trebuie să ne obișnuim cu acest tip de evolutii, având în vedere dependenta supra-dimensionata de suportul masiv din partea băncilor centrale. Orice mică temere sau știre care duc către ideea că se retrage acest suport provoaca nesiguranta investitorilor, dar dincolo de asta mecanismul funcționează destul de bine, iar creșterea economică va continua pentru număr destul de mare de ani”.

În opinia lui Claudiu Cercel, piața de capital se află pe o traiectorie optimistă, lucru marcat atât de consolidarea prezenței locale în indicii FTSE Russell, de creșterea numărului de companii care utilizează bursa drept canal de finanțare, dar și de mai multe proiecte aflate in derulare sau prefigurate.

Reprezentantul BRD și-a exprimat speranța că, anul viitor, vom avea funcțională Contrapartea Centrală – un element extraordinar de important în ansamblul infrastructurii pieței de capital: “Îmi exprim speranța că, odată cu apariția contrapărții centrale, vom avea și împrumutul de acțiuni și alte tipuri de instrumente financiare – securities lending (…)

Lichiditatea în creștere pe care o poate aduce existenta unei contrapărții centrale, cuplată cu cererea pe care o vedem din partea fondurilor de investiții, fondurilor de pensii sau a altor tipuri de actori, dar și cu partea de supply, pe care am dori s-o vedem și mai dezvoltată, vor consolida prezența noastră în indicele FTSE RUSSELL, poate cu mai multe companii, dar și intrarea în alți indici în beneficiul global al economiei românești și al actorilor din România. Acestia vor putea utiliza piața de capital, nu doar pentru proiectele din România, dar si pentru expansiunea regională și poate chiar dincolo de regiunea în care suntem.”

Claudiu Cercel a mai spus că tranziția la economia verde și dezvoltarea produselor de finanțare verzi vor reprezenta unul din baloanele de oxigen importante pentru piața de capital locală: “Vedem deja exemple în acest sens, nu este încă o masă critică, dar sunt actori din domeniul bancar, din zona de real estate sau din sectorul energetic care au recurs la împrumuturi, fie sub formă obligatară, fie sub formă de produse clasice pentru a investi în proiecte green. Este o oportunitate uriașă pentru că nu toate nevoile ce decurg din tranziția verde vor putea fi acoperite din fonduri europene.

Multilateralitatea acestor proiecte va face necesar ca actorii implicați să recurgă și la finanțare pe piața de capital, dincolo de finanțarea bancară. Din ce în ce mai mult investitorii (demand side) vor căuta instrumente de tip green sau, mai larg, ESG. Dar și emitentii (supply side) vor trebui să ofere astfel de instrumente si sa isi configureze la nivel de guvernanta transparenta formala necesara pentru a raspunde solicitarilor actuale si viitoare ale legislatiei si investitorilor. (…) Suntem la începutul acestei tranziții. Și la nivel european, la nivel de legislație, lucrurile sunt încă în evoluție…”

Producția media pentru FORUMUL PIETEI DE CAPITAL a fost asigurată de Boof Media.

BVB | Știri BVB

SIF MUNTENIA S.A. (SIF4) (27/10/2021)

Completare ordine de zi AGAE 15/16 noiembrie 2021

ROMPETROL RAFINARE S.A. (RRC) (27/10/2021)

Raport conform art. 108 din Legea 24/2017 (R)

BIOFARM S.A. (BIO) (27/10/2021)

Desfasurare AGA in contextul SARS-CoV-2

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (27/10/2021)

Act aditional cf. art. 234 lit. i Reg. 5 din 2018- ELCEN Bucuresti