Update articol:

Clienţii bancari: “Suntem nevoiţi să plătim, după două luni de amânare a ratelor bancare, întreaga dobândă pe cele două luni plus rata obişnuită; Ajutor, nu glumă!

Legea Societăților Comerciale 30/1991 Sursa Pixabay

Clienţii unor bănci s-au plâns pe Facebook că, la finalul celor două luni de amânare a ratelor bancare, din cauza COVID 19, sunt nevoiţi să achite, în luna următoare amânării, întreaga dobândă pe cele două luni, ceea ce este o sumă foarte mare. 

Clienţii spun că, în condiţiile în care economia s-a blocat, iar mulţi au fost trimişi în şomaj tehnic, nu au de unde să plătească atâţia bani la finanalul celor două luni de păsuire.   

Sunt, însă, şi unele bănci care mută ratele la final credit, suspendând practic 1-2-3 rate, iar creditul se prelungeşte în consecinţă. 

Un client  ne-a transmis: “Suspendarea ratelor înseamnă așa… Dobânda pe 2 luni se va plăti toată în luna următoare amânării plus rata obișnuită, iar principalul se va redistribui pe toată perioada rămasă . Nu se extinde perioada de creditare cu cele două  luni. Eu va trebui să plătesc de ex dobânda pe 2 luni, circa 900 chf+988 chf rată obișnuită, deci 1888 chf. În condițiile astea vitrege. Ajutor, nu glumă!”  

Dorin Tănase, reprezentantul Credere, a scris pe Facebook:  

“Ajutorul acordat de Banca Românească în contextul #covid19:

Rată martie 2020: 491 CHF
Rată aprilie 2020: 0 CHF
Rata mai 2020: 0 CHF
Rata iunie 2020: 951 CHF (include principalul și dobândă pe luna în curs, precum și dobânda aferentă lunilor aprilie și mai)
Ratä începând cu iulie 2020: 496 CHF (principalul restant a fost diluat în ratele lunare rămase)”.

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a anunţat astăzi că discută cu Banca Naţională a României şi cu sistemul bancar o soluţie pentru clienţii băncilor, ce ar putea fi prezentată în maximum 48 de ore. “Suntem foarte aproape, şi aici este o veste foarte bună pentru români, suntem foarte aproape pentru o soluţie pentru clienţii băncilor, o soluţie pe care o discutăm cu Banca Naţională şi cu sistemul bancar, pe care o vom prezenta, cred eu, în maxim 48 de ore,” a transmis Cîţu printr-un mesaj video postat pe pagina sa de Facebook.

La rândul său, PSD a anunţat că depune un proiect de lege care prevede suspendarea, la cerere, a tuturor obligaţiilor de plată către bănci în ceea ce priveşte creditele şi dobânzile aferente, până la finalul anului.

BVB | Știri BVB

BURSA DE VALORI BUCURESTI SA (BVB) (24/05/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (23/05/2022)

Nuclearelectrica si NuScale anunta amplasamentul primului reactor modular mic

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (23/05/2022)

Rascumparare actiuni proprii perioada 16-20.05.2022