Update articol:
Mâine are loc şedinţa comună pentru selecţia unui vicepreşedinte ANRE

Surse din energie: Marian Neacşu – incompatibil cu funcţia de vicepreşedinte ANRE

Foto Facebook Foto Facebook

Marian Neacşu a fost angajat, în trecut, în funcţia de consilier în cadrul Cabinetului preşedintelui ANRE, Dumitru Chiriță

Marian Neacşu, fost secretar general al PSD, în prezent membru al PRO România,  şi Gabriela Moroianu, director al Focus Energetic, şi-au depus candidaturile pentru a ocupa postul de vicepreşedinte ANRE, în locul lui Henorel Soreaţă, care şi-a dat demisia în această primăvară, potrivit surselor noastre.  

Mâine are loc şedinţa comună pentru selecţia unui vicepreşedinte ANRE. În această ședință se verifică candidaturile și conformitatea cu cerințele legale și eventual sunt audiați candidații. Se votează candidatul care va fi propus Plenului reunit al Camerei Deputaților și Senatului. În eventualitatea unei contestații, ulterior ședinței de desemnarea a unei propuneri a Comisiilor reunite, Comisia de contestații ia în discuție contestația și dă o rezoluție. Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului nominalizează prin vot persoana care va ocupa funcția.

Surse din piaţa de energie susţin că Marian Neacşu, propus  pentru funcţia de vicepreşedinte al ANRE, ar fi incompatibil cu funcţia de vicepreşedinte ANRE, pentru că nu are experienţa necesară şi, în plus, are şi o condamnare cu suspendare. 

Acestea ne-au spus: “Conform legii 160 pentru aprobarea OUG nr.33/2007 privind modificarea şi completarea legii energiei electrice nr 13/2007 şi a legii gazelor  nr 351/2004, preşedintele şi cei doi vicepreşedinţi ai ANRE trebuie să fi absolvit studii superioare în domeniile tehnic, economic sau juridic, cu luarea în considerare la desemnare a titlurilor ştiinţifice, să aibă o vechime în muncă de minim 10 ani, precum şi o experienţă în funcţii de conducere de cel puţin cinci ani în domeniul energiei electrice, termice, la gazelor naturale sau în domenii conexe.

http://www.cdep.ro CV- Legislatura 2012-2016
http://www.cdep.ro CV- Legislatura 2012-2016

Dacă  vă veţi uita pe CV-ul lui Marian Neacşu, acesta nu are experienţa necesară în domeniul energiei pentru a ocupa funcţia de vicepreşedinte ANRE. 

În plus, legea mai spune că cel nominalizat nu trebuie să fi primit o condamnare penală cu pedeapsa privativă de libertate, rămasă definitivă. La începutul lunii februarie, Marian Neacşu a fost condamnat definitiv de către judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la şase luni de închisoare cu suspendare în baza săvârşirii infracţiunii de conflict de interese, angajându-şi ilegal fiica la biroul său parlamentar”.

Marian Neacşu a fost angajat, în trecut, în funcţia de consilier în cadrul Cabinetului preşedintelui ANRE, Dumitru Chiriță, asigurând asistenţă în activitatea Preşedintelui ANRE în relaţia cu Parlamentul României, Guvern şi alte autorităţi publice centrale şi locale, şi asigurând consiliere pentru preşedintele ANRE în legatură cu propunerile de acte normative.

Fostul secretar general al PSD, Marian Neacșu, în prezent membru al PRO România,  este susținut de PSD pentru a obține funcția de vicepreședinte la Autoritatea Națională pentru Reglementarea în domeniul Energiei. 

Ieri, pe 24 iunie, Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au decis ca pentru ocuparea postului vacant de vicepreşedinte la Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, propunerile nominale să fie depuse până astăzi, de 25 iunie 2019.

Conform prevederilor Legii nr. 160/2012 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, propunerile nominale sunt depuse la unul dintre secretariatele comisiilor de specialitate din cele două camere, respectiv Comisiei pentru industrii şi servicii a Camerei Deputaţilor, Comisiei economice, industrii şi servicii a Senatului şi Comisiei pentru energie, infrastructură energetică şi resurse minerale a Senatului, nominalizarea urmând să se facă la propunerea comună a acestora. Se pare că, iniţial, audierile şi raportul comisiilor ar fi trebuit să se facă astăzi, pentru ca votul în plen să fie mâine. 

 
 
 
Alte detalii legislative referitoare la încetarea mandatului de vicepreședinte al ANRE: 
”Art. 4 –  (14) Calitatea de membru al Comitetului de reglementare încetează în următoarele situaţii:
a) la expirarea termenului pentru care a fost numit, în condiţiile alin. (5) şi (6);
b) prin demisie;
c) prin revocare de către Parlament, în următoarele situaţii:
1. la apariţia unei incompatibilităţi sau a unui impediment dintre cele prevăzute la alin. (13);
2. împotriva acestuia a fost pronunţată o condamnare penală cu pedeapsă privativă de libertate, rămasă definitivă;
3. pentru exercitarea funcţiei cu gravă neglijenţă care are ca urmare perturbarea semnificativă a sectoarelor şi/sau pieţelor de energie electrică, termică sau ale gazelor naturale;
4. pentru încălcarea gravă sau îndeplinirea cu rea-credinţă a prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă. 
(16) În cazul încetării mandatului înainte de termen se procedează la numirea unei alte persoane pentru funcţia vacantă pe durata rămasă din mandat, cu respectarea cerinţelor de numire prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă.”

 

BVB | Știri BVB

ROMCAB SA (MCAB) (19/01/2022)

Completare ordine de zi AGEA din 07.02.2022

OIL TERMINAL S.A. (OIL) (19/01/2022)

Convocare AGAO 23(24).02.2022

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (19/01/2022)

Demarare oferta plasament privat accelerat in OMV Petrom S.A.