Update articol:

Claudiu Năsui, USR: “Numirea pentru funcția de vicepreședinte ANRE este 100% politică; încălcarea regulamentului a fost flagrantă”

Numirea lui Marian Neacșu pentru funcția de vicepreședinte ANRE, de către Comisiile de specialitate din Parlament, este 100% politică, ne-a declarat deputatul USR Claudiu Năsui.

Parlamentarii au trecut direct la vot, fără să audieze candidații ( Gabriela Moroianu, Marian Neacșu, Costin Mihai Păun), dintre care nu era prezentă decât Gabriela Moroianu.

Claudiu Năsui ne-a spus: “Practic nu au avut loc audieri. Au fost audieri la care candidații au lipsit. Nici Comisia nu a simțit nevoia să îi audieze, doar s-au uitat pe CV-uri. Numirea este clar 100% politică. Domnul Neacșu are mai degrabă o experiență agricolă decât una în domeniul energiei, deși a fost propulsat pe o funcție de consilier în ANRE bine remunerată, care cred că poate fi numită o sinecură. 

Instituția aceasta, care este foarte importantă în domeniul energiei, era bine să fie populată cu oameni care chiar au treabă cu domeniul. Și trebuiau să aibă loc audieri, ca măcar să știm ce intenții au oamenii aceia. Din păcate, Parlamentul își pune singur ochelari de cal.

Nu mai vorbesc despre faptul că domnul Neacșu nu respectă criteriile de integritate pe care noi le solicităm în funcția publică, având în vedere că are o condamnare cu suspendare.

Dar el nu respectă nici experiența în domeniu. Vorbim despre un domeniu care a fost foarte afectat de intervenția statului în ultima perioadă – s-au plafonat prețuri, s-au introdus taxe noi, OUG 114 a bulversat industria. Vedem cum au explodat importurile în România, a scăzut producția internă ca urmare a OUG 114.”

Donnul Năsui a mai susținut că Marian Neacșu nu are experiența managerială neecsară funcției: “Nu are o experiență managerială de minim cinci ani. Răspunsul domnului Marin Gheorghe, care a prezidat ședința, dar care înțeleg că nu avea ce căuta în această comisie (n.n. având în vedere că prezidează Comisia de energie din Senat, care nu este prevăzută în legea de funcționare a ANRE să participe la numiri), a fost că ei consideră că inclusiv a fi parlamentar oferă experiență managerială, ceea ce e fals. Încălcarea regulamentului a fost flagrantă.”

Claudiu Năsui a mai adăugat: “Probabil vom face contestație, o voi lăsa pe colega mea Cristina Prună, care este pe domeniul energiei, să se ocupe de aceste demersuri.”

Raportul Comisiilor reunite urmează să meargă la vot în plen.

Marian Neacşu este fost secretar general al PSD, în prezent membru al PRO România.

Surse din piaţa de energie susţin că Marian Neacşu, propus  pentru funcţia de vicepreşedinte al ANRE, ar fi incompatibil cu funcţia de vicepreşedinte ANRE, pentru că nu are experienţa necesară şi, în plus, are şi o condamnare cu suspendare. 

Surse din energie: Marian Neacşu – incompatibil cu funcţia de vicepreşedinte ANRE