Update articol:
Forumul Pietei de Capital 2023

Claudiu Năsui, USR: Deficitul bugetar a apărut din explozia cheltuielilor

Deputatul USR Claudiu Năsui este sceptic legat de viitor, având în vedere că suntem într-un climat în care prețul petrolului devine iar volatil și e foarte posibil ca lucrurile acestea să ducă la noi creșteri de dobânzi, și în SUA, și în Europa.

 

“Lucrul acesta va avea un impact mult mai mare în România, decât orice face și Guvernul, și Parlamentul, pentru că suntem strâns legați de aceste economii”, a spus el, la Forumul Pietei de Capital, organizat de Financial Intelligence, adaugand: „Tot ce putem face este să ne concentrăm pe ce putem face noi.”

El a spus că ceea ce puteau schimba autoritățile era pachetul fiscal, pe care îl caracterizează drept o surpriză neplăcută, în contextul în care problema deficitului bugetar este reală: “Întrebarea e de unde a venit această problemă și cum se rezolvă. Nu a venit dintr-o creștere nouă a evaziunii sau dintr-o scădere de taxe care ar fi avut loc și deodată a apărut deficitul, ci din explozia cheltuielilor. Pe partea cheltuielilor, chiar vedem, din ultimii ani, o mare creștere și, de aici, toată problema. De aceea, soluția trebuia să vină pe partea cheltuielor.

Au mai fost momente în care s-au anunțat reduceri ale cheltuielilor care, până la urmă, dacă ne uităm pe cifrele de execuție bugetară, nu s-au materializat. Acum, constatăm, cel puțin din punctul nostru de vedere, un regres al liberalismului și o creștere a socialismului, a surselor care sunt luate și centralizate în mâini politice și redistribuite de acolo.

Inclusiv marele succes al listării Hidroelectrica, de fapt, a fost doar o schimbare de actionariat. Statul român nu a beneficiat decât indirect, prin faptul că este el însuși un acționar la Fondul Proprietatea, dar nu a vândut nicio acțiune.

Motivul pentru care o economie care este bazată mai degrabă pe piețe de capital, pe bursă, are mai mult succes decât economii care sunt planificate central și care sunt centrate mai multe politiceni sau pe stat și pe un organ planificator este tocmai acest regim al proprietății. Faptul că o să avem guvernanță corporativă mai bună, în Hidroelectrica nu este o garanție a succesului. 80% din Hidroelectrica va fi de stat, conducerea Hidroelectrica va fi decisă în continuare de un minister ale Energiei și în final deciziile vor fi eminamente politice.”

Intrebat despre măsurile pe care le-ar propune în momentul de față pentru dezvoltarea pieței de capital, Claudiu Nasui a spus: „Cel mai important ar fi de finalizat acele listări, inclusiv pachetele statului, inclusiv acțiunile statului din companiile de stat. Terminat ce s-a început în ’89. Nu e absolut niciun motiv pentru care nu s-ar face lucrul acesta. Pasul doi – trebuie făcut ceva pe partea fiscală. Noi am fost critici ai reducerii acesteia fiscale care a existat pentru piața de capital, nu că am avea o problemă cu reducerea de taxe, este foarte bună reducerea de taxe, dar avem un sistem unic în lume de taxare a câștigurilor în bursă, am fi preferat un sistem cum este cel american, și atunci am fi avut și sistemul de reținere la sursă nebirocratic și foarte bun și pe care îl susținem și un mod în care să nu se impoziteze inclusiv pierderile, pentru că tu pe un portofoliu pot să faci pierderi și totuși să datorezi bani la stat, ceea ce este o aberație.

Cel mai important lucru de făcut în momentul acesta, care ar ajuta în întregime economia și indirect toată piața de capital, este o reducere drastică a cheltuielilor statului. Suntem în situația în care suntem acum din cauza acestei creșteri de cheltuieli. Cheltuielile au continuat să se multiplice, nu a fost nici măcar o decelerare a creșterii. Speranța mea e să nu fie creșteri de taxe sau să fie cât mai puține și Guvernul se axeze mai degraba pe partea de tăieri de cheltuieli. Un arc guvernamental care vrea să reducă cheltuielile va fi susținut și de noi.”

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (02/10/2023)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 25 - 29 septembrie 2023

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (02/10/2023)

Completare Convocare AGAO din data de 18 (19) octombrie 2023

BRK Aur Turbo Long 1770 (BKAURTL18) (02/10/2023)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 3-4 Octombrie 2023

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (02/10/2023)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 25.09.2023-29.09.2023

Turbo Certificates on Gold Future (RBGLDTL4) (02/10/2023)

Suspendare tranzactionare - ora 12:27 - Notificare Raiffeisen Bank International AG - atingere bariera