Update articol:
SIF Moldova devine EVERGENT Investments

Claudiu Doroș, Evergent Investments: Ne-am definit obiectivul de a fi lideri pe piața românească de capital; Discountul dintre preț și valoarea activelor trebuie să fie cel mult 15-20%, dar visez să fie chiar zero

evergent investments claudiu doros
  • Oficialii companiei au menționat că țintesc ca investițiile private equity să reprezinte 40% din valoarea activelor.

Evergent Investments are ca obiectiv să fie lider pe piața românească de capital, a spus, astăzi, Claudiu Doroș, director general Evergent Investments, în cadrul conferinței care a marcat rebranduirea SIF Moldova, prima societate de investiții financiare care își schimbă denumirea și se aliniază noii legislații privind fondurile de investiții alternative, în cadrul european.

„Datele publice atestă că suntem cea mai valoroasă companie de investiții financiare din România în ultimii 3 ani, cu o capitalizare la zi de 1,385 miliarde lei. Sunt încântat să vă amintesc că în ultimii 10 ani am acordat acționarilor noștri dividende în echivalent de peste 150 milioane de euro, în timp ce am dublat activele administrate până la 2,2 miliarde lei”, a spus Claudiu Doroș.

Întrebat care este obiectivul companiei privind discountul dintre prețul acțiunilor și activul net, Claudiu Doroș a spus că acesta trebuie să fie cel mult 15-20%, dar poate fi chiar zero, așa cum se întâmplă în cazul unor fonduri externe performante: „Obiectivul nostru de reducere a discountului este important. Matematic, discountul trebuie să reflecte cel mult valoarea așa-zis de lichidare a unei companii, 15-20% cel mult. Aș aminti că, acum ceva vreme, am îndrăznit să spun că discountul poate să tindă la zero,  așa cum au unele fonduri performante externe. Prețul acțiunii SIF2, în curând EVER, a crescut imediat ce am anunțat schimbarea denumirii”.

EVERGENT Investments este noul nume sub care funcționează compania cu cea mai mare capitalizare dintre toate societățile de investiții financiare listate la BVB (1,385 miliarde lei), potrivit unui comunicat transmis de companiei. În ultimii 10 ani, compania a avut o dinamică susținută de creștere, rata compusă a randamentului fondului fiind de 9,23%, cu 1,77% mai mare decât randamentul mediu obținut de toate celelalte fonduri de acțiuni din România.

Claudiu Doroș a spus: “Suntem convinși că performanța ultimilor 10 ani, stadiul actual de dezvoltare al companiei și mai ales investițiile făcute pentru a genera valoare pe termen lung se vor reflecta și evidenția mult mai bine într-o noua identitate, un nou nume. EVERGENT Investments ne poziționează corect în mediul investițional din România și în regiune, în special pe piața de capital, dar și pentru dezvoltarea de noi afaceri.

Ne-am definit astfel misiunea în fața acționarilor, apoi am urmărit cu perseverență să aplicăm strategia și politicile necesare. Cel puțin în ultimii 10 ani, am generat o rată medie anuală de apreciere a valorii pentru acționarii noștri de 13,2%, compusă din dividende încasate de aceștia și creșterea activelor din spatele acțiunilor pe care le dețin. Ne-am definit obiectivul de a fi lideri pe piața românească de capital, pentru a genera beneficii pentru toți stakeholderii, fiind în asentimentul investitorilor și angajaților noștri. Pentru a ne atinge scopul, ne bazăm pe valori ca responsabilitate, inovație, performanță, diligență în acțiune și modul în care ne depășim limitele pentru a fi mai buni. Valorile noastre sunt bine înrădăcinate în cultura noastră organizațională, acestea ne ghidează, atât la nivel personal, cât și în strategia de business. Echipa noastră este formată din oameni talentați și perseverenți, care împărtășesc aceleași valori, ce au devenit avantajele noastre competitive și au generat performanță. Datele publice atestă că suntem cea mai valoroasă companie de investiții financiare din România în ultimii 3 ani, cu o capitalizare la zi de 1,385 miliarde lei. Sunt încântat să vă amintesc că în ultimii 10 ani am acordat acționarilor noștri dividende în echivalent de peste 150 milioane de euro, în timp ce am dublat activele administrate până la 2,2 miliarde lei.

Filozofia noastră investițională se traduce prin a construi în mod continuu, pentru  a valorifica idei și oportunități, pentru a genera performanță pe termen lung. În mod concret, strategia EVERGENT Investments a vizat în primul rând creșterea performanței portofoliul listat, cu cei doi piloni ai săi, financiar-bancar și energetic-industrial, care a devenit sursa principală de profit și de resurse pentru noi investiții. Având vânt în pânze de la actualul Consiliu de administrație, profitând de expertiza si experiența recunoscută a membrilor săi, am început și continuăm curajos investiții de tip private equity în special în agribusiness și real-estate. Nu în ultimul rând, am reușit să extragem valoare, resurse importante, chiar și din portofoliul neperformant moștenit din privatizare, în ciuda faptului că activitatea pe acest portofoliu este mai puțin o prioritate managerială.

Modelul nostru creează continuu cash flow pozitiv, ceea ce ne permite să investim mai departe în creșterea companiei și să avem o politică predictibilă de dividend și programe de răscumpărare anuale în avantajul acționarilor.

Am reușit să încheiem cu succes anul 2020, un an cu multiple provocări. Rezultatul net neauditat de 56,08 milioane lei, format din profit net și câștig net reflectat în rezultatul reportat este cu 44% mai mare decât cel bugetat, ceea ce validează soliditatea modelului nostru de business și în condiții extreme. De asemenea, nivelul investițiilor de 174 milioane lei în 2020 a depășit cu 66% nivelul bugetat. Toate aceste rezultate, pe lângă transparența cu care am obișnuit piața, o guvernanță corporativă consolidată în timp, preocuparea pentru performanță și nu pentru conflicte, au condus la creșterea interesului investitorilor pentru acțiunea (SIF2) EVER și în consecință, la creșterea valorii acțiunii cât mai aproape de VUAN (2,1 lei la 30 ian 2021), prin reducerea discountului de tranzacționare.

Altfel spus, ne dorim ca valoarea și performanța activelor noastre să fie recunoscute prin valoarea companiei în piață, acesta fiind și obiectivul nostru principal.

În final, păstrând tradiția bourului moldovenesc și simbolistica taurului din piețele în creștere, mergem mai departe, la un nou nivel, cu un nou avânt, sub semnul unui simbol distilat și încoronat cu nestemate prețioase, care nu sunt altceva decât oamenii noștri care lucrează pentru a transforma ideile în oportunități și pe acestea în performanță”.

EVERGENT Investments reflectă o companie de investiții dinamică și inovatoare, care valorifică oportunitățile și care va continua să pună accent pe responsabilitate investițională și realizarea de randamente constante și consistente pentru acționarii săi. Recunoscută  pentru strategia investițională robustă, compania intră într-un amplu proces de schimbare de nume și imagine consolidându-și  poziția de lider pe piața românească de capital.

“În viziunea noastră, succesul companiei este definit ca succesul acționarilor noștri. Abordarea din această perspectivă ne-a determinat să căutăm noi orizonturi, să ne dezvoltăm continuu, să ne rafinăm tacticile și strategia astfel încât să optimizăm modelul de business.

Schimbările mediului în care operăm au determinat unele schimbări și în structura portofoliului nostru.

În acești ani, am explorat sectoare care nu erau pe radarul multor investitori instituționali. Peste 75-80% dintre direcțiile strategice pe care le avem în derulare, nu existau în urmă cu 10-15 ani. Am inaugurat cu succes demonstrat investițiile în private equity, un element diferențiator.

Am abordat o strategie pe termen lung și suntem deschiși noilor inițiative, valorificând oportunist diverse inițiative.

Am investit peste 400 milioane de euro în 3 mari clase de active:

  • acțiuni cotate,
  • acțiuni necotate, în particular private equity
  • unități de fond și instrumente monetare, generând dublarea valorii activelor în acești ani.

Cei doi piloni de bază ai portofoliului nostru asigură stabilitatea fluxurilor de dividend. În cadrul lor au loc frecvente reechilibrări intra-sectoriale în funcție de semnalele provenite din analiza continuă a indicatorilor fundamentali, de  sentiment și a analizei tehnice.

Pentru că performanța portofoliului listat este în mod constant peste medie, am generat un efect amplificat asupra rentabilității și a profitabilității pe termen lung. Astfel, în perioada de 10 ani între 2010 și 2020 am generat un randament mediu compus de 9.2% anual, o performanță în sine, mai ales în comparație cu randamentul mediu al tuturor fondurilor de equity din România, care a fost de 7.5%. Pentru un manager de fond, generarea unui alfa pur de 1.7% (9.2-7.5) este un prilej de deosebită satisfacție. Pentru acționari, acest randament este o dovadă a unor alegeri înțelepte de expunere pe fondul nostru. Alfa este un termen folosit în finanțe și investiții pentru a indica performanța unei strategii sau a unui manager de fond peste randamentul pieței sau al industriei în general. Alfa reprezintă perfomanța demonstrată.

În concluzie, noua denumire EVERGENT Investments redă cine suntem astăzi, o echipă de oameni talentați, experți în domeniile lor, procese investiționale testate, tactici diverse, oportunități valorificate, strategie performantă, de fapt o companie de investiții solidă și puternică ce se aliniază cu așteptările investitorilor, dar și a comunității din care facem parte.”, a declarat Cătălin Iancu, Director General Adjunct Evergent Investments.

Oficialii companiei au menționat că țintesc ca investițiile private equity să reprezinte 40% din valoarea activelor. Potrivit lui Cătălin Iancu, investițiile în proiecte PE sunt de 2-3 milioane de euro până la 10 milioande de euro, iar implicarea Evergent Investments este totală.

Echipa de management a primit în Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor din februarie votul de încredere al investitorilor, fiind aleși ca membri ai Consiliului de administrație Ceocea Costel, Ciorcilă Horia, Doroș Liviu Claudiu, Iancu Cătălin-Jianu-Dan și Radu Octavian-Claudiu.

De asemenea, Claudiu Doroș și Cătălin Iancu au fost aleși în funcțiile de Președinte, respectiv Vicepreședinte ai boardului EVERGENT Investments. 

EVERGENT Investments este un Administrator de Fonduri de Investiții Alternative (AFIA) autorizat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) cu nr. 20/23.01.2018 listat la Bursa de Valori București sub simbolul EVER. Compania a funcționat până la 01.03.2021 sub numele SIF Moldova cu simbolul bursier SIF2. Societatea deține un portofoliu de active evaluat la 2.137 milioane lei, la 30 decembrie 2020. Raportat la valoarea totală a activelor administrate, portofoliul de acțiuni cotate deține ponderea principală, de 70.1%, în timp ce ponderea acțiunilor necotate este de 9,9%. Principalele sectoare în structura portofoliului raportat la valoarea totală a activelor sunt: financiar 44,4%,  energetic 16%, industria prelucratoare 7%  și imobiliare 6,9%.

BVBStiri BVB

UCM RESITA S.A. (UCM) (16/04/2021)

Completare Convocare AGAO 28 (29).04.2021 versiune limba engleza

Patria Bank Obligatiuni 2028 EUR (PBK28E) (16/04/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014