Update articol:

Claudiu Ionescu, OTP Bank România: Banca nu a suferit niciodată pierderi în urma atacurilor cibernetice

Ultima perioadă a demonstrat că oricine poate fi ținta unui atac cibernetic, doar că unii, cum ar fi cei din sistemul financiar sau din alte direcții strategice, sunt mai atractivi, ne-a spus Claudiu Ionescu, director Banking Security, OTP Bank România. Potrivit acestuia, in ultimii ani, banca a investit sume considerabile în asigurarea unui grad ridicat de securitate a datelor, sistemelor și proceselor care susțin activitatea băncii.

“Deși în ultimii 10 ani, ne-am confruntat cu diferite tipuri și niveluri de atacuri, banca nu a suferit niciodată pierderi în urma acestor evenimente”, a spus Claudiu Ionescu. Recent, siteuri ale autoritatilor dar si al OTP Bank au fost atacate cibernetic de gruparea de hackeri rusi Killnet.In urma atacului cibernetic, website-ul OTP Bank România a fost indisponibil pentru o perioadă foarte scurtă de timp.

 ***

Cum se protejeaza OTP Bank de atacurile cibernetice care s-au intensificat în ultima perioada?

Claudiu Ionescu: Ultima perioadă a demonstrat că oricine poate fi ținta unui atac cibernetic, doar că unii, cum ar fi cei din sistemul financiar sau din alte direcții strategice, sunt mai atractivi. Băncile sunt conștiente de aceste pericole, iar scopul nostru este să fim mereu pregătiți să le respingem.

La OTP Bank, efectuăm constant analize de risc de securitate și urmărim evoluția amenințărilor, apariția noilor tehnologii și vulnerabilități. În funcție de toate acestea, actualizăm frecvent procedurile și mecanismele de răspuns la incidente de securitate.

În ceea ce privește noul context geopolitic, suntem conștienți de implicațiile lui, motiv pentru care am implementat preventiv măsuri suplimentare pentru a răspunde la eventuale incidente de securitate avansate. Monitorizăm continuu evoluția amenințărilor cu ajutorul soluțiilor specializate de partajare a informațiilor, astfel încât să minimizăm șansele de a fi luați prin surprindere.

În plus, nu intrăm în ring nepregătiți. Derulăm periodic exerciții de securitate pentru a îmbunătăți capacitatea noastră de reacție la eventuale incidente, chiar și mai severe față de ce am experimentat recent.

Ce le recomandati clienților din acest punct de vedere?

Claudiu Ionescu: Cred că, în momentul de față, le-aș face clienților două recomandări importante:

  1. Să se informeze din surse oficiale cu privire la atacurile cibernetice, mai cu seamă în contextul geopolitic actual în care dezinformarea și manipularea sunt mai proeminente decât în alte perioade. Site-urile autorităților, de exemplu Directoratul Național de Securitate Cibernetică, oferă numeroase sfaturi utile și informații credibile în privința securității cibernetice.
  2. Să aibă încredere în capacitatea OTP Bank de a asigura un mediu sigur și stabil de desfășurare a activității.

 A suferit banca pierderi în urma atacurilor cibernetice?

Claudiu Ionescu: Deși în ultimii 10 ani, ne-am confruntat cu diferite tipuri și niveluri de atacuri, banca nu a suferit niciodată pierderi în urma acestor evenimente. Ele nu s-au materializat în incidente de securitate, fiind respinse cu succes de sistemele noastre de securitate.

Care au fost investițiile băncii în securitate cibernetica în ultimii ani?

Claudiu Ionescu: În ultimii ani, am investit sume considerabile în asigurarea unui grad ridicat de securitate a datelor, sistemelor și proceselor care susțin activitatea băncii.

Așa cum spuneam mai devreme, facem tot posibilul să oferim un spectru actualizat, complet și relevant de securitate, în concordanță cu noile amenințări sau vulnerabilități apărute, precum și în baza analizelor de risc pe care le facem.

Pe langa soluțiile tehnice, am investit constant și în pregătirea de specialitate a experților noștri, prin crearea unor programe specializate de dezvoltare profesională care să ne asigure un bagaj de cunoștințe și experiența mai mult decât suficiente în asigurarea securității.

Ati avut parte de amenințări din partea hakerilor anterior atacurilor?

Claudiu Ionescu: La nivel bancar, ne confruntăm cu amenințări cibernetice din partea unor actori cu capabilități și experiență diferite, care folosesc instrumente cunoscute sau tehnici foarte avansate și instrumente particularizate țintei atacului.

Vestea bună este că OTP Bank detine tehnica, cunoștințele, experiența și resursele umane necesare unui raspuns prompt și eficient la aceste amenințări pentru asigurarea unui mediu sigur de desfășurare a afacerii atât în relații cu clienții, precum și în vederea susținerii operațiunilor proprii.

BVB | Știri BVB

ROMCARBON SA (ROCE) (19/05/2022)

Conferinta telefonica investitori si analisti 19 Mai 2022

ROPHARMA SA (RPH) (19/05/2022)

Raport anual 2021 - format ESEF

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (19/05/2022)

Adjudecare licitatie de catre filiala SIF Banat-Crisana

AAGES S.A. (AAG) (19/05/2022)

Hotarari CA din 19.05.2022

ROMCARBON SA (ROCE) (19/05/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014